szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Komposztálási 1X1

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 23.


Amikor betérünk egy gazdaboltba, akkor sokszor találkozhatunk nagy zsákokba csomagolt fekete földel, amin rajta virít a felirat: komposzt. Ilyenkor beugrik az embernek, hogy hallott már erről az anyagról, és mintha otthon is el lehetne készíteni, de elhessegetik a gondolatot, arra hivatkozva, hogy biztosan nehéz, és kertészeti szaktudást igényel. A másik probléma az szokott lenni, hogy sokan úgy gondolják a komposztálás folyamata büdös, és undorító.

 

Komposztálási 1X1

Pedig ez nagyon távol áll az igazságtól. Amikor komposztot készítünk, akkor semmi mást nem csinálunk, mint a természetben lezajló folyamatokat leutánozzuk valamivel kisebb léptékben. Ez pedig se nem büdös, se nem nehéz, és egyáltalán semmi undorító nincsen benne. Ahhoz azonban, hogy valóban eredményesen komposztálhassunk, nem árt, ha legalább egy kicsike kertünk van.

 

Mi kell hozzá?

 

Mindenekelőtt a már említett kert. Ezután szükségünk lesz egy tárolóra, amiben maga a komposzt érlelődhet. Nem kell nagy költségekben gondolkodni. Tulajdonképpen három raklap is tökéletesen megfelel a célra, amit a kert sarkában egymáshoz erősítünk úgy, hogy minden oldalról „zárt” legyen, de könnyen lehessen nyitni. Szükségünk lesz még zöld hulladékra. Ez tulajdonképpen szinte minden konyhai „szemetet” magában foglal, ami szerves. Az elhasznált kávétól a tojáshéjakon keresztül e gyümölcsök héjáig ez lehet bármi. Sajnos nem használhatjuk erre a célra az olajat, a zsírt és a húshulladékokat sem. Ha a zöld része megvan, akkor kelleni fog még barna szemét is. Ez tulajdonképpen azokat az anyagokat takarja, melyek magas széntartalommal bírnak. Gallyak, ágak, papír, fűrészpor, stb. ezeket is rakjuk csak a komposztra nyugodtan. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a kertben „termelődő” ürülékkel is lehet-e dolgozni. Igen, de csak abban az esetben, ha az növényevőktől való, vagy esetleg a tyúkólból származik. A többit sajnos erre a célra nem tudjuk felhasználni.

 

Hogyan?

 

Komposztálni nagyon egyszerű. A fent említett hulladékokat vigyük az összeállított dobozunkhoz, és nemes egyszerűséggel dobjuk bele. Ezzel nem csak fekete földet készítünk, de a szemét, amit termelünk jóval kevesebb lesz. Ahhoz, hogy a halom erjedni kezdjen, az elegyhez kell még némi víz is. Jellemzően ez az esővízzel megoldható, ám ha nagy az aszály, akkor hetente nem árt nyakon önteni egy kisebb vödör vízzel. Ha ez is megvan, akkor a folyamat megindul, elszaporodnak benne a jó baktériumok, amik a szerves anyagokat elbontják. Ez hőtermeléssel jár, így ha a komposztunk közepe meleg, akkor kitűnően dolgoztunk. A tökéletes hatás érdekében hetente egyszer át kell forgatni a halmot, ám ha ehhez nem érzünk elég erőt magunkban, akkor is lezajlik a folyamat, csak lassabban. Ha a kupacban gilisztákat is találunk, akkor örülhetünk, ugyanis ezek a hasznos kis lények is gondoskodnak a gyors komposztálásról. Ha rendszeresen foglalkozunk a kupaccal, akkor 3-4 hónap alatt termőföldé érik, de legkésőbb egy év múlva szintre mindig használhatunk saját készítésű komposztföldet.

 

Felhasználás

 

Mielőtt felhasználhatnánk a „terméket” először át kell szitálni. Ehhez lapát, egy nagyobb lukú, kifeszített drótháló és némi idő kell. Ha megtisztítottuk a komposztot, akkor azt, ami fennakadt a szitán, tegyük vissza a karámba és kezdjük újra a folyamot. A leszitált, tiszta és tápanyagdús földet pedig használjuk a kertben és a cserepekben. Figyeljünk, hogy a jóból is megért a sok, ha a növényeket közvetlenül komposztba ültetjük, az megégetheti őket, és elpusztulnak. Inkább keverjük össze a földjükkel, vagy a cserép aljába tegyük úgy, hogy egy kevés virágföldet teszünk rá, és arra ültetjük a növényt, így ahogy növekedik, a gyökerei elérik a komposztot és nem éri sokkhatás a „fekete arannyal” való kapcsolat miatt.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia