szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kirepülési kaland Méhországban

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 20.


Az igazi kiröpülés tulajdonképpen márciusra esik. Előfordul, hogy némelyik család alaposan elkeni a kijárót, járása pedig gyér népességre utal. Ez nem mindig anyátlanság jele. Oka lehet egy nagyobb fertőzés, rossz téli eleség, hideg, nedves fészek, elnéptelenedés, zavart telelés. Ha megbontunk egy ilyen egységet, az anya általában tenyérnyi fiasításán szorong, maradék népével.

Kirepülési kaland Méhországban

A fészket szűkítsük le teljesen, dupla lepényt adjuk a keretre. Szűkítsük a kijárót, takarjuk melegen. Tisztogassuk meg az elkent kaptár elejét, a kaptár előtt gereblyézzük fel a földet. Az elvett kereteket pergessük ki, majd olvasztóba kerüljenek, mézük nem etethető.


Bármilyen bőséges élelemmel teleltük is be családjainkat, mégis kívánatos a fokozott fejlődés érdekében, hogy a méheink a fiasítás növekedésével virágporhoz jussanak. Ez két úton lehetséges: vagy természetes méhlegelőnk van a közelben, vagy ennek híján virágporpótlókat etetünk méheinkkel. A méhek az első kirepülés alkalmával azonnal felderítő útra indulnak, keresik a virágokat, a vizet és a rügyek ragacsos bevonatát, a propoliszt. Az első virágport a mogyorófélék adják. Porzós barkákról már február végétől gyűjteni tudnak a méhek. Szintén korán nyílnak a szilfák a szikes, nyirkos talajon. Az égerfa is ontja finom porát tömött barkáin.

 

Hézagtöltő szerepe van a tuja, a tiszafa és a puszpáng virágzásának, hasznosak az útszéli kőrisek, nyírfélék. A nektártermeléshez több természeti feltétel szükséges, mint a virágporéhoz. Ezért a nektárt nyújtó fák később, a valamivel melegebb időben virítanak, mint a csak virágporosak. Első közülük a március eleji som, ami hetekig virágzik. Jól mézel a fanyar gyümölcsű, őszi dérrel érő kökény.


Tavaszi virágporpótlás


Nincs minden méhes közelében tavasszal hordási lehetőség, elegendő virágpor. Márpedig a fejlődő álcák számára nélkülözhetetlen tápanyag, a méhek kenyere. Magas fehérjetartalma mellett ásványi sókat, nyomelemeket, szénhidrátokat és némi vitamint is tartalmaz. A növekvő, gyarapodó fiasítás gyorsan feléli az ősszel raktározott virágport. A korán elfogyó és a gyéren hordott virágport pótolni kell. A pótanyagok nem tudják ugyan teljes értékben helyettesíteni a természetes hordást, de kellő összeállítással, időben adagolva célt érhetünk vele.


A virágpor hordása háromféleképpen lehetséges: lepénybe gyúrva, szörpbe keverve, por formájában, szabadon hordatva, tálcázva. A pótanyagok közül jól bevált a szójaliszt. Viszonylag olcsó, könnyen beszerezhető. A tálcára szórt por közepes vonzerejű. Fokozhatjuk az értékét, ha sovány tejport keverünk az előző kettőhöz. A pótanyag hatását növelhetjük, ha természetes virágport keverünk hozzájuk. Minél több a virágpor, annál jobb a hatás. Minden virágporos etetésnél alapkövetelmény, hogy csak egészséges családdal gyűjtessünk.


Márciusban, amikor még nem sok a fiasítás, feltétlenül végezzünk atkairtást. A futó vizsgálat után meg is kezdhetjük a füstölést. Hatásosabb az irtás, és egész idény alatt kevesebb az atka, ha a füstölés mellett biológiai védekezést is alkalmazunk. Ilyenek: a herék kiszűrése, a herefiasítás befedése után a herés lépek kiselejtezése. Ezzel alkalmat adunk a családoknak a meghatározott keretben való herelép építésére, amit azután az anya kényszerűen bepetéz. A folyamatosság végett hetente helyezzünk be petézési alkalmasságot, adjunk építési lehetőséget. Így az atkák zömét még kikelés előtt kiirthatjuk. Fejlettebb méhesekben hőkezelést is próbálnak alkalmazni, amikor 46 fokos levegőt vezetnek a kaptárba, amit az atkák csak percekig képesek elviselni. Ez veszélyes módszer, mert 49 foknál a méhek is elpusztulnak. A hőkezelés csak a méheken lévő atkát öli meg.

 

Füstölésről


Március közepe után, a melegebb napokban majd megejtjük a családok nagy vizsgálatát. Ehhez az eszközökkel is fel kell készülnünk. Tekintsük át a füstölőket, füstölési módokat. Gyorsan, biztonságosan csak akkor tudjuk kezelni méheinket, ha azok megülnek a lépeken. A kívánt állapotot főleg a rendszeresen alkalmazott füstöléssel érjük el. A keretre irányított füst visszaszorítja a külső beavatkozást nem tűrő méheket. Sietve keresik a nyitott sejtek mézét, hogy megszívják magukat. A telítettség érzése mérsékli a harci kedvüket, de az enyhe füst jó szolgálatot tesz. Sokan még mindég a cigarettához folyamodnak, ami csak alkalmi megoldás.

 

Milyen legyen a füstölőnk?


Könnyen begyújtható, legyen jó huzata és megfelelő füstcsöve ferde helyzetben, hogy a füstcsóvát irányítani lehessen. Ne aludjon ki benne a tűz, ha a méhész 5-10 percig nem fújtat. Tehát kapjon levegőt a parázs, ha nem fujtatunk is. De ne égjen rohamosan, mert a sok füst is zavarja a méheket, ne forrósodjon át a készülék. Az alja és az oldala legyen védőbádoggal szigetelve, nehogy égessen. Ajánlatos a talpára szigetelőlemezt szerelni.

 

Ne legyen tűzveszélyes! Gondos sziták szűrjék meg a kitóduló füstöt a szikráktól. Alapvető követelmény, hogy könnyen lehessen tisztítani. Néhány hét után kátrány rakódik a tűztér falára, a fedél belsejére és a kifúvócsőre. Különösen az utóbbi veszélyes.
Kívánatos, hogy a füstölőnk könnyű legyen, fél kézzel is tudjunk fújtatni, tudjuk fogni, ne égesse meg a deszkát, teteje jól illeszkedjen, tompa éllel zárjon.

 

A füstölés módja


A jó füstölő, száraz és tartós füstölőanyag mellé az is szükséges, hogy idejében, megfelelő módon füstöljünk. Készítsük elő a dió nagyságúra aprított tűzrevalót. A füstölő aljára újságpapírt helyezzünk összegyúrva, lazán, erre kerül a 4-5 szem pudva vagy forgács. Alágyújtunk, fújtatunk, hadd égjen a papír nagy lánggal, hogy a pudva parazsat szítson, közben lazán tűzrevalót rakosgatunk a lángra. Amikor már színig van a füstölőnk, ég néhány erőteljes fújás, és lezárhatjuk a tetőt, magától is ég csendben a tüzünk. Határozottan tilos folyékony begyújtót alkalmazni a füstölőnél (gázolajat, petróleumot, stb.)


A megbontott kaptárból eltávolítjuk a takarót, majd a rosta levétele előtt néhány fújással a keretek tetejére füstölünk. A füstre felzúdul a nép, és lehúzódik mézet szívni a sejtekből. Ekkor felpattintjuk a rostát, a rajta ülő méheket leütjük a keretekre. Ezután már csak gyengén szabad füstölni, ha éppen vadulni kezd a nép. Fellazítjuk a kereteket, a mozgásra ismét harcias állásba helyezkednek a megzavart dolgozók. De most már a tele gyomrú méh lassan és kedvtelenül támad, feleslegesen ne füstöljünk.


Tartósabb kezelésnél olykor-olykor egy-egy fújás a keretek tetejére békéltetően hat. A lépek lapjára sose fújjunk. A méhek leszakadnak, sokszor velük együtt az anya is. Sem a méhekhez, sem a keretekhez ne tartsuk túl közel a füstcsövet. Az esetleges szikrák is elhalnak még a levegőben. Amikor egy kaptárral végeztünk, kaptárvassal nyomkodjuk lejjebb a parazsat. A tömörített tűzrevaló egyenletesebben ég, nem alszik ki, tovább tartja a parazsat.


Kimondottan erős füstölést csak rabláskor alkalmazzunk. Minden kijárónyílásba 3-4 adagot fújjunk. Új rablók nem indulnak ki, a hazaérők nem kalandoznak tovább.
Méhészkedésünk befejezésével ürítsük ki eszközünket, nehogy az valahogyan tüzet okozzon, vagy a rászorított tető rá is égjen. Rendben, nyitott tetővel tároljuk a füstölőnket.
 

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia