Korilla az elrejtett zöldség
Sulyok Józsefné, 2014. márc. 23.
Egyik ismerősöm meglepett egy számomra addig ismeretlen zöldséggel, amelyről korábban nem is hallottam. Megajándékozott a termésével és így salátát készíthettem belőle. Milyen növény is ez az inkognítóba burkolózó korilla?

A korilla dél-amerikai Andokban honos, de trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban nagyon sokfelé termesztik. Hazánkban még ismeretlen, de itt is sikeresen termeszthető zöldségnövény.
Egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5 métert is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20 cm méretűek. Termésének vékony héja fényes, világoszöld, terméshúsa kb. 4 mm vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű.
A fiatal korilla terméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják. Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, vagy más töltelékkel. A fiatal hajtások és levelek is ehetők, főzelékként is elkészíthetők.
A magokat 2-3 cm mélyen kel elvetni, és földet kikelésig nedvesen kell tartani. A növények tám mellé május végén már kiültethetők szabad földbe. Rengeteg vizet, tápdús talajt és napos, vagy félárnyékos helyet igénye. Nagyon gyors növekedésű. Ősszel az első fagyok idején elpusztul, ezért szedjünk magot belőle, ha jövő évben szeretnénk ültetni. Íze elég jellegzetes, de dísznövénynek is kiváló, hiszen nagyon rövid idő alatt nagy felületet fut be, jól árnyékol.
Én most ismertem meg ezt a zöldségnövényt egyik ismerősöm révén, korábban nem is hallottam róla. Megajándékozott a termésével és salátát készítettem belőle.
Tipp! Recept:
A növényt alaposan mossuk le. A fiatal terméseket magvastól vékony karikákra szeleteljük fel. Az érettebb termésekből szedjük ki a magokat és úgy karikázzuk fel. Apró cikkekre vágjunk fel koktél paradicsomot, és zöldpaprikát. Készítsük el a saláta levét. Egy edénybe tegyünk vizet, kevés sót, ízlés szerint cukrot, ecetet, egy kevés kapor levelet, amit apróra felvágtunk. Amikor minden elolvadt a vízben, tegyük bele a feldarabolt zöldségféléket, keverjük jól össze. Tegyük a hűtőbe, egy kicsit hadd érlelődjön. Húsokhoz kiváló savanyúság.
Kapcsolódó cikk: Uborka, a melegkedvelő kabakos
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások (5)
Kedves Diána,
Szívesen küldök korilla magot. A címét kérem küldje el a szepzold@szepzold.hu címre.
Üdvözlettel,
Sulyokné Angyalka