szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kompakt dolgozó

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 14.


Ha otthonról dolgozunk, és még a lakásunk is kicsi, akkor nem feltétlenül szeretnénk, ha az irodánk a kevés életterünk jó részét elfoglalná. Ilyenkor egy kis kreativitással kompakttá varázsolhatjuk a munkaterületet, amivel visszanyerünk egy nagyobb helyet, hogy újra azt tegyünk oda, amit csak szeretnénk.

Kompakt dolgozó

Asztal

Az otthoni munkavégzés jellemzően íróasztalnál történik, és ez az egyik legnagyobb bútordarab, ami a helyet foglalja. Ez főleg akkor igaz, ha nem éppen a leghelytakarékosabb kivitelt tudhatjuk magunkénak. A legtöbb esetben semmi szükség arra, hogy az asztallap alatt egy komplett tánctér legyen. Tulajdonképpen, amikor dolgozunk, a lábainkat egy viszonylag kisebb területet tartjuk, ettől csak ritkán térünk el. Így a fennmaradó helyet nyugodtan polcozzuk, fiókozzuk, vagy szekrényezzük be (persze sokkal egyszerűbb, ha eleve jó sok tárolóval felszerelt modellt választunk). Így reményünk van arra, hogy az iratok és egyéb kellékek tárolását meg tudjuk oldani egy bútoron belül. Ám ha magával az asztallal van a gond, akkor fordítsuk meg a képletet. Egy alkalmas, már eredetileg is a szobában lévő szekrényben csináljunk helyet a kellékeinket és az iratoknak, az asztalt pedig „tüntessük” el. Ehhez szerencsére nem kell semmilyen trükk, egész egyszerűen készítsünk egy lehajtható verziót, melyhez a közelben lévő székek bármelyikét odahúzhatjuk. Így az irodánk nem csak kicsi és kompakt lesz, hanem két mozdulattal teljesen eltüntethető.

 

Tárolás

 

A legtöbb esetben az otthoni munka megkeserítője az a töménytelen irat, melyet kénytelenek vagyunk tárolni. Ilyen esetekben két lehetőség áll előttünk: vagy kreatívan, ügyesen elpakolunk mindent, vagy digitalizálunk. A második lehetőség kétség kívül strapásabb, ám csak egyszer kell megcsinálni, és a végeredmény, hogy egy teljes szobányi iratot képesek leszünk tárolni egy-két cd-n. Ha e mellett a megoldás mellett döntünk, mindenképpen készítsünk biztonsági másolatot is, egyrészt azért, mert a lemezek elkeveredhetnek, másrészt, ha esetleg megsérülnek, akkor nehogy elveszítsük az adatokat. Ha a digitalizálás nem megoldható, és mindenképpen nyomtatni vagyunk kénytelenek, akkor viszont fontos, hogy hogyan rendezzük a papírokat. Az igaz hogy a mappák és egyéb lefűzők takarossá tesznek egy irodát, ám maguk a gyűjtők sok helyet foglalnak, és a különböző színek tömegétől is olyan érzésünk lehet, mintha egy nagy rumli közepén ücsörögnénk. Válasszuk inkább azokat a rendezőket, melyeket fiókba lehet tenni. A papírokat ebben az esetben csak vékony ám jól kivehető műanyag lapok választják el egymástól, és a rendező alkalmatosságokat sem kell nézegetnünk, hiszen ha betoljuk a fiókot, akkor az irodánk ezen része láthatatlanná válik.

 

Tipp

 

Bár való igaz, hogy az otthoni munka kellékeit sokszor nem szeretjük nézegetni, az is fontos, hogy el tudjuk különíteni a munkaterületünket az életterünktől. Ha a kettőt összemossuk, és a helyspórolás miatt például az ágyon ülve dolgozunk, akkor nem csak a hátunk fog megfájdulni, de az álmunk sem lesz nyugalmas, mert olyan lesz, mintha az irodában próbálnánk aludni.

Attól, hogy egy dolgozóhelyiség kompakt, még nem kell, hogy homályos is legyen. Ez sokszor jelent nagy problémát, mert az emberek elfelejtkeznek a megfelelő világításról. Pedig ezzel nem csak a szemüket óvhatják meg, hanem a kreativitásunk is szárnyalóbb lesz, és Morpheus ölelő karjai sem tűnnek majd annyira csábítónak.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!