szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Újrahasznosítás! Kiégett villanykörte a szépség jegyében

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 18.


A háztartásokban mostanában már egyre ritkábban lehet találkozni a régi típusú villanykörtékkel. ennek oka, hogy az energiatakarékos és a LED izzók kiszorították ezeket a boltokból, és már nem is nagyon lehet kapni ilyesmit. Ám ami ég esetleg otthon van, azt kiégés után ne dobjuk ki, hiszen nagyon sok dologra fel lehet használni, így akár örök – de mindenképpen hosszú – életet biztosítva a körtéknek.

Újrahasznosítás! Kiégett villanykörte a szépség jegyében
Kép: www.bicmarket.com

Váza

Ahhoz, hogy egy körtéből vázát alkothassunk, mindenképpen vízzel kell megtölteni. Ez nem is annyira nehéz, csak tudni kell, hogyan kezdjünk neki. Első lépés gyanánt ki kell szednünk az izzó részt, illetve annak tartóját. ha a menetes végét nézzük a körtének, akkor ez jellemzően feketére van festve. Óvatosan nyomkodjuk körbe, és egy fogó segítségével vegyük ki a belsejét. Ha ez sikerül, akkor más teendőnk nincs is, csak a vízzel való megtöltés. Ha nem sikerült a művelet, akkor egy kicsit nehezebb dolgunk lesz.

Vegyünk fel vastag kesztyűt, ha esetleg a körte eldurranna a kezünkben, akkor se vágjon meg minket. Egy fémfűrész segítségével vágjuk le a körte végét. Ezt nagyon óvatosan tegyük, ne nyomjuk rá a fűrészt, mert könnyen eltörhet az üveg. Sorjázzuk a kész művet alaposan, hogy ne okozhasson sérülést. Ha ez is megvan, akkor már nincs is más dolgunk, mint vizet tenni bele, és a megfelelő virágokat kiválasztani hozzá. Ahhoz, hogy az asztalon is megálljon érdemes az aljára egy műanyag karikát ragasztani, így nem fog eldőlni. De még jobb megoldás, ha egy oszlophoz, vagy szekrény oldalához rögzítjük, mivel így különleges vázát kapunk.

Szobadísz

A kiégett villanykörte nagyon jó szolgálatot tehet, mint szobadísz. Elsősorban a gyerekek szobájának éke lehet, természetesen úgy, hogy ne érhessék el azt. Egy nagyobb körtét rögzítsünk a menetes végénél az üveggel felfelé. Vegyünk magunkhoz üvegfestéket, és vegyük elő a kézügyességünket is, mert szükségünk lesz rá. Rajzoljunk hőlégballon- kötélzetet a z üvegre, majd fessük meg tetszőleges színűre. Ha ezzel nem birkózunk meg, akkor szalvéta-technikával is beboríthatjuk a körtét. Az aljára kössünk egy kis dobozt, ami az utastér lesz, és akasszuk fel a lámpához a gyerekszobában. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egy madzagot ragasztunk pillanatragasztóval a körte tetejére, és már készen is vagyunk.

Karácsonyfadísz

A kiégett körték egyik legjobb felhasználási módja karácsony közeledtével a díszként való újraélesztés. Ehhez nem is kell más, mint festék, fantázia, és egy kis ragasztó. A körtét rögzítsük úgy, hogy tudjunk festeni az üvegre. Ezután fogjunk üvegfestéket, vagy akár temperát, és alkossunk olyan figurákat, amik csak tetszenek. Télapó, krampusz, rénszarvas, angyalka – a lehetőségek tárháza igen széles. Sőt, akkor sincs gond, ha nem akarunk figurákat, hanem csak egyszerű szép díszeket. Valljuk be, az üveggömbök gyönyörűen mutatnak a fán, csak éppen az áruk kifejezetten borsos. De egy kis kreativitással a kiégett körtéket megfestve nem csak igazi üveg, hanem mutatós díszeket is alkothatunk.

Kapcsolódó cikk:

Készíts ajándékot karácsonyra! – Hógömb és díszkeretek

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia