Kókuszolaj kúra végzése Hidegen sajtolt szűz kókuszolajjal
Szépzöld, 2014. dec. 17.
A kókuszpálma terméséből készített kókuszolajat széles körben felhasználják világszerte. Az iparban, a szépségápolásban és az egészségmegőrzésben egyaránt jelentős szerepe van.

Kókuszolaj több módon is előállítható. A legjobb mindközül a hidegen sajtolt szűz kókuszolaj, amely teljes mértékben tartalmazza a kókusz természetes összetevőit, és jellegzetes aromáját. Mivel az olajat az előállítás során nem hőkezelik, nem hidrogénezik, így szerkezete nem változik meg.
A hidegen sajtolt szűz kókuszolaj átlátszó, tiszta és folyékony. Elsősorban terápiás célokra, egészség megőrzéséhez ajánlott, de főzéshez és sütéshez is kiválóan alkalmazható.
A kókuszolaj 92%-ban közepes szénláncú, telített zsírsavakból áll, éppen ezért a legstabilabb főzőolaj. Igen nagy hőmérsékleten is főzhetünk vele, hiszen füstpontja az ismert olajok közül a legmagasabb. Még 180 Celsius fokon sem indul el az a káros oxidáció, amely az olajok szerkezetét az emberi szervezetre nézve kártékonyan megváltoztathatja. Mindehhez hozzájön még, hogy a kókuszolaj nem tartalmaz rákkeltő tulajdonságú, és az érelmeszesedést nagyrészt kiváltó transz-zsírokat sem.
A kókuszolajjal készült ételek egyedülálló ízvilágot képviselnek, és nagyon táplálóak, mivel maga az olaj azonnal felhasználható energiát tartalmaz.
A kókuszolaj fogyást-támogató, zsírsavjai nem alakulnak zsírpárnává. Az olaj további jellegzetessége, hogy felgyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az éhségérzetet. A kókuszolajat nyugodtan fogyaszthatják olyanok is, akiknek a zsíros ételeket kerülniük kellene.
A kókuszolaj ugyan 92%-ban zsírsavakból áll, ám ezek mindegyike „jó zsírsav”.
A Hidegen sajtolt sűz kókuszolaj 8 legismertebb jótékony hatása a következő:
1. Immunerősítés – A kókuszolajban megtalálhat a természetben nagyon ritka laurinsav. A laurinsav immunerősítő hatását tökéletesen bizonyítja, hogy ez az értékes anyag az anyatejben is megtalálható, így az ’anyatejet-kapó’ kisbabák fejlődését és védelmét egyaránt elősegíti.
2. A szív –és érrendszer védelme – A kókuszolaj szabályozza a vérnyomást, nem emeli meg a koleszterinszintet, hatékonyan hozzájárul szervezetünk, érfalak elmeszesedése elleni küzdelméhez. A kókuszolaj a szívnek is jót tesz.
3. A kókuszolaj antibakteriális és gombaölő tulajdonságú. Használhatjuk külsőleg és belsőleg is fertőtlenítésre, baktériumok, gombák, vírusok ellen.
4. Cukorbetegeknek is ajánlott, hiszen például nem emeli meg a vércukorszintet és segíti az inzulin felszabadulását egyaránt.
5. Belső szervek – különösképpen a gyomor és a bélrendszer védelme terén mutatott pozitív hatásokat.
6. Szépségápolás – A kókuszolaj „természetes kozmetikum”, a bőr –és hajápolásban pozitív hatásai igazolták. A kókuszolajtermelő országokban, évezredek óta alkalmazzák a haj állapotának javításához, a fej fertőtlenítésére.
7. Elhízásgátló, segít a fogyásban. A kókuszolaj zsírsav összetétele alkalmassá teszi a súlycsökkentő kúrák alatt, a folyamat megtámogatására.
8. Nyugatólag hat a szervezetre, stresszoldó. Már egy kanál hidegen sajtolt kókuszolaj elfogyasztása után tapasztalható ez a hatás. A stresszes életmódot élők számára kitűnő segítség lehet.
A kókuszolaj általános egészségjavító hatásainak az eléréséhez már 2 evőkanál (megközelíthetőleg 30ml) kókuszolaj napi szinten történő elfogyasztása elengendő lehet. A jelentősebb javulás érdekében a napi kókuszolaj-fogyasztás megduplázható – ilyenkor célszerű szétosztani az 1-1 evőkanál kókuszolajat egyenlő időközökre (például 3 óránként megismételve).
Egy kókuszolaj-kúra megkezdése előtt mindig ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszuk éhgyomorra, mivel a szervezetnek kell egy kis idő ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a kókuszolaj összetevőihez, főleg a extrém magas zsírsavtartalomhoz.
A bio hidegen sajtolt szűz kókuszolaj: www.kokuszolaj.bolt.hu
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22