szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyhatervezés – design vs. praktikum

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 18.


Amikor a konyhánkat tervezgetjük és átlapozzuk a katalógusokat vagy a neten szörfölünk, rengeteg olyan képet láthatunk, melyek különleges, extrém és csábító ötletekkel és kialakításokkal csalogatják a vevőket. Ám mielőtt fejest ugranánk egy többszázezres kiadásba, érdemes elgondolkodni azon, hogy szükségünk van-e egyáltalán a csillogó- villogó extrákra, valamint hogy elég helyünk van-e azok elpakolására.

Konyhatervezés – design vs. praktikum

Fa, fém, üveg

 

Amikor a konyhánkat tervezzük meg, vagy éppen a berendezést válogatjuk össze, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagokat is választunk. Ha lehet, akkor ne garasoskodjunk ebben a helyzetben, két okból se: egyrészt, jó esetben, amit most megveszünk, azt utána még 10-15 évig fogjuk nézni, így ha az ár az esztétikum rovására megy, az hosszútávon megbosszulja magát. Másrészt a fa, a fém vagy éppen az üveg tartósabb anyagok, mint a műanyag, így hosszabb távon jobban megérik a befektetést. Azokat a részeket, ahol komoly igénybevételnek tesszük ki a felületet, érdemes még keményebb anyagokkal burkolni, mint pl. a márvány, vagy a gránit. Ezek szintén nem olcsóak, de nem is látszik rajtuk, ha kenyeret vágunk, vagy éppen a forró edényt letesszük.

 

Konyhasziget

 

A konyhák kialakítása általában háromféle: egyfalas-sík, L alakú vagy pedig szigetes. Hogy melyiket is használjuk, jórészt az dönti el, hogy mennyi helyünk van. Praktikussági szempontból az L, illetve a szigetes elrendezés a jobb. Ekkor ugyanis több munkafelületünk van, így nem lesz akkora káosz főzés közben. A legjobb, ám legnagyobb helyigényű a konyhasziget kialakítása. Főleg családosoknak ideális, hiszen a lurkók úgy tudnak besegíteni a főzésben, hogy nincsenek láb alatt, és sokszor komoly előnyökkel jár, ha a munkafelületet körbe tudjuk járni. Persze az is igaz, hogy ha nagyobb a terület, akkor bizony többet is kell takarítani.

 

Design vs. Praktikum

 

A modern konyhák különleges design elemekkel vannak felszerelve, ami remekül mutat, amikor a barátaink, ismerőseink csodálják a helyiséget. Beszereltetni őket azonban csak akkor érdemes, ha praktikus szempontok szerint is hasznosak. Bár tény, hogy a konyha kinézete is fontos, többnyire csak mi mozgunk benne, kíváncsi szemek elől rejtve, és sokszor a csillogó króm felületek, az üvegezett, teljesen átlátható szekrények, vagy a díszítőelemekkel gazdagon megszórt pult bizony csak hátráltat a munkánkban. Szerencsére a tervezők szem előtt tartják azt is, hogy a szépség párosuljon a használhatósággal. Ezért érdemes néha többet költeni egy olyan tárgyra, mely könnyíthet helyzetünkön. Ilyen például az L alakú konyhákban a sarokszekrények kihasználhatóságát elősegítő fiókrendszerek, vagy kiforgatható tárolók, esetleg a pulton szinteltolással létrehozott extra felületek.

 

Káosz

 

Gyönyörűen fest, amikor a konyhánkban minden szépen a helyére kerül, és meg tudjuk mutatni, milyen minta díszíti a tányérokat, vagy milyen edénykészletünk is van. Okos ötlet lehet a mindennapi eszközeinket bevonni a díszítésbe, de csak akkor, ha ez nem hátráltató tényező. A kezdetben kétszemélyes háztartások bőségesen gazdálkodhatnak a hellyel, hiszen nincs olyan sok elpakolnivaló, így az esztétikum elsődleges lesz. Ahogy azonban a család gyarapodik, az idő egyre kevesebb lesz, és nem tudunk feltétlenül azzal foglalkozni, hogy minden díszelemet a helyére tegyünk, hanem annak is örülünk, ha el tudunk pakolni. Ezért amikor a konyhát megtervezzünk, tartsuk szem előtt, hogy lehetőleg olyan díszítőelemekkel dolgozzunk, melyek később is az esztétikumot segítik elő, nem pedig a káoszt.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!