szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kudzu – ami segít az alkoholról való leszokásban

Topor Erika, 2015. jún. 03.


Egy ezer éve ismert kínai gyógynövényről van szó, ami nem más, mint a kudzu. Az alkoholról való leszoktatásra már nagyon régóta használják – sikerrel.

Kudzu – ami segít az alkoholról való leszokásban

Európában állatkísérleteken tesztelték a kudzu hatóanyagát, a daidzint. A hatóanyaggal kezelt állatok kevesebb alkoholt fogyasztottak a kísérlet során. Egy amerikai kísérlet is ugyanezt támasztotta alá, melynek kísérleteit Ivan Diamond vezetése alatt végezték. Ami még a kudzu mellett szól, hogy egyelőre nem ismertek a mellékhatások, ellentétben azokkal a gyógyszerekkel, amivel jelenleg az alkoholról való leszoktatást „támogatják”. A legtöbb ma használt gyógyszer hatóanyaga a diszulfirám, melynek viszont komoly mellékhatásai vannak. A diazin esetében viszont ezek a mellékhatások nem lépnek fel, ráadásul a hatóanyag ameddig a szervezetben van, nem kívánják az alkoholt a betegek. Ez a leszoktatásban nagy szerepet játszik, és mivel mellékhatások nélkül zajlik mindez, nagy jövőt jósolnak ennek a növényi hatóanyagnak. Ez az új hatóanyag abban is segít, hogy csökkenti a lerészegedés esélyét, mivel nagyban csökkenti az alkohol utáni vágyat.

A hatóanyag működése mindkét esetben hasonló: a diazin a diszulfirámhoz hasonlóan az alkoholt átalakító ALDH-2 enzim tevékenységét gátolja, így az ivás kellemetlen mellékhatásai, mint például a szédülés és a rosszullétek hamarabb jelentkeznek, így gyakorlatilag ellehetetlenítik az alkoholfogyasztást. Ami a diazin – vagyis a kudzu hatóanyaga – mellett szól, hogy nem gátolja más enzim működését, ami a jelenleg használt gyógyszerek esetében nem mondható el.

A teszteket elkezdték meg embereken is 2010-ben, így hamarosan erről a nagyszerű gyógynövényről is sokat megtudhatunk, viszont mire gyógyászatra hivatalosan is használható lesz még nagyon sok engedélyezési munka van hátra.

Az alkoholról való leszokás kezdeti lépéseként mindenképpen egy méregtelenítést javasolt beiktatni, hogy a máj tehermentesítve legyen és visszanyerje a megfelelő működését. Ehhez számos egyéb gyógynövény áll rendelkezésre, mint például a máriatövis.

A máriatövist a 15. század óta használják májbetegségek gyógyírjaként. Hatóanyaga a szilimarin, mely tulajdonképpen három flavonoid keveréke. Keserűanyagokat, illóolajat és E-vitamint is találunk benne. Serkenti a mérgek lebontását, aktivizálja a májsejteket, javítja a sejtregenerációt és a gyógyító mechanizmusokat.

Kapcsolódó cikk: Szokj le a dohányzásról gyógynövényekkel!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!