szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kincsünk a pompás dió

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 12.


A diófa szabad állásban laza, dús lombozatú szabályos koronát fejleszt. A legnagyobb magassága 30 m, törzsének átmérője 1,5 m. 

Kincsünk a pompás dió

A legidősebb diófánk 400 éves. Kedvező termőhelyen 60-90 éves korára elérheti a 15-20 m magasságot.

A jó fejlődéshez mély rétegű, laza, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talaj, valamint enyhe éghajlat szükséges. Az enyhe lejtőkön, védett völgyek mélyedésében különösen szépen fejlődnek.

A fiatal diófa kérge sima, szürkésbarna vagy hamuszürke. Idővel mélyen repedezett, szürke héjkéreggé módosul. A fiatalabb fákon a szijács fehérestől a szürkés fehérig változó. A geszt közepesen nehéz, sötétbarna vagy szürke, szívós és kemény, kevéssé hajlékony.

A fa szárazon igen tartós, szép színe van és egyre ritkább. Ezért a legkeresettebb faanyagok egyike. A termőhely, az éghajlat, a talaj adottsága szerint nagyon eltérő lehet a fa színe és szerkezete. Az Itáliából származó fa pl. a németországi vagy a svájci anyagtól piros árnyalatával és élénkebb szerkezetével különbözik. Ezzel szemben a kaukázusi erőteljes fekete színeződésű. A legszebb mintázatú és színű anyagok egyike a franciaországi.

A fa jól csiszolható, megmunkálható, fényezhető, ezért bútorkészítéshez kiváló. A belsőépítészek, valamint az orgona és zongorakészítők is használják.
Emellett esztergályozzák, faragványok készülnek belőle, fegyverkészítőknek is fontos anyaga.

A törzs alsó ágvilláiból és a gyökeréből kerül ki a legszebb rajzolatú furnért szolgáltató anyag. Ezért a diófákat nem a talaj szintje fölött fűrészelik el, hanem a tuskóval együtt kiemelik a földből. A törzs alvórügyes mintázata adja az értékes csomoros furnért.

A száradási folyamat könnyen, repedezés veszélye nélkül megy végbe. A dió levei diófacsersavat, éterikus olajat tartalmaz, szétdörzsölve aromás illatot áraszt.

A népi gyógyászat bőrbajok, köszvény, bélférgek ellen alkalmazza. A levelek forrázata állítólag jó toroköblítő-szer. Az állatok orvoslásában a lenolajjal kevert diófalevél erős hashajtó szernek számít.

A diófák általában 15-20 éves korban kezdenek virágzani. (De ma már vannak korábban virágzó fajták is, a mi diófáink, amit a saját kertünkben ültettünk el, 4-5 évre terem). Az előző évi hajtásokon oldalt csüngő helyzetben megjelenő porzós barkák a lehullott lomblevelek hónaljából erednek. A termések szeptemberben kezdenek beérni. A csonthéjas terméseket kívülről még a zöld sima buga takarja, ami az érés folyamán megbarnul. Alatta található a világosbarna, kemény csonthéj.

A fák legnagyobb hozama 50-100 éves kor között várható. A legnagyobb ültetvények Franciaországban vannak, de akadnak Itáliában, Jugoszláviában és Magyarországon is.

Az érett gyümölcs nem csak kedvenc csemegénk, hanem számos étel fontos adaléka, még étolajat is készítenek belőle. Préseléssel nyerik ki, amely szagtalan, sárga színű. A szappangyártásban és olajfesték készítésére használják.

A leveleket és a terméshéjat megszárítják, majd timsót adnak hozzá, s ezzel pácolják a fát, festik a pamutot, sőt hajfestésre is alkalmas.

A Karintiában, Felső-Olaszországban és Dél-Németországban a cölöpépítéseknél végzett ásatások leletei azt igazolják, hogy a diót nem a rómaiak hozták be először Közép-Európába. A nemesített fajták valójában a görögök révén jutottak Itáliába, majd később hozzánk. Nagyobb elterjedését mégiscsak Nagy Károly idejében érték el.

Idegen származása ellenére nagyobb szerepe van a néphitben, mint az őshonos bükkfának. Ez talán azzal magyarázható, hogy az őshonos mogyoró használati szokásai a diófára vetődhet át.

A magyar néphitben a diófa és termése olyan szerelmi és kozmikus jelkép, mint más népeknél a makk és a tölgy. A dió nálunk a bölcsesség jelképe is, gyakran helyneveinkben is előfordul, pl. Diósd, Diósberény, Dióskál, stb.

Kapcsolódó cikk: Lódarázs, hihetetlen de segít

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!