szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kis konyha, nagy ötletekkel

Szépzöld, 2012. jan. 30.


Forrás: www.epitinfo.hu  Nem csak a garzonok lakóinak problémája, hogy pont a főzésre, étkezésre, avagy az edények tárolására jut a legszűkebb helye a lakásban. Számos panelben, vagy téglalakásban élő szembesülhet azzal, hogy bár a lakószobák méretei megfelelőek, minden mellékhelyiség és a konyha csak „egyszemélyes”, s mind a berendezések, mind pedig a háztartási gépek kényelmes használata is rendkívül nehézkes. Alábbi cikkünkben most igyekszünk hasznos, helytakarékos megoldási tanácsokkal ellátni a kis konyhával rendelkező olvasóinkat.

Kis konyha, nagy ötletekkel

Az aprócska méretű, néhány négyezetméteres alapterületű konyháknál elsődleges probléma szokott lenni a megfelelő méretű konyhapult, munkaasztal hiánya. Nem jut elegendő hely sem az ételek, a főzés előkészítésére, sem pedig a kényelmes étkezésre. Nagyon jó megoldás lehet ezért olyan mosogatót választani, amelynek tetejére, illetve az edény-csöpögtető tálcára munkalapot húzhatunk. Így plusz felületet nyerhetünk a konyhai munkánkhoz.


Az igazán hatékony és kis felhasználású főzéshez, előkészítési feladatokhoz szükség van arra is, hogy a berendezési tárgyakat és a konyhai gépeket megfelelő, logikai sorrendben helyezzük el. Amennyiben balról jobbra haladunk, a legjobb, ha a hűtőszekrénnyel – mint a legnagyobb helyigényű eszközzel – kezdjük a sort. Mellé kerülhet a mosogató – a fennmaradó helyhez képest – kisebb-nagyobb munkalap (50-80 cm). E mellé kerüljön a főzőlap, melynél ideális, ha mindkét oldalára jut egy-egy kisebb felületnyi munkalap. A mosogatót helyezhetjük a sarokba is, ma már számos ilyen kivitelezésűt találhatunk a szakboltok polcain. Ha sütőre nem marad helyünk, egy többfunkciós mikrohullámú is jó megoldás.


Az edények tárolására a pult alatti, kihúzható polcrendszer a legalkalmasabb. A sarkoknál pedig kiforduló, körbeforgatható sarokpolcokat lehet kialakítani. Ne felejtsük el, hogy a nagyobb merőkanalak, kések, szűrők számára a falon is ki tudunk alakítani fogasokat és fellógathatjuk ezeket az eszközöket a konyhapult vagy a főzőlap fölé is. Ha a fenti szekrénysort nézzük, ott a kinyíló, a térbe mélyen benyúló szekrényajtók okozhatnak problémákat. Erre jó megoldás a csúsztatható, görgős ajtó. Amennyiben szekrényekre már nem jutna hely, a falra rögzíthető, esetleg falba süllyesztett polcok, sarokpolcok felszerelése is jó helykihasználást jelent. Ha páraelszívót is szeretnénk, mindenképp a szekrénybe épített, kihúzható modell javasolható. A nagyobb háztartási gépek kapcsán ma már nem okoz problémát keskenyebb mosogatógépet, kisebb hűtőszekrényt vásárolni agyártók kínálatából. Sőt, léteznek multifunkcós berendezések is, amelyekben mosogatógépet, sütőt és főzőlapot is tartalmaz.


Sok esetben az jelenthet problémát, hogy az étkezéshez – különálló helyiség nem lévén – már nem jut hely a konyhában. A konyhapult alól vagy magából a pultból kihúzható étkezőasztalt, illetve az összecsukható asztal erre adhat jó és praktikus megoldást. Amennyiben az étkezőasztal belül úgy lett kialakítva, hogy elférnek benne a székek és néhány edény is, máris értékes helyet nyerhetünk konyhánkban. Igazán kis garzonokba ajánlható az úgynevezett „mobilkonyha” vagy „minikonyha”. Ez a megoldás egy kompakt kis konyha minden felszereléssel ellátva. A szerkezet tulajdonképpen egy kétszárnyú, nagyobb szekrény, melybe minden konyhai berendezés be van építve (kisebb hűtő, mosogatótálca, főzőlap, mikrohullámú sütő, munkapult, polc, kihúzható asztal, szék). Használatkor csak kinyitjuk a szekrény két szárnyát, majd utána összecsukjuk és görgői segítségével eltolhatjuk az útból.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia