szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kirándulás az olajfák mentén

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 06.


Vitathatatlan, hogy az olajfa az egyik legősibb kultúrnövény. Hogy hogyan terjedt el, azt nem tudhatjuk. Kis-Ázsiában és az égei-tengeri szigeteken már i.e. 2500-ban ültették, és a bogyóból olajat nyertek. Ismerjük meg most a fő termőterületeket, kis utazást téve Európában.

Kirándulás az olajfák mentén

Spanyolország után Olaszország az egyik legfontosabb olajtermő terület. Calabria és Apulia a fő termelők. Amennyire eltér az egyes olívaültetvények klímája, fekvése, annyira más az olaj az íz szempontjából.

Az északi olívaolaj főleg a Comói- és Garda-tó környékéről származik. A Comói-tó környéki ültetvények az utóbbi időkig el voltak hanyagolva, ma újra felfedezték ennek a környéknek a kiváló minőségű olívaolaját, és  ismét gondozzák a fákat.

A Garda-tó környéki olívaolaj is a jobbak közé tartozik. A kedvező időjárás hatására a kártevők elleni permetezésre sincs szükség. Itália zöld szívének is nevezik Umbria dombjait, ahol sok ezüstös zöld olajfa található.

Abruzzen zord hegyvidéki klímájú, mégis első osztályú olajat termel. Molise, a legkisebb régió pazar olívaolajáról híres.

Az olasz Apulia-ból származik az ország olívaolajának 35%-a. Az apuliai olívaolajat gyakran más régióknak adják el, ahol a helyi terméket javítják fel vele.

Szicíliában a Monti Nebrodi dombjain sok kistermelői szövetkezet jött létre, ahol a fákat természetes módon, biológiai módszerekkel gondozzák és extra szűz minőségű olajat termelnek.

Franciaország

Itt az első olajfákkal Midiben találkozunk. Provence-ban sok a napfény és ideális a klíma. A fákat kis gazdaságokban termesztik és az olajat magánvásárlóknak adják el. Provence-nak kis részesedése van az európai olajtermelésben.

Görögország

Kréta szigete olajfáról ismert. Hozzáértők szerint a krétai olaj az egyik legízletesebb. Görögország elképzelhetetlen olajfák nélkül. Az olívaolaj és az olajbogyó a mindennapi étkezés fontos része. (Ezt én is megtapasztaltam ottlétemkor. Az asztalra ki voltak téve kis üvegekben a különböző ízesítésű olajok és mindenki maga ízlésének megfelelően keverhette össze a kihozott salátaféléket).

A legismertebb régió Peloponnészosz. Itt nemcsak az olajtermeléshez való bogyókat, hanem fogyasztásra szánt húsos olívabogyókat is termesztenek.

A görögök harmadik helyen vannak az olajtermelő országok között, mégis kevés olajat exportálnak. Ez ezért van, mert nagy a belföldi szükségletük. A görög olívaolaj legnagyobb vásárlója Olaszország.

Spanyolország

Itt állítják elő a világon a legtöbb olívaolajat, az össztermelés kb. egyharmadát. Andalúzia az olívaolaj fő termőterülete. Az olajfa kedveli Spanyolországnak ezt a vidékét, emellett Katalóniának is kiváló olívaolaja van. Nagy mennyiségű spanyol olívaolajat exportálnak Olaszországba, ahol kedvelt toscanai olívaolajjá alakítják át.

Kapcsolódó cikk:

A mediterrán kert ékessége

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!