szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyhai tárolási 1X1

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 07.


Az embernek az az érzése, hogy időről időre feltűnnek olyan konyhai tárolási megoldások, melyek olyan problémákra nyújtanak megoldást, amik igazából nem is léteznek. Ilyenek például a tányérrendezők is, hiszen magától is megáll egy stócnyi mély, vagy lapos tányér, nem kell hozzá még rendező is. Ez ugyan igaz, de sok esetben a rendező nem csak a helyspórolás miatt van, hanem esztétikai élményt is nyújt.

Konyhai tárolási 1X1

Nagyanyáink nyomdokaiban

Biztosan sokan emlékeznek még nagyszüleink meghitt konyháira, ahol egyes tányéroknak a falon, egyeseknek polcokon volt a helyük. Persze ezekből nem nagyon étkezett senki, lévén dísztányérok voltak, és sokszor bizony komoly értéket képviseltek. Ellenben azok a szépségek, melyek a konyhaszekrényen sorakoztak, már kifejezetten használatra voltak. A tartójuk egy felső szekrény, mely mintha börtönbe készült volna, csak a rácsozása sűrűbb volt a cellák rácsainál. Nos, ez a kialakítás azóta visszaúszott a divatba, hiszen nem csak kellemesen country stílusú, de ráadásul könnyen kezelhetővé is teszi a tányérokat. Nem kell őket elrejteni, így tovább láthatjuk a mintájukat is, igaz, a lapjával egymás mellé sorakoztatott porcelánokon nem sok látszik. De az tény, hogy semmit nem kell nyitogatni, kivenni, visszacsukni, csupán felnyúlni a szekrényhez, és kivenni egy tetszőleges tányért.

Rejtve

Ha nem szeretnénk, hogy láthatóak legyenek a tányérok, akkor a szekrényben is rendezhetjük őket a fent említett módon. Ebben az esetben a tartó alul, a szekrény vagy polc alján található. Ebben úgy rendezhetőek a tányérok, mintha csepegtetőn lennének, így előszedni is egyszerűbb őket.

A másik nagyon elterjedt lehetőség olyan, mintha egy lábos váza lenne, a füleivel kiegészítve. Ebben tartva a tányérokat egymásra pakoljuk, és kész is. Itt jön elő az első mondatokban említett probléma, miszerint ezek nélkül is tökéletesen megállnak a tányérok. Hogy akkor mi a hasznuk? Amikor terítünk, és egyszerre kell kivennünk 6-8 terítéket, akkor már láthatjuk az értelmét. Ezzel a megoldással ugyanis könnyebben mozgathatóak a tányérok, és kisebb a valószínűsége annak is, hogy véletlenül kicsúszik a kezeink közül egy – egy darab.

Sarokpolc

A konyhapult – kiváltképp, ha az a sarokban van – tartalmaz olyan részeket, amiket nehéz kihasználni. Ilyen például a sarokrész is, amihez sem nem nagyon hozzáférni, sem nagyon megtölteni nem lehet. Persze ez csak addig igaz, amíg nem szerzünk be egy olyan sarokpolcot, ami a pulton áll. A felső polc a legkisebb, erre jönnek a kistányérok, a másodikra a mély, a legalsó, legszélesebb polcra pedig a lapostányérok. Praktikus, helytakarékos, és még mutatós is, de igazán csak akkor érdemes ezt választani, ha a szekrények és fiókok foglaltak.

Alternatív

A polcok között rendelkezésre álló hely sokszor akkora, hogy oda akár egy kisgyerek is be tudna kucorodni. És hiába nagy egy család, akkor sem jó az összes tányért összepakolva tárolni, hogy helyet spóroljunk, hiszen nem látjuk át, hogy milyen edényeink vannak, éppen mit is szeretnénk használni. Ilyenkor jön jól egy olyan kiegészítő, melyen a tányérokat úgy tárolhatjuk, mintha a felső polc alá beépítenénk még egyet. Tulajdonképpen két hosszú U alakú tartó rögzíti az eszközt, és egy kisebb polcot tart. Erre rendezhetjük a tányérokat, így a nagy légteret optimálisabban és előnyösebben használhatjuk ki. Persze nem kell ragaszkodni a tányérokhoz, ezen az eszközön az edények is nagyon jól rendezhetőek.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia