szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kíméletlen versenytársak! Bagolyborsó vs. közönséges borsó

Topor Erika, 2013. okt. 11.


A bagolyborsó-csicseriborsó egyik nagy szerencséje, hogy a zsizsik messziről elkerüli, így a zsizsikveszélyes helyeken – főleg Spanyolországban és Olaszországban – már át is vette a közönséges borsó helyét. Ez a tulajdonsága a tárolásban is egy nagy előnyt biztosít, ami tovább segíti az elterjedését.

Kíméletlen versenytársak! Bagolyborsó vs. közönséges borsó

Esőben szegény területeken főzeléknövényként hasznosítják, nálunk viszont a bagolyborsó inkább csak zöldtakarmányként említjük.

A bagolyborsót (Cicer arietinum) elsősorban Közép-Ázsiában, Etiópiában és Dél-Amerikában termesztenek, nálunk kevésbé elterjedt. A pillangósok családjába tartozó bagolyborsó rendkívül fontos élelmiszernövény, mivel magja sok szénhidrátot (60%), fehérjét 820%) tartalmaz. Emészthetősége jobb, mint a babé vagy a lencséé, ezért diétás étrendekbe is beleillik.

Termése hüvelytermés, mely mirigyes, szőrős. Virága önbeporzós. Dudvás szára négyszögletű, melyen páratlanul szárnyalt, összetett levelek szórt állásban helyezkednek el.

Ugyan közepes hőigényű, de termesztéséhez nagyobb melegre van szüksége, mint a hazánkban ismert borsófajtáknak. A kedvező csírázási hőmérséklet 20-23 °C, ezért nyáron termesszük. Igen fényigényes. Félárnyékban hajtásai megnyúlnak, és kevés virágot hoznak, így nem éri meg árnyékos, félárnyékos helyen termeszteni. Ebből adódóan hosszúnappalos körülmények között növekszik termőképessége is (Legismertebb hosszúnappalos dísznövényünk a szegfű és a harangvirág.)

A hazai borsófajtákhoz képest jobban elviseli a szárazságot, csírázáskor ugyan több vizet kíván, de később a termésérésig elég hetente egyszer megöntözni (nagy szárazság idején hetente kétszer). A túlságosan sok csapadék kedvezőtlenül hat a fejlődésére. A kálium kedvező a növény vízháztartására, erre a műtrágyázáskor is érdemes odafigyelni. A rövid tenyészidejű, a környezeti tényezők döntően befolyásolják termésmennyiségét, mint ahogy ez a többi zöldségnövényre is igaz.

Mindenütt jól termeszthető, kivétel a szélsőséges viszonyokat. Lehetőség szerint a meszes, enyhén lúgos talajt válasszunk számára. Közepes tápanyagigényű, sovány, de frissen trágyázott talajba is vethetjük. Mészigénye viszont jelentős, ezért mészben szegény talajokon rosszul terem.

Közvetlen helyrevetéssel szaporítható. Őszi mélyszántás vagy ásás a legfontosabb talaj-előkészítő munkafolyamat, de még a talaj lazítása előtt szórjuk ki a szerves trágyát és a foszfor- és kálium-tartalmú műtrágyát. A magokat 30-50 cm-es sortávolságra vessük, egymástól nagyjából 2-3 cm-nyire, kb. 5 cm mélyre vessük. Ennél a vetési mélységnél számíthatunk egyenletes kelésre.  Kelés után év közben a saraboló kapálással a gyomosodás megszüntethető. Egy tövön rengeteg termés képződik: akár 70-80 db egyszemű (néha kétszemű) hüvely fejlődik. A mag a hüvelyekben könnyen penészedik, ezt szedésnél érdemes figyelembe venni.

Esőszegény ázsiai és afrikai országokban elterjedt főzeléknövény, éretlen magjából levest, főzeléket készítenek. Érett magja köretek alapanyaga, míg hazánkban főleg zöldtakarmányként termesztik. Szárazságtűrésének köszönhetően értékes pillangósvirágú, mégis igen kis területen termesztik. Elszóródó magjai a gyomflórát gazdagítják.

Kapcsolódó cikk:

Torma a csípős gyökér - Tippekkel!

Az egyre népszerűbb csicseriborsó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!