szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ki ne szeretne patakot a kertbe?!

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 25.


A patakhoz nincs szükség sok helyre és létrehozni is egyszerűbb, mint azt gondolnánk. 

Ki ne szeretne patakot a kertbe?!

A patak közelről történi megfigyelése az egész család számára élményt jelent. Ha utat akarunk a vízfolyásban kialakítani, a lépésköveket, amelyeket a fólia megsértése nélkül közvetlenül a patakmederbe helyezünk, különösen a szélesebb részeknél, tesznek jó szolgálatot, és akár kerti ösvényként is alkalmazhatjuk. Kedvelt, igaz egy kicsit nehézkesebb megoldás a hídépítés.

A patakmeder földjének kiásása után a meder alját töltsük fel 5-10 cm vastagon homokkal, erre kerüljön geotextil, ami a védi a lerakott fóliát a sérülésektől. A fólia szélét húzzuk ki a talaj felszínére. A szükséges fóliaszélességet úgy kapjuk meg, hogy a mederágy maximális szélességéhez hozzáadjuk a mélység dupláját, és még 25-25 cm ráhagyást a széleknek. Az oldalakat különböző méretű kövekkel rögzítjük és a növényeknek szánt fülkéket.

A tó vizének állandó körforgása elvileg egyszerű. A víztartály lehet vízmedence vagy egy tó. A vizet egy szivattyú nyomja fel az emelkedő tetejére, a patak eredési pontjáig, a hozzá csatlakoztatott spiráltömlőn keresztül. Itt a víz kifolyik a tömlőből, és a forráson, ami lehet pl. agyagcserép. Ezen keresztül egy mederágyba jut majd a meredek lejtőn végighaladva ismét beleömlik a medencébe vagy a tóba. Válasszunk megfelelő teljesítményű szivattyút, vegyük figyelme a tömlő átmérőjét, a patak szélességét, valamint a szállítási magasságot. Szükség esetén kérjük ki a szakember tanácsát.

Kertstílustól függően számtalan kialakítási lehetőség létezik. A természetes kertbe jól beillik a változatos, buja parti növényzettel ellátott vízfolyás.

Az ázsiai kertben a növényzetet szép formájú szegélykövekkel lehet helyettesíteni.

Milyen növényeket ültessünk a patakpartra?

A nem burjánzó sekélyvízi és mocsári növények jól érzik magukat a patakmederben. A növényeket tóföldbe ültessük, különálló teknőbe, és a köveket rögzítsük, hogy a földet ne mossa ki a víz.

Ilyen helyre alkalmas növények: mocsári gólyahír, a réti füzény, virágkáka és a szibériai nőszirom.

Az apró gyékényt és a vízi mentát rácsos kosarakban helyezzük el a tó vizében, hogy túlságosan ne burjánzanak el.

Kapcsolódó cikk: A mocsárban is van szépség

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!