szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Könnyed ünnepi díszítés

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.


A fenyőágakkal bevont klasszikus adventi koszorú alapjául általában egy kemény szalmagyűrű szolgál, amelyet a fenyőágak teljesen eltakarnak. 

Könnyed ünnepi díszítés

Azonban más természetes anyagokból is készíthetünk koszorút, amelyet kár lenne eltakarni. Ilyen anyag pl. a szilfa, a nyírfa ágai, az iszalag indája vagy a venyige.

Gyertyákkal és egy kevés díszítő hozzávalókkal mindegyiket szépen fel lehet díszíteni. Ahhoz, hogy a gyertyán biztosan álljon, ajánlott gyertyatartó edényt használni alátétként, vagy a gyertyákat a koszorú közepébe kell elhelyezni.

A tűzőhab-gyűrű kiváló alap az örökzöld olajfa, borostyás és babérmeggy-leveleknek, amelyek a nedves habba tűzve hosszabb ideig frissek és szép zöldek maradnak.

A frissen kötött fenyőkoszorú tart a legtovább. Az alapot egy vastag szalmakoszorú képezi, amely szilárd támaszt biztosít a fenyőágaknak és a gyertyáknak.

A fenyőágakat kb. tenyérnyi hosszúságura vágjuk el, és kis csokrokba fogva laposan fektessük a szalmakoszorúra. Az ágak végét vékony kötöző-dróttal körültekerve rögzítsük a szalmagyűrűhöz úgy, hogy a szálak fedjék egymást.

A gyertyák aljába nyomjunk 2-2 erős drótot leszúrónak. Mivel a felmelegített drótot könnyebbel betudjuk szúrni a viaszba, előzőleg rövid ideig tartsuk láng fölé. A leszúrót csúsztassuk a koszorúba, ügyeljünk arra, hogy a gyertya egyenesen és stabilan álljon.

Mesebeli csendéletet varázsolhatunk, a sok zöld közé ágyazott nyírfakéregből készített fenyőágakkal, datolyával, tobozokkal és visszafogott színű gyertyákkal, amelyek beleolvadnak az összképbe.

Lépcsőzetes nyírfa emelvényeken szépen érvényesül a négy gyertya, melyeket borostyánnal, fenyőággal és boróka ágakkal veszünk körül, amit klematisz inda és szárított virág díszít.

Egzotikus jelleget is varázsolhatunk hagyományos formában. Kör alakban tűzdeljünk össze a kéregdarabokat ragasztó-pisztollyal. Kövirózsákat rögzítsünk rá hosszú gombostűkkel és időnként vízzel permetezzük be.

Egy vastag iszalagindát tekerjünk lazán kör alakba, szőjük át kökényágakkal, erdeifenyővel és tűzdeljük meg fenyőtobozokkal. Ebben a formában a gyertyák nem álnak stabilan a koszorúban, ezért azokat állítsuk a koszorú mellé egy régi viharlámpába téve.

Piros összhatású koszorút állíthatunk össze, amelyet a piros vesszőjű szibériai som hajlékony ágaiból készítünk. A koszorút magyalbogyók és levelek vesznek körül. Természetesen a piros színű gyertyákat a közepébe rögzítjük.

Mediterrán stílusirányzatot követi az olajág koszorú, pasztell árnyalatú gyertyákkal. A dézsás olajfát gyakran vissza kell vágni, mielőtt beköltöztetjük a téli menedékhelyére, így nem okozhat gondot az alapanyag. Nedves tűzőhab-gyűrűbe szurkáljuk bele az ágakat, ilyen formában tovább friss marad.

Kapcsolódó cikk: Így szép lesz a terasz és az erkély!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!