szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Klasszikus dolgozószoba

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 27.


A dolgozószoba kialakítása egyértelműen tükrözi a személyiségünket. Az összeválogatott bútorok és egyéb berendezési tárgyak pedig a sikeres üzletmenetről árulkodnak. A divatirányzatok és a hódító trendek azonban nem mindenki számára jelentenek vonzó lehetőséget. A klasszikus és elegáns megjelenés szerelmeseinek lássunk néhány hasznos útmutatót.

Klasszikus dolgozószoba

Anyagok

 

Amikor a szoba anyagait választjuk ki, tartsuk szem előtt, hogy csak korlátozott számúból választhatunk. Az igazán elegáns és klasszikus lehetőségek a fa, a bőr és a kő. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyéb anyagokból nem is válogathatunk, csupán oda kell figyelnünk, hogy az összhatás tökéletes legyen. Az előbb említett 3 lehetőséggel viszont nem nagyon tudunk mellényúlni. Fontos, hogy letisztult felületekben gondolkodjunk, lakkozott fa és csiszolt kő. Ebből látszik, hogy minden akadálymentesen halad, nem lesznek „göröngyök”.

 

Az ülőgarnitúránál érdemes olyan bőrbútort választani, ami a klasszikus „behúzott” kivitel, vagyis az anyag felületén adott távolságra behúzások vannak, egy szintén bőrrel fedett gombbal a közepén. Ha nagyon nem illik az ízlésvilágunkhoz, akkor sincsen gond, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy sötét árnyalatot válasszunk. A világos színt nehezebb beilleszteni egy „robosztus” környezetbe. A virágtartók vagy éppen szoboremelvények anyagának tökéletes választás a márvány. Itt lehetőségünk van egy kis színt is csempészni a szobába, hiszen ennek a kőnek létezik több árnyalata, a fehértől kezdve a kéken át egészen a zöldig.

 

Kiegészítők

 

A kiegészítőknél is törekedni kell a klasszikus formavilágra. Itt azonban könnyen át lehet esni a ló túloldalára. A régi filmeken és az óriási báltermekben remekül mutatnak a kristálycsillárok. Egy ízlésesen berendezett dolgozószobában azonban inkább kelt ellenérzést, mint csodálatot, a teret aránytalanul foglaló világítótest. Sokkal célravezetőbb, ha a mennyezetre egy kisebb kivitelt választunk, melynek kellemes tört fénye van. Az íróasztalra és az ülőgarnitúrához formában passzoló, élesebb világosságot adó lámpákat válasszunk.


A padló tökéletes anyaga a fa. Egy nappaliban nem is éri meg eltakarni a léceket, a dolgozószobában azonban nem árt egy-két kisebb szőnyeg. Egyrészt megtöri a fa uralmát a szobában, másrészt újabb lehetőség, hogy egy kis színt vigyünk az összeállításba.


Egy könyvespolc, régi, vaskos darabokkal telepakolva szintén impozáns látványt nyújt. Arra azért figyeljünk, hogy az enciklopédiák és lexikonok mellett szakmai anyagokat tartalmaz könyveket is rakjunk ki. Kínos lehet, ha a vendégünk a polc előtt álldogálva egyetlen ilyen darabot sem talál.


Ahhoz, hogy frissítőt kínálhassunk a vendégeinknek, érdemes egy diszkrét „bárszekrényt” rendszeresíteni. Ez lehet egy félreeső asztal is, a lények, hogy olyan üvegek legyenek csak elől, amelyek nem ütnek el a hangulattól. Bár érdemes ásványvizet is tartani, de furán nézne ki egy ilyen környezetben egy műanyag palack. Ezeket inkább egy csukható szekrényben tároljuk, a többi üdítővel együtt.

 

Az így felépített dolgozó a rengeteg természetes anyag ellenére fullasztó lehet, hiszen a sötét színek és a robosztus bútorok nem éppen az óriási terek ismérvei. Ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha nem spórolunk a növényekkel a helyiségben. Legyen szó akár zöld, akár virágzó változatról, nyugodtan használjuk őket, és dobjuk fel a teret. Mielőtt teljesen elragadna minket természetanya imádata, figyeljünk, hogy a sok növénytől ne kapjon őserdőjelleget a szoba. Bár számunkra bizonyára impozáns lenne így is, a belépő üzletfelek úgy érezhetik „nem látják a fától az erdőt”!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!