szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Könnyítsük meg a munkát a konyhában

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 19.


Azzal minden háziasszony tisztában van, hogy a régi mondás bizony sok igazságot tartalmaz, miszerint: új seprű jobban seper! De tényleg feltétlenül szükséges állandóan új berendezéseket és bútorokat vásárolni a konyhába ahhoz, hogy a főzés tényleg gyors és tiszta, esetleg még élvezetes is legyen?

Könnyítsük meg a munkát a konyhában

Munkapult

 

Amikor a konyhánkat tervezzük, a munkapult kiválasztása egy sarkalatos kérdés. Nem csak azért, mert színben passzolót kell választanunk,- ez a probléma a széles választék miatt nem is áll fenn- hanem az anyaga sem mindegy. Sajnos, a legtöbbször a fő szempontunk az, hogy mit bír el a pénztárcánk. Ez persze érthető, de ez a felület a legjobban igénybe vett darab az egész konyhában, ezért nem biztos, hogy tényleg spórolni tudunk az áron. A kések által okozott karcolások, a forró edények vagy az erős vegyszerek mind-mind károsíthatják a pultot, így az előbb utóbb elhasználódik, cserére szorul. Ha azonban hajlandóak vagyunk egy nagyobb összeget beruházni, akkor a munkafelület élettartamát jóval meg tudjuk növelni.


Az egyik legolcsóbb, és legjobban preferál pult, a műanyag bevonattal rendelkező préselt farostlemez. Valóban olcsó, és a bevonatnak köszönhetően a nedvességnek és a kémiai anyagoknak jól ellenáll. A karcolásokat azonban nem viseli jól, és ha a szélére folyadék kerül, az eláztatja a fa részeket, így ha nem figyelünk rá, pár év alatt megérik a cserére. Egy fokkal jobb- és persze drágább is- a márvány. A karcolásnak és a folyadékoknak is jól ellenáll, persze nem lehetetlen kárt tenni benne. A gond a forrósággal, illetve azzal van, ha a kiömlött anyagot nem töröljük le azonnal, mert ezekben az esetekben foltok tűnhetnek fel a munkapulton. Az egyik legjobb, de valóban nem olcsó megoldás a gránit. Ez az anyag valóban tartós, a kés előbb csorbul ki, minthogy nyomot hagyna, és az edények forrósága sem okozhat gondot. Az erős vegyszerekkel azonban csak csínján bánjuk, és a kiömlött folyadékokat is érdemes rövid időn belül feltörölni, mert sajnos foltot hagyhatnak.

 

Edény

 

Napjainkban, hál’ istennek, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az energiatakarékosságra és a környezettudatosságra. A munkánkat is nagyban megkönnyíthetjük, és le is rövidíthetjük, ha úgynevezett kuktát, vagy gyorsfőző edényt használunk. Ennek segítségével jelentősen rövidülhet a főzési idő. Mivel az edény teljesen zárt, így magasabb hőfokon tudunk dolgozni, a gőz pedig benn marad, ezért az idő mellett a szagokkal is spórolni tudunk. Bár maga az edény nem olcsó, főleg ha több darabot is beszerzünk, a vele megtakarított energia jelentős, akár 40-60% is lehet, ezért visszahozza az árát.

 

A használatánál oda kell figyelni néhány dologra, mert a zárt rendszer adott esetben veszélyes is lehet. A bele töltött folyadék mennyisége nem lehet több, mint az edény 2/3-a, és nem lehet kevesebb, mint 1 ½ decinél. Minden főzés előtt ellenőrizzük, hogy a záródása tökéletes legyen, és a fedelet az étel elkészülte után közvetlenül ne távolítsuk el, mert a forró gőz égési sérüléseket okozhat. Hagyjuk kicsi hűlni, és amikor a teteje már enged, akkor óvatosan nyissuk ki. A kukta egyik hasznos tulajdonsága, hogy nem kell folyamatosan magas hőfokon főzni vele. Miután felforrt, fütyüléssel jelez, ekkor le lehet venni a lángot takarékra, a gőz dolgozik a tűz helyett. A munkát még jobban megkönnyíthetjük, ha elektromos rásegítésű kuktát veszünk. Itt be tudjuk állítani a főzés idejét, valamit,- ha a megadott idő letelik- az edény automatikusan átáll melegen tartási funkcióra, így az energiafelhasználás a minimálisra csökkenthető.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!