szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Közeleg a nyár, közeleg a lakásfestés!

Szépzöld, 2011. máj. 09.


Rövid összefoglaló a festési technikákról
A száraz, meleg idő kedvező otthonunk felújításához és kifestéséhez. Ma már szinte korlátlan számban állnak rendelkezésünkre a szaküzletekben különböző festékek, egyéb alapanyagok, azonban a kivitelezés mikéntjéről már kevesebb információt kaphatunk. Alábbi cikkünkben ezért most igyekszünk egy kis ízelítőt adni Olvasóink számára a különféle festési technikákból.
 

Közeleg a nyár, közeleg a lakásfestés!

Mielőtt elkezdjük a festést, mindenképpen szükséges a falak állapotát megvizsgálni. Amennyiben már több réteg festék van a felületükön, a régi festéseket le kell kaparnunk. A kaparást erre a célra kialakított, úgynevezett festő spatulyával (spaklival) végezzük, melynek sarkai lekerekítettek, így nem okozhatunk sérüléseket a fal felületén. Fontos, hogy a festékrétegek eltávolítása előtt jól nedvesítsük be a falakat. Erre a célra leginkább a kenőszappanos, esetleg mosószeres víz a legjobb, mellyel a szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Ha a falakon kiemelkedések, rések, repedések találhatók, akkor ezeket gletteléssel orvosolhatjuk, szintén a már benedvesített felületen. Ugyanígy, ha rusztikus hatást kívánunk elérni, a glettelés megfelelő megoldás lehet.


Ma már számos festési eljárás közül választhatunk, nem kell tehát mindent egységesen fehérre festenünk, mi több, nem csak a színeket, a technikákat is váltogathatjuk. A felületet ma már sok esetben különböző mintázatokkal láthatjuk el a festés során. Így a sima felületen kívül úgynevezett strukturált falak is kialakíthatók. Ezeket a falakat azonban más technikával és eszközzel célszerű a festéket felhordani. A strukturált felület kialakításakor a festéket általában két rétegben visszük fel a falra, legtöbbször festőhenger használatával.


Amennyiben mintázatot is szeretnénk, erős sörtéjű ecset segítségével készíthetjük el a dekorációt, oly módon, hogy a világosabb árnyalatú festéket az ecsettel súrolva, óvatosan húzzunk íveket a felületre. Ezzel a technikával úgynevezett "koptatott" hatást érhetünk el. A különböző technikák között valójában nincs nagy különbség: először mindig az alaptónussal kell lefesteni a felületeket, majd pedig a száradást követően hordhatjuk fel a mintázatokat, melyeknek csak kreativitásunk szabhat határt.


A különböző alapok és mintázatok kialakításakor jó, ha a felületre való felvitel előtt ellenőrizzük az összhatást egy fehér, a falhoz hasonló felületen. Természetesen az alap és a mintázat lehet eltérő színű is, azonban a színkeverési szabályokra figyeljünk oda. Például, fontos, hogy hideg alapszínű falakra nem illik a meleg színű lazúr, s meleg alapszínű falra ne vigyünk fel hideg tónusú mintázatot.


Igen népszerű az úgynevezett "foltos" hatású falfelület is. Ezt a mintázatot úgy érhetjük el, hogy mosdószivaccsal vagy egy összegyűrt ronggyal óvatosan végignyomkodjuk a festett felületet. (ez az úgynevezett "tupfolás"). Ha finomabb, apróbb nyomkodott mintázatot szeretnénk, akkor ne szivacsot, hanem kefét vagy erősebb szálú ecsetet alkalmazzunk.
Szintén kedvelt még a szálas mintázat kialakítása is, melyet legtöbbször speciális, mintázó-kesztyűvel, esetleg ecsettel, kefével érhetünk el, úgy hogy a felületre az eszköz segítségével rövidebb és hosszabb húzásokat teszünk. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia