szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kirándulj, amíg még lehet!

Topor Erika, 2014. okt. 22.


Idén talán az utolsó napsütéses napokat éljük, ezért ragadjátok meg az alkalmat és irány a természet! Nem kell feltétlenül messze menni, a lakhelyedhez közel is biztosan akad lehetőség a szabadlevegőn eltölteni a pihenőidőt.

Kirándulj, amíg még lehet!

Mi egy erdei sétára invitálunk, ahol a természet friss illata és az avar suhogása kapcsol ki a városi rohanásból. Ellátogattunk Dobogókő felé a Rezső kilátóba, és számos élményben volt részünk utunk során. Fényképeztünk gombákat és gyűjtöttük is a nem mérgezőket, terméseket és szép faleveleket hoztunk haza, természetesen csak a földről felszedegetve és nem rongálva a környezetet.

A sziklákat beborító hatalmas mohapárnák kerültek lépteink során elénk és mivel mi igyekszünk nem a kitaposott turista útvonalakon közlekedni, hanem magunk fedezzük fel az erdőt, így számos olyan helyre is eljutottunk, ahol tényleg csak mi voltunk és a természet.

Ajánljuk mindenkinek ezt a nagyszerű kikapcsolódást, hiszen nincs is jobb, mint az erdőben felfrissülni, pihenni. Elég egy napnyi kirándulás, és tisztul a tüdő, átmozog az egész test, frissül az elme és felüdül a lélek.

A halk lépteink során néha meg-megálltunk, zörejeket figyelve: hátha szemünk elé ugrik egy őz, de sajnos ebben nem volt szerencsénk.

Találtunk viszont cifra korallgombát, mely nem ehető, de annál szebb! Nevét is kinézetéről kapta, korallokhoz hasonló alakú. Elfogyasztva bélproblémákat okoz, de nem halálos.

Ezzel ellentétben találkoztunk többféle galambgombával is, melynek egyrésze ehető, másik része viszont kifejezetten kellemetlen tünetekkel jár. A hánytató galambgomba (Russula emetica) élénkpiros kalapjával hívja fel a figyelmet, sokszor össze van rágcsálva csigák által. Emberi fogyasztásra viszont alkalmatlan, nevében is benne van: irritálja a bélrendszert, hánytató hatású.

Az egyik kedvencünk a harkály tintagomba hatalmas kalapjával, és „lámpaernyő” kinézetével igen gyakori jelenség. A fiatal gombák begyűjthetők, de az idősebb példányok kézbe véve hamar szétfolynak és kellemetlenül büdösek a bennük található szkatol nevű hatóanyagtól. 

Az őszi lombszínek uralkodó színe a sárga, barna és vörös, mely a kilátóba felérve szemünk elé tárul, mint egy festmény. A Rezső-kilátóból az alattunk elterülő völgy festői tájképe magáért beszél. A kezdeti tömeg ellenére, mely fent a kilátóra jellemző hamar el lehet mélyülni egy rövidebb meditáció idejére, vagy csak a természet figyelésében.

Gyermekeknek érdemes megmutatni mely lombszínek milyen fákhoz tartoznak, vagy a sárban előforduló lábnyomokat is nyomozhatjuk.

Nagy öröm, hogy a hagyomány még mindig él: az egymással szembetalálkozó turisták kedvesen köszöntik egymást! Így azok is, akik egyedül indulnak neki egy kirándulásnak, nem érzik magukat annyira egyedül.  Ha eltévedtünk, akkor is kapóra jön a segítség, és az erdőt járók mindig segítőkészek. Persze egyéni megítélés a távolságok belövése, de azért mégiscsak hasznos lehet, ha az ember fia vagy lánya elveszettnek érzi magát. Mi egy ilyen segítség hatására jutottunk el máshova, mint ahova indultunk, de mégis jót szórakoztunk a hosszú és fárasztó 2 km-es szakasznak mondott, alig pár száz méteres lankás út után.

Kapcsolódó cikk: Így kell gyűjteni a csipkebogyót
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!