szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Környezetbarát vagy? Építs komposztálót!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 19.


Folyamatos munkálkodásunk során a legkisebb kertben is hihetetlen mennyiségű növényi hulladék gyűlik össze. Sokan nejlonzsákba gyűjtik, és nem kevés pénzért elszállíttatják az egyébként igen értékes kincset. Ezt a problémát megoldhatjuk, ha komposztálunk.

Környezetbarát vagy? Építs komposztálót!

Több érv szól a saját zöldhulladék újrahasznosítása mellett. Spórolunk vele, nem kell a folyton gyűlő lombot elszállíttatni, később pedig, amikor a már érett komposztot beleforgatjuk a talajba, nem kell műtrágyát vásárolni. Ráadásul a komposzttal feljavított talajon egészen más értékű zöldség és gyümölcs terem, mint ott, ahol vegyszerek pótolják a hiányzó nitrogént, a káliumot vagy éppen a foszfort. Sokan mégsem próbálkoznak komposztálással, mert úgy gondolják, a korhadó halom ronda és büdös, ráadásul elcsúfítja a kert összképét.

Érdemes belevágni. A komposztképződés több hónapos biológiai folyamat, amelynek során a csaknem friss növényi részekből érett humuszos morzsalék keletkezik. Az erdők alján ugyanez a folyamat játszódik le. A komposztáláshoz megfelelő alapanyag, elegendő nedvesség és levegő kell, de nem szükséges hozzá drága építmény.

A kert egy félreeső részén összehúzott és nagyobb kupacba tornyozott lombtömegben is beindulnak azok az érési-bomlási folyamatok, melyek végén kialakul a humusz. Ha viszont védtelenül hagyjuk, bizonytalan kimenetelű az eredmény, egy nagyobb vihar vagy egy rakoncátlan állat is széttúrhatja a dombot. Az épített komposztáló azért hatékonyabb, mert véd, megtartja a hőt és a nedvességet, kiegyenlítettebb érést eredményez. A közhiedelemmel szemben a zöldtrágya érését nem kíséri kellemetlen szag. Ha büdös a komposzt, ott valami nem stimmel! Az utcáról összesepert lomb nehézfémekkel lehet szennyezett, ne komposztáljuk!

A komposztáló megépítése egyszeri feladat, fenntartása nem igényel sok munkát, kertünknek nyújtott haszna felbecsülhetetlen.

De hogyan készül. Akár vásárolhatunk is komposztálás céljaira kialakított szerkezetet, de jobb, ha magunk építjük igényeinknek megfelelően. A jól használható komposztáló egymáshoz illesztett nyers faelemekből készül, rések hagyásával. Az ilyen szerkezet azért jó, mert a komposztálandó zöldtömeg mindig elég oxigénhez jut benne, és könnyen átjárja a nedvesség is. A legegyszerűbb, ha egymástól 90-120 cm távolságban négy faoszlopot ásunk a földbe, s ezekre vízszintesen deszkákat rögzítünk.

Jó, ha az egység egyik oldalfala elmozdítható, hiszen úgy később könnyebb belőle kilapátolni a komposztot. A komposztálónak nincs alja, fontos, hogy a benne gyűjtött kerti és konyhai szerves tömeg közvetlenül érintkezzen a talajjal, hiszen csak így hozzáférhető a giliszták rovarok és más talajlakó segítők számára. Komposztálható a konyhai papírtörlő és a szalvéta. Az újságpapírt hasznosabb a szelektív hulladékgyűjtőbe tenni.

Ne legyen túl nedves, de száraz se. A szerves anyag lebontását rovarok, férgek, giliszták, gombák, mikroorganizmusok és enzimek intézik. Hogy ez megfelelően működjön meg kell teremtenünk számukra az optimális életfeltételeket: zöldhulladékra, vízre és elegendő oxigénre van szükségük. Akkor megfelelő a halom víztartalma, ha az anyaga nem csöpög, de nem is száraz. Eső ellen érdemes letakarni, hiszen a komposzt túl nedves közegben könnyen rothadásnak indul. Ha kiszárad, vészesen lelassulhatnak a lebontó folyamatok, ekkor a tároló tartalmát öntözni kell.

Milyen a tökéletes komposzt?

Az érett zöldtrágya akkor jó, ha laza, morzsalékos, földszerű, erdőtalajra emlékeztető illatú. A kész komposzt tápanyagtartalma függ a belerakott anyagoktól, de főleg foszfor, nitrogén, kálium és számos mikroelem-tartalma miatt hasznos. A komposzt hozzáadásával a talaj lazábbá válik és javul vízmegtartó képessége. A kész lombtrágyát ősszel juttatjuk ki a díszfák törzse köré, illetve terítjük szét a már felásott veteményeskertre. Használatával a növények életerősebbek, ellenállóbbak lesznek, dúsabban virágoznak, több és egészségesebb termést hoznak.

Hová kerüljön a komposztáló?

A kert egy félreeső, félárnyékos, és lehetőleg cserjékkel körülvett részén állítsuk fel. Sík területet válasszunk, ideális esetben a veteményeskerthez és a kerti csaphoz közel. Gondoljunk a bővítésre is. Ha folyamatos ellátást szeretnénk, két komposztáló szükséges: az egyikben áll a már a kész komposzt, a másikat rakjuk.

Mit tegyünk bele?

A lehullott falevelek, a lenyírt fű, a visszametszett fák ágai és az egyéb kerti nyesedékek mellett a kihúzgált gyomok és az elnyílt virágok belemehetnek. A lakásból kikerülő konyhai hulladék zöme: minden zöldség és gyümölcsmaradvány, de akár a kávézacc és a tojáshéj is komposztálható. Fontos, hogy a konyhai hulladék legfeljebb egyharmada lehet az össztömegnek.

Mit ne tegyünk bele?

Az ecetfa és a diófa, illetve a vadgesztenye lombját nem ajánlatos komposztálni, de a fenyő és tujaféléket is csak módjával. Ami tilos: zsiradék, olaj, hamu, festék, hús, csont, illetve macska és kutyapiszok.

Hogyan rakjuk?

Az első réteg kéreg vagy fanyesedék legyen, erre jöhet a valódi szerves hulladék. A nedvdús növényi részeket vegyítsük szárazabbakkal, a rothadás elkerülése érdekében időnként tegyünk közepesen hosszú elágazó ágrészeket, gallyakat is a komposztra. Érdemes kéthavonta beiktatni egy-egy nem túl vastag földréteget, mely a talajlakó élőlények komposztérzetét hivatott javítani. Az érés folyamán a komposzt-halom összeesik.10-12 hónapos periódus alatt legalább két alkalommal forgassuk át.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!