szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői május elején

Szépzöld, 2017. máj. 09.


A szőlő virágzás utáni növényvédelmi teendői, a kisgyümölcs rovar és gomba károsítói

Amint a szőlő elvirágzott, azonnal meg kell kezdeni a rovar és gomba kártevők elleni védekezést. A rendkívül változékony időjárás következtében a sikeres védekezés alapja a megelőzés.

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői május elején

A lisztharmat, a peronoszpóra, szőlőmoly ellen több készítmény közül lehet választani. Peronoszpóra ellen a MANFIL 75WG (10 liter vízhez 2 dkg), KUPFER FUSILAN WG (10 liter vízhez 25-30g), a lisztharmat ellen COSAVET DF EDGE (10 liter vízhez 3-5 dkg) + DOMARK 10EC (10 liter vízhez 2,5-3 ml), vagy VIVANDO (10 liter vízhez 2,5 ml) ad védelmet.

A szőlőmoly ellen a STRIP-10 (10 liter vízhez 5 ml) biztosítja az eredményes védekezést.

A peronoszpóra, lisztharmat ellen javasolt szerek egyikével, vagy a leírt kombinációval, továbbá a szőlőmoly ellen alkalmas szerrel keveréket kell készíteni, amelyet szélcsendes időben, lehetőleg a késő délutáni órákban célszerű kipermetezni. Az elkészült permetlevet tanácsos kiegészíteni a WUXAL, vagy VOLLDÜNGER  termékcsalád egyikével.

A különböző szerek egyidejű használata előtt mindig keverési próbát kell készíteni és amennyiben a keverék nem tejszerű, hanem megkocsonyásodik, vagy megtúrósodik, a szerek együtt nem juttathatók ki.

Az elvirágzott gyümölcsfák terméskezdeményeire különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az almát a lisztharmat ellen DOMARK 10 EC (10 liter vízhez 3-4 ml) + COSAVET DF EDGE (10 liter vízhez 5-7 dkg), varasodás ellen DOMARK (10 liter vízhez 3-4 ml) + MANFIL 75WG (10 liter vízhez 20 g) nyújt védelmet.

A rovarkártevők (almamoly, pajzstetvek, cserebogarak, levélaknázó molyok) és szinte minden kiskerti kultúrákban (körtelevélbolha, cserebogár), cseresznye (cseresznyelégy, levéltetvek), szilva (szilvadarázs, levéltetű), őszibarack, nektarin (levéltetű, molykártevők, pajzstetű), továbbá a paprika, paradicsom, burgonya (burgonyabogár), saláta, dísznövények (levéltetvek, egyéb szívó és rágó kártevők ellen) sikeresen használható a GASELLE 20SG a kártevőkre irányadó dózisban, a permetezhetőségek számának figyelemmel kísérésével.

A növényvédő szerek hatásfokozását szolgája a DESIGNER készítmény. Valamennyi szer használata előtt figyelmesen, mindig el kell olvasni a használati útmutatót.

Különösen csapadékos időjárás esetén fokozódik a szamócában, málnában szürke rothadás veszélye. A köszmétében az amerikai lisztharmat károsítása miatt lesz értéktelen a termés. Az említett betegségek ellen a gazdaboltokban kiváló szerek közül lehet választani.

A szőlőben alkalmazott szerekkel általában eredményesen védekezhetünk a kiskertekben található paradicsom, paprika, burgonya, hagyma, uborka, köszméte, ribizli gomba és rovar kártevőik ellen is. Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására.

A rovarkártevők elleni védelem sikerének az alapja a gyümölcsfák alatti talaj gyommentesen tartása. Ez különösen vonatkozik a cseresznyére, meggyre.

Itt az ideje különösen az alma-, körte- és diófák esetében a hernyófogó (hullámpapírból készíthető) övek fatörzsre történő kihelyezésének. A bábozódásra készülő hernyók a hullámpapír védelme alatt bebábozódnak s a hullámpapír összegyűjtésével, elégetésével a bábok megsemmisíthetők. A hullámpapírt legalább kéthetente meg kell semmisíteni és újakat szükséges kihelyezni a lombhullásig.

A következő cikkben a szőlő fürtzáródás előtti növényvédelem fontosságáról, a tápelemhiány megelőzéséről, a biostimulátorok jelentőségéről kapnak hasznos tanácsot.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Aktuális növényvédelmi teendők
Hozzászólások (1)

Kökényesiné Pintér Margit
2017. máj. 16. (1 960 napja)
Sok hasznos tudnivalót megismertem a cikkből, főleg a növényvédelmi szerek részletes felhasználási útmutatója a jelenlegi csapadékos időjárással kapcsolatban.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia