szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Közel már a kikelet!

Mező Viola, 2015. febr. 13.


Többévi szokásához hűtlenül az idei tél lassan engedi fagybörtönéből szabadulni a kertet. S mivel a múzsa alszik még, a róla szóló írások emlékpárlatokból készülnek csupán. Több hete vastag hótakaró alatt szunnyad minden. Egyedül a gyermekek öröme lankadatlan: bohókás hóemberrel és hóangyalkákkal köszöntik a hideg nappalokat.

Közel már a kikelet!

A fagy foga különös jelenségeket produkál az ereszek, teraszok peremén. A természet éledése lassú.

A növények nedveikben hordozzák még a téli dermedést. Az énekesmadarak némán kutatnak apró magvak után.

Ám farsangvasárnap különös dolog történik. A nap már kora reggel hétágra szórja éltető sugarait, s felolvasztja az utolsó hófoltocskákat is. Végre előbukkan újra a kert minden részletével együtt!

Feltűnnek a tavalyi őszirózsák barnára aszott vázai, és a tövükben ott nyílnak a tavasz hírnökei, a hóvirágok! Tavasz jár a kertek alatt!

Elmúlás és újrakezdés végtelen körforgása. Míg a gyerekek a farsanggal, a felnőttek karneválokkal búcsúztatják a telet, jómagam frissítő, lélekmelengető kerti sétákat veszek a csípős hajnalt követő biztató napfényben.

A tavasz közeledtét sürgetendő kezdem kitakarni a télikabátos növényeket.

Minden hódolatomat kivívva friss hajtásokkal bukkan elő a kukoricaszárak oltalmából a fiatal liliomfa. Egyetlen bimbó csücsül egyik ágán. Remélem, tavaszköszöntő buzgóságom nem bizonyul túl korainak, s nem most fagyasztom meg szegényt, miután túlélte a zord telet. Tövénél megannyi helyen tör utat magának az élet; ősszel dugványozott krókusz-, nárcisz-, liliom- és tulipánhagymák törnek elő rendületlenül. Némelyik kacskán magasodik, mivel a többrétegű, nehéz hótakaró alatt alázattal keresték a fényt.

A deresen csillogó paddeszka hideg éjszakáról árulkodik. Gyémántcsepp ül a fűszálak végén. A fiatal gyepszőnyeg jól vette a tél megpróbáltatásait. Üde zöldre festi a talajt. Vigyázok, próbálok nem rálépni indokolatlanul, mert komoly kárt tehetnek lépteim a még gyenge fűcsomókban.

Az indokot pedig kiskutyánk, Bodri szolgáltatja; nagy kedvence a gyepre pottyantani emésztésének végtermékét. Szomorúan szedegetem a levendulák Bodri lerágta szárait. Ám szőrmók ebünk sajnos korántsem érte be ennyivel; a szőlőtőkéket is megkezdte. Komoly változtatások bevezetésére készülök. A megoldást jelenleg egy kerítés jelentené, mely biztonságos távolban tudná a huncut szőrpamacsot a kert kincseitől…
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia