szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kökény, gazdag kísérettel

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 03.


Leggyakoribb kísérői a az erdei mogyoró, a boróka, a galagonya és a borbolya, amelyek nem véletlenül választották a kökény társaságát.

Kökény, gazdag kísérettel

Közép-Európába legkésőbb a korai kőkorszakban, (i. e. 3000-2000) vándorolhatott be, mivel csonthéjas magvait a neolitikum számos cölöpépítményében megtalálták.

A Keleti-tenger partján a kökény a fűzzel, nálunk a galagonyával párosul. Az állandó szelek hatására, valamint az állati rágások miatt néhol. pl. északi-tengeri partvidék tölgyes-cserjéseiben, a Felső-Rajna vidék lejtőin alacsony, torz növekedésű formák keletkeznek. A kökény kúszó gyökerekkel és gyökérsarjakkal gyorsan terjeszkedik, ezért falak megerősítésre is ültetik. A kis madaraknak fészkelőhelyül szolgál, és mivel a vacok belső oldalán bőséges nektár választódik ki, tavasszal az első méhlegelő.

Termése fanyar ízű, csak a dér megcsípte után élvezhető, C-vitamin tartalma igen magas. Lekvárt, gyümölcslevet, likőrt készítenek belőle.

Fája nagyon kemény, régebben az asztalos szakemberek használták. Ágaiból sétapálcát készítettek, leveleit ínséges időkben teapótlóként használták.

Gyógyhatásáért levelét, virágát, termését és gyökérkérgét gyűjtik, ezek elsősorban cserzőanyagot és kámforolajat tartalmaznak.

A kökény nagyon régi kultúrnövény, fajtái közt több kedvelt díszcserje van. Csaknem egész Európában őshonos. Északon Skóciáig és Közép-Skandináviáig, délen az Atlasz-hegységig, Portugáliától kelet felé az egész Alpok térséfében, a Balkánon át egész Perzsáig elterjedt.

Termőhelye a tölgyesek, sztyeprétek, száraz legelők, cserjések, erdőszélek, sövények és mezsgyék szőlőhegyen és száraz folyóvölgyek. A síkságtól az alhavasi régióig kb. 1500 m-ig felhatol. Meleg, száraz helyeken, laza, humuszban és tápanyagban gazdag talajokon érzi jól magát.

A kökény a rózsafélék családjába tartozó, lomhullató, dúsan elágazó, tövises cserje, ritkábban akár 5-6 méter magasra is megnövő, több  törzsből álló, dús koronájú fa, kérge a sötétbarnától a feketéig változó.

Ágai hengeresek, eleinte bársonyosan szőrösek, vörösbarnák.

Rügye tojásdad, kihegyezett vörösesbarna. Levelei egyszerűek, szórt állásúak, gyakran csomóba rendezettek, A levélnyél kopasz vagy gyengén szőrös.

A fehér színű virágok rendszerint kitűnnek, melyek termőhelyüktől függően, lombfakadás előtt, március-májusban nyílnak, a rövidhajtások végén.

Magháza kopasz, a virágkehely belsejében ülő. Termése gömbölyű, felálló, hamvas-kék, télen is az ágakon maradnak, húsa zöld, fanyar ízű.

Kapcsolódó cikk: Hamarosan itt a metélőhagyma ideje
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia