szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kompakt konyhák – óriás konyhák

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 07.


A konyha kialakítása stratégiai jelentőségű a lakás vagy ház megtervezésénél, mér csak a gyomrunk szempontjából is. Persze funkcióját tekintve is nagymértékben változhat, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyi helyünk van az ételkészítés művészetére. Egy teakonyha is teljesen ideális lehet, ugyanakkor az igazi alkotók számára biztosan vonzóbb egy szigetszerűen összeállított hatalmas tér.

Kompakt konyhák – óriás konyhák

Kompakt konyhák

 

A feladat nem egyszerű. Egy kicsi helyre kell bezsúfolni rengeteg olyan dolgot, melyek valóban nélkülözhetetlenek egy konyhában. Ráadásul, ha egyszer meg is tesszük, hiába húzzuk ki magunkat büszkén, hiszen lecsap Murphy egyik gonoszul igaz törvénye: „ha kibontasz egy doboz kukacot, az biztos, hogy csak egy számmal nagyobb dobozba tudod visszacsomagolni”! vagyis hiába kompakt a konyha, ha egyszer nem lehet benne sem pakolni, sem pedig főzni. Ilyenkor jönnek azok a megoldások, melyeknél gyakorlatilag egy komplett folyamatábra segítségével tudunk csak elvégezni egy olyan egyszerű műveletet, mint a kávéfőzés.


Ha mindezt figyelembe vesszük, két megoldás adódik. Az első, hogy a család összes tagja segít, ötletel, és megoldjuk a konyhánk berendezését egy kisebb szobában. A másik, hogy szakemberre bízzuk, és választunk egy valóban kompakt főzőterületet. Ebben az esetben természetesen mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, cserébe azonban olyan felszerelést kapunk, mellyel valóban tudunk dolgozni, és elfér 1-2 négyzetméteren. Bizony, nem csalás, nem ámítás, ekkora területre is kivitelezhető egy kisebb konyha, szingliknek és a sütés-főzés műveletét kevéssé kedvelőknek.

 

Az egyik ilyen zseniális mini egy henger alakú, nagyjából 2 méter magas „torony”, mely teljes helyigénye 2 négyzetméter. A felülete mozgatható, forgatható, így nem kell középre helyezni, hogy körüljárható legyen. Mindennek van benne hely, ami csak egy igazi konyhába kellhet- persze nem varázslat, egy 6-8 fős vacsoránál nem biztos, hogy minden elfér a pulton, amit csak készítünk. Ideális lehet az apró lakásokba, esetleg olyanoknak, akik a főzés élvezetét nem igazán szeretnék az életük részélvé tenni.

 

Óriások

 

Egy vérbeli háziasszony álma az óriási konyha. Egy olyan tér, ahol rendesen elfér a szakács (adott esetben 1-2 kiskukta), a kétszárnyú hűtő, ahol van hely az ablakoknak és a profi tűzhelynek. Ezeknél a kialakításoknál, kedvelt megoldás, az úgynevezett konyhasziget. Ez azt jelenti, hogy a fal mellé rendezett bútorokon, mosogatón és főzőlapon kívül munkapult kerül a tér közepére is. De akár itt kaphat helyet az előbb említettek mindegyike is.

 

A lényeg az, hogy egy teljesen, kényelmesen körüljárható rakodó és bármi egyéb funkciót ellátó bútordarab legyen. Éppen ebben rejlik nagy hátulütője is. Ahhoz hogy ezt a megoldást alkalmazhassuk, bizony tetemes mennyiségű helyre van szükségünk, ellenkező esetben nem árt, ha a súlyunk 15-20 kiló között mozog, hogy elférjünk a bútorok között. Az előnye azonban az, hogy olyan eszközöket is használhatunk, melyeknek egy kisebb konyhában egész egyszerűen nincsen helye. Ezek közül az egyik az 5, vagy akár 8 állásos tűzhely, melyhez 2 kisebb sütőtér is tartozik, hogy több fogást (akár egyszerre 10-et is) készíthessünk ugyanannyi idő alatt. Ehhez persze rengeteg alapanyag kell, ami azonban nem jelent gondod egy gardróbszekrény méreteivel vetekedő hűtőnek.


Egy másik kedvelt óriás megoldás az amerikai konyha. Igaz, ekkor a bútorok többnyire a fal mellé vannak felsorakoztatva, ám ha a háziasszony az étkező felé fordul, ott boltíves falakkal és plusz munkafelületekkel találkozik. Így a kilátása is megvan, illetve a családot úgy lehet bevonni a munkafolyamatba, hogy senki sem lesz láb alatt.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia