szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kövér porcsint a konyhába!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 19.


Ismerjük már jól első ránézésre is, de elsősorban gyomnövényként tekintünk rá. Most kiderül, hogy ez miért is nagy hiba! Ott a helye a balkonládában és a konyhában is.

Kövér porcsint a konyhába!

A kövér porcsin - Portulaca oleracea - feltehetőleg Elő-Indiából származik, de már régóta meghonosodott a Földközi-tenger mellékén. Néhány évszázaddal ezelőtt jutott el Észak és Közép-Európába. Nálunk is termesztették, majd elvadult és megtelepedett. Szántókon, kertekben és taposott helyeken gyakran tömegesen elterjedő gyom. Magas C-vitamin tartalma miatt régebben skorbut megelőzésére fogyasztották.

Egyéves 20-30 cm magasra megnövő pozsgás növény. Gazdagon elágazó, vöröses, földre fekvő hajtásain tojásdad alakú fényes, húsos leveleket fejleszt. A levelek között nyáron hozza a sárga, apró virágait. Igen gazdag vitaminokban, és illóolajat is tartalmaz. Fajtái: a kerti porcsin felálló szárú, zöld levelű, de sárga széles levelű változata is van.

Rokon fajok: a termesztett téli porcsint a spenóthoz hasonlóan közvetlen virágzás előtt kell szedni. Párolt zöldségnek vagy salátának is elkészíthetjük. Gyümölcsfák árnyékában is szépen fejlődik. Mindkettőt a nyugati országokban termesztik. Napos, széltől védett és homokos, jó vízáteresztő talajt szereti. A kövér porcsin kifejezetten melegigényes, ezért csak májusban, a fagyok elmúltával vethetjük el a szabadföldön.

A vetést szeptember végéig háromhetente megismételhetjük. 15-20 cm távolságra vessük, a magokat enyhén nyomjuk a talajba, majd vékony földréteget szórjunk rá. Talaját rendszeresen gyomláljuk és öntözzük, hogy a levelei lédúsak legyenek. A fiatal lédús levelei vetés után 3-5 hétre már gyűjthetők. Virágzás után viszont keserűvé válnak. Húsos leveleit nem lehet télire tartósítani. Ha tehetjük, ültessük cserépbe és fűtött helyiségben, ablakpárkányon neveljük tovább.

Mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz adhatjuk. A spenóthoz hasonlóan meg is párolhatjuk, annál viszont egy kicsit sósabb és fanyarabb ízű. Ha túl keserűnek találjuk, akkor felhasználás előtt mártsuk forró vízbe.

Enyhíti a gyomorégést, gyomorfájdalmakat, teája nyugtató hatású. Jó hatással van a koleszterinszintre, vértisztító hatása miatt méregtelenítő kúrák ideális növénye.

Tipp! Porcsinsaláta spárgával

1 kg spárgáról vágjuk le a hajtáscsúcsokat és pároljuk meg egy kevés vajban. Adjunk hozzá 3-4 ek vizet, csipetnyi cukrot. Közben mossunk meg 20 dk cukorborsót, fejtsük ki és pároljuk a spárgával együtt 2-3 percig. Mossunk meg 10 dk kövér porcsint, daraboljunk fel 3 dkg diót, keverjünk össze 2 ek gyümölcsecetet, 2 tk sűrített almaecetet és 4 ek dióolajat, majd forgassuk meg benne a porcsint, végül a spárgafejekkel és a cukorborsóval együtt tegyük tányérokra és szórjuk meg dióbéllel.

Kapcsolódó cikk:

Kertünk üldözött jótevője: a kövérporcsin
Hozzászólások (1)

Kovács Ferencz
2017. júl. 17. (1 908 napja)
Végre meg találtam önök oldalán eztaz un. gyom növényt nem tudtam a nevét és már több órát eltöltöttem mire önöknél rá akadtam sok van a kertemben de külömböző színű virágokat hoz itt csak sárgát mutatnak de a növény szárának és levelei ugyan így néz ki gondolom egyről beszélünk.Nagyon tetszetős a virágjai.Gyógy növények keresésében akadtam rá:
Tisztelettel Oroszlan40