szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kezdjük el! Gyepgondozás még idejében

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 16.


Az első fűnyírásnál tartsuk szemmel a természetet. Egy jó viszonyítási időpont az aranyvessző virágzása. Enyhébb éghajlaton a sárga virágával már március elején díszeleg, a magasabban lévő régiókban gyakran csak áprilisban nyílik.

Kezdjük el! Gyepgondozás még idejében

A növekedési időszak kezdetekor kell sort keríteni az első trágyázásra is. Legjobb speciális, hosszú hatásidejű gyeptrágyát használni, amely akár 12 hónapon keresztül folyamatosan adja le a tápanyagot.

Ahhoz, hogy a gyep ne legyen se alul, se túltáplálva, a talajt kb. háromévente ellenőriztetni kell. A gyakorlott kertész kézzel is elszórhatja a trágyát, de aki biztos akar lenni benne, hogy egyenletes az elosztás, használjon inkább szóró-kocsit.

Távolítsuk el a mohát és a gyepfilcet. Körülbelül két hét elteltével következhet a második fűnyírás és a gyepszellőztetés. Ekkor a fű már kellőképpen el van látva tápanyaggal, így a lyukak gyorsan bezáródnak. A száraz gyepet először magasabbra nyírjuk le, majd a gyepszellőztetőt úgy állítsuk be, hogy a kés 2-3 mm-nél ne hasítson mélyebben a földbe.

A gyepszellőztetést a fűnyírás irányára haránt végezzük. Ha nincs filces gyep, hosszanti irányban ismételjük meg a munkát, sakktábla-mintát hozva létre. A mohát és a fellazított gyepfilcet gereblyézzük össze. A lyukakat és a csupasz helyeket vessük be fűmaggal, amit tavasszal végezzünk el, ilyenkor általában nedves a föld, és kevésbé forró, mint nyáron. A nehéz talaj levegőháztartása feljavítható, ha egy kevés homokot adunk a földhöz.

Boszorkánygyűrűk a gyepen

A gyepben kör alakban megjelenő kalapos gombákat a népnyelv boszorkánygyűrűnek nevezi, mivel régen azt hitték, hogy éjszaka boszorkányok táncoltak azon a helyen, és körülötte jelentek meg a gombák. A természetes jelenség magyarázata egyébként az, hogy a földalatti gombafonalak sugárirányban növekednek, a termőtestek pedig az eredeti kiindulási ponttól azonos távolságra, kör alakban vagy ív mentén fejlődnek ki. A fű levágásával nem szabadulunk meg ugyan a gombáktól, de csökken a lehetősége annak, hogy a spórák révén a gyep más részein is megtelepedjen.

Sok boszorkánygyűrű-gomba ehető, pl. a szegfűgomba. Védekezésképpen a gombával érintett gyepfelületet ásóvillával lazítsuk fel, majd alaposan öntözzük meg, és szedjük ki a földből. A boszorkánygyűrű ellen nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szer.

Kapcsolódó cikk: Aki allergiás, így kertészkedjen!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!