Kókuszos édességek egyszerűen és gyorsan
Orbán Krisztina, 2014. dec. 04.
A kókuszdió szó hallatán legtöbbünknek bizonyára egy déltengeri nyaralóhely napsütötte tengerpartja jut eszébe, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a kókusz az európai és az észak-amerikai konyhaművészetben több, hagyományosan a téli ünnepkörhöz kötődő népszerű édesség alapanyaga lett, a szaloncukortól a muffinig.

Az egzotikus finomság édes, élelmi rostban gazdag húsába burkolva B1-, B2-, B3- és C-vitamint, valamint számos ásványi anyagot – köztük káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, rezet és cinket – is bőséggel tartalmaz. Jellegzetes aromájú hófehér húsa mellett olaja és teje is számos gyógyászati célra felhasználható, így a kókusz esetében egy igazán egészséges alapanyagról beszélhetünk.
Az alábbiakban két egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a közelgő télbe a trópusi ízvilágot az ünnepeken kívül is becsempésző kókuszos csemegét mutatunk be: a hagyományos, általunk is jól ismert kókuszos csókot, illetve egy dél-amerikai különlegességet, a cocadát.
Kókuszos csók
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
egy késhegynyi só
20 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
6 dkg liszt
Elkészítése:
A tojásfehérjéket megszórjuk a sóval, majd habosra verjük. A cukrot kis adagonként hozzáadjuk, és a habot mindegyik adagot követően jól felverjük. Miután az összes cukor belekerült a habba, azt gondosan keményre verjük. Alaposan belekeverjük a kókuszt és a lisztet, majd a kész masszát egy csillagcsöves habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral fedett sütőlapra egymástól néhány centiméternyi távolságban rányomjuk a kókuszcsókokat. (Ha nincs habzsákunk, akkor a tésztát akár egy teáskanállal is a sütőlapra adagolhatjuk.) Előmelegített sütőben 150-170 fokon sütjük a csókokat, pontosan addig, amíg a tetejük halványbarnává válik – ez nagyjából 25-28 perc sütés után következik be. Akkor kivesszük, és néhány percig a sütőlapon hagyjuk hűlni a kókuszcsókokat.
Cocada
A Közép- és Dél-Amerikában rendkívül népszerű édességet a kókuszos csóktól elsősorban ragacsos állaga különbözteti meg. A finomságot Mexikótól Chiléig boltban és utcán is árusítják, leggyakrabban azonban házilag készítve kerül a család asztalára. A cocada alakját, ízét és színét tekintve számtalan változatban ismeretes, van, ahol barnacukorral készítik, máshol vaníliával ízesítik, és gyakran tojást is raknak bele. Az alábbiakban az egyik legegyszerűbb, tojás nélküli receptet közöljük.
Hozzávalók:
40 dkg édesített sűrített tej
35 dkg cukor
16 dkg aprított, vagy reszelt kókusz
2 evőkanálnyi vaj
2,5 dl tej
egy csipetnyi só
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd néhány percig állni hagyjuk. Két nagykanál segítségével kerek halmocskákat képzünk a tésztából, majd ezeket egy sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük, egymástól kb. 3-4 cm-re. A sütőlapot a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és a cocadákat pontosan addig sütjük, amíg a tetejük halványbarna nem lesz. A cocada íze csodálatosan harmonizál a manduláéval, így a hűlést követően a finom különlegességet mandulával is felszolgálhatjuk.
Kapcsolódó cikk: Kókuszos finomság Mikulásra, Karácsonyra – ajándékötlettel!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33