szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Krizantém, az ősz napsugara

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 09.


Hagyományosan a kegyelet virága, ám cserepes változatai a lakásban is üde színfoltok lehetnek.

 

Számtalan formában, színben kapható, se mit tegyünk, ha mi szeretnénk otthon krizantémot nevelni?

Krizantém, az ősz napsugara

A krizantém vagy más néven margitvirág az őszirózsák családjába tartozik, Ázsiában őshonos növény. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas magas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat.


A virágboltokban, kertészeti áruházakban már kora szeptembertől tudunk változatos méretben és színben cserepes krizantémot vásárolni. A növénynek otthon világos, de a direkt naptól védett helyet keressünk. A meleg, száraz levegőjű szobában hamarabb elvirágzik, a legtovább hűvös helyiségben, széles ablakközben vagy a fagyokig a szabadban tartható.


A cserepes krizantémot általában tőzegbe ültetve tárolják. Mivel a tőzeg viszonylag tápanyagszegény, ezért fontos, hogy a megvásárolt növényt kéthetente rendszeresen tápoldatozzuk. Mindig ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki, mérsékelten öntözzük hetente kétszer. Az elhervadó virágokat rendszeresen csípjük le a bokorról, így arra tudjuk késztetni a növényt, hogy a bimbók is virágot bontsanak.


Ha már valamennyi virág elnyílt, megpróbálkozhatunk a cserepes növény átteleltetésével. Ehhez a tő közelébe vágjuk vissza a szárakat kb. 5 centiméteresre, a száron hagyjunk 1-3 levelet. Hűvös helyen, ahol azért van némi fény, pincében, garázsban pihentessük tavaszig. A telelési időszak alatt csak nagyon ritkán öntözzük. Tavasszal ültessük át cserépben virágföldbe vagy szabad-földbe a kertbe. A hajtáscsúcsokat vágjuk le, így a növény még bokrosabb lesz. Őszre újra virágba borul majd.

 

Kertben, a szabadföldben


Tavasszal, április közepétől dugványozzuk a friss hajtásokat. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg félárnyékos, gazdag virágföldbe ültessük. A krizantém a jó vízáteresztő képességű, de egyben víztartó talajt kedveli. Keverjünk össze 1/3 perlitet vagy durva szemű homokot, 1/3 tőzeget vagy humuszt és 1/3 érett trágyát, ezt kedveli legjobban a növény. A földjét tartsuk nedvesen, miután bokrosodni kezd, rendszeresen öntözzük, kétszer-háromszor csípjük vissza, és a száron megjelenő oldalbimbókat távolítsuk el.


Vágott virágként a krizantém nagyon tartós. Ha a váza vizébe kevés sót és cukrot teszünk, meghosszabbíthatjuk a növény élettartamát, hűvös helyiségben így akár 3-4 hétig is eltartható. A vizét legalább 2-3 naponként cseréljük, és a szárából is törjünk le minden vízcsere alkalmával egy keveset.

 

A krizantém gyógyító hatása


Emberi fogyasztásra nemesített fajtát Kínában ősidők óta hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. A virág vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő, de emésztési problémák ellen is hatásos. A sárga krizantém virágát lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is használják.


A tradicionális távol-keleti gyógyítás szerint a krizantém virága a máj és a tüdő meridiánjaira hat. A belőle főzött tea belsőleg fogyasztva ragyogóvá teszi a szemet, javítja a látást, méregtelenítő, hűtő, altató hatással rendelkezik. Használható hőhullám esetén, májgyengeség okozta szédülésre, számítógép okozta szemfájdalom és látászavar jelentkezésekor. Külső alkalmazásban szemöblítőként kötőhártya-gyulladás, szemduzzanat esetén hatásos. A dísznövényként tartott krizantém emberi fogyasztásra nem alkalmas, gyógynövényként keressük a patikákban.

 

Kapcsolódó cikk:

Virágok története

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia