szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Korilla az elrejtett zöldség

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 23.


Egyik ismerősöm meglepett egy számomra addig ismeretlen zöldséggel, amelyről korábban nem is hallottam. Megajándékozott a termésével és így salátát készíthettem belőle. Milyen növény is ez az inkognítóba burkolózó korilla?

Korilla az elrejtett zöldség

A korilla dél-amerikai Andokban honos, de trópusi hegységekben és szubtrópusi régiókban nagyon sokfelé termesztik. Hazánkban még ismeretlen, de itt is sikeresen termeszthető zöldségnövény.

Egyéves, csavarodó szárral kúszó növény. Lágy hajtásai elérhetik az 5 métert is, és villásan elágazó kacsokat fejlesztenek. Levelei szórt állásúak, legfeljebb 20 cm méretűek. Termésének vékony héja fényes, világoszöld, terméshúsa kb. 4 mm vastag, szilárd húsú, lédús és kellemes, lágy uborkához hasonló ízű.

 

A fiatal korilla terméseket nyersen, például salátákban, vagy párolva, zöldségként fogyasztják. Az üreges kabakokat szívesen megtöltik rizzsel, vagy más töltelékkel. A fiatal hajtások és levelek is ehetők, főzelékként is elkészíthetők.

 

A magokat 2-3 cm mélyen kel elvetni, és földet kikelésig nedvesen kell tartani. A növények tám mellé május végén már kiültethetők szabad földbe. Rengeteg vizet, tápdús talajt és napos, vagy félárnyékos helyet igénye. Nagyon gyors növekedésű. Ősszel az első fagyok idején elpusztul, ezért szedjünk magot belőle, ha jövő évben szeretnénk ültetni. Íze elég jellegzetes, de dísznövénynek is kiváló, hiszen nagyon rövid idő alatt nagy felületet fut be, jól árnyékol.

Én most ismertem meg ezt a zöldségnövényt egyik ismerősöm révén, korábban nem is hallottam róla. Megajándékozott a termésével és salátát készítettem belőle.

 

Tipp! Recept:

A növényt alaposan mossuk le. A fiatal terméseket magvastól vékony karikákra szeleteljük fel. Az érettebb termésekből szedjük ki a magokat és úgy karikázzuk fel. Apró cikkekre vágjunk fel koktél paradicsomot, és zöldpaprikát. Készítsük el a saláta levét. Egy edénybe tegyünk vizet, kevés sót, ízlés szerint cukrot, ecetet, egy kevés kapor levelet, amit apróra felvágtunk. Amikor minden elolvadt a vízben, tegyük bele a feldarabolt zöldségféléket, keverjük jól össze. Tegyük a hűtőbe, egy kicsit hadd érlelődjön. Húsokhoz kiváló savanyúság.

Kapcsolódó cikk: Uborka, a melegkedvelő kabakos


 
Hozzászólások (5)

FODOR JOZSEF
2017. márc. 01. (2 102 napja)
HA KÜLD EGY FELBÉLYEGZETT BORITÉKOT SZIVESEN KÜLDŐK KORILLA MAGOT KÉREM IRJON A BAGOLY32@GMAIL.COM EMAILRA
FODOR JOZSEF
2017. jan. 21. (2 141 napja)
BÁR KINEK ADOK SZIVESEN INGYENIRJON A BAGOLY32@GMAIL,COM CIMRE
Firtlné Kardos Éva
2015. jan. 30. (2 863 napja)
Szeretnék kérni korilla magot.Küldök válaszboritékot is .köszönettel Firtlné Éva Fertöszéplak.Hunyadi ut 16.9436
Sulyok Józsefné
2011. márc. 07. (4 289 napja)

Kedves Diána,
 
Szívesen küldök korilla magot. A címét kérem küldje el a szepzold@szepzold.hu címre.
 
Üdvözlettel,
Sulyokné Angyalka
Kristó Diána
2011. márc. 06. (4 290 napja)
Valaki tudna abban segíteni, hogy hol tudok szerezni korilla magot?

Köszönöm!