szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ki ne dobd! Ötletes finomságok túlérett banánból

Orbán Krisztina, 2014. szept. 12.


Minél barnább, annál jobb – állítják egyes receptkönyvek a banánnal kapcsolatban, s úgy tűnik, e kivételesen finom gyümölcs biokémiai szempontból is túlérett állapotában fejti ki ránk legkedvezőbb hatásait.

Ki ne dobd! Ötletes finomságok túlérett banánból

Akik a túlérett banánt nem egyből a kukába – vagy lehetőség szerint a komposztra – vetik, hanem tagadhatatlanul taszító látványa ellenére nyersen is megízlelik, azt tapasztalják, hogy e csodás gyümölcs ízvilága az érés által gazdagodik, a banán megbarnult formában még édesebb – élettani szempontból azonban ennél is fontosabb az, hogy a gyümölcs érésével az abban található antioxidánsok hatása is egyre erősebbé válik. Miután pedig a banán ezektől eltekintve is az egyik legízletesebb és legtáplálóbb gyümölcsünk, igazi pazarlás volna, ha néhány barna folt miatt lemondanánk az elfogyasztásáról – nem utolsósorban azért, mert úgy megfosztanánk magunkat az alábbi csodás finomságoktól is.

Azok szemében, akik otthonosan mozognak az édességek világában, a banánon megjelenő barna foltok egyáltalán nem a gyümölcs sötét oldalát jelentik. Ami a konyhaművészetet illeti, a banán éppen hogy túlérett állapotában bizonyul a legjobb alapanyagnak, hiszen a gyümölcsben található keményítők az érés során cukorrá alakulnak, ami által az édesebbé válik, míg állagának folyamatos puhulásánál fogva a gyümölcs feldolgozása is egyre könnyebb. Azok számára tehát, akiket a túlérett banán látványa elriaszt annak nyers elfogyasztásától, két, mindössze néhány perc alatt elkészíthető, finom édesség receptjével tudunk szolgálni.

Palacsinta banánból

Íme a legegyszerűbb édesség: palacsinta mindössze két hozzávalóból!

Egy palacsintarecept a szokásos palacsinta összetevők nélkül első hallásra talán bizalmatlanságot kelthet, mindazonáltal való igaz: ha a palacsinta tésztájához banánt használunk, akkor sem lisztre, sem tejre, sem cukorra – de még töltelékre sincs szükség.

Amire szükség van, az mindössze egy kisebb méretű túlérett banán, egy tojás, és még két tojásfehérje.

Ezek összedolgozása igen egyszerű. A túlérett banánt pépesre dolgozzuk. Beleütjük az egész tojást, illetve hozzáöntjük a két fehérjét is, majd mindezeket addig keverjük, ameddig a massza homogénné nem válik. A tésztát ezután ízlés szerinti vastagságban egy előmelegített palacsintasütőbe öntjük, majd amikor barnulni kezd – azaz vastagságtól függően 20-30 másodperc után – óvatosan megfordítjuk, majd készre sütjük.

Az érett banán gazdag ízvilágának köszönhetően a banánból sütött palacsinta esetében utólagos ízesítésre sincs szükség, mindazonáltal egy kis fahéjas cukorral megszórva, vagy karamellel, csokoládéöntettel, tejszínhabbal, illetve akár banánszeletekkel a tetején fenséges csemegeként szolgálhatjuk fel a néhány perccel azelőtt még nem éppen ínycsiklandó látványt nyújtó, foltos banánt.

Csokoládés banános felfújt

Az alábbi csokis édesség elkészítéséhez csupán 8 percre, valamint egy mikrohullámú sütőre van szükség.

Egy túlérett banán felét egy tálban pépesre dolgozzuk, majd 2 evőkanálnyi kakaóporral, 2 evőkanálnyi tejjel, 1 tojással, 1 tojásfehérjével és negyedkanálnyi szódabikarbónával addig keverjük, amíg a massza összeállni nem látszik. Az így elkészített – és ekkor még nem éppen étvágygerjesztő látványt nyújtó – tésztát egy zsiradékkal vékonyan kikent mély tejeskávés bögrébe töltjük, majd a mikrohullámú sütőben 70 százalékon melegíteni kezdjük. Kb. három perc elteltével a szuflé jól láthatóan felfújódik. Ekkor a bögrét kivesszük, hagyjuk kihűlni a felfújtat, majd élvezettel elfogyasztjuk e megbarnult banánból készített, fehérjében és energiában gazdag, finom édességet.

Kapcsolódó cikk: Leleplezés! 5 cukrásztrükk otthonra
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!