szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Különleges ékszerek az óceánok mélyéről

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 11.


A tengeri csigák és kagylóhéjak formáinak, mintázatának, színeinek változatossága a történelem kezdete óta elbűvölik az emberiséget. A mesteremberek, a művészek gyakran választották modellként, nyersanyagként őket, díszítőelemet, ékszert alkottak belőlük. Amióta ember él a Földön, gyűjti a tengeri állatokat.

Különleges ékszerek az óceánok mélyéről

Sokuk húsa kedvelt táplálék, házaikat díszítőtárgyként, ékszerként, hangszerként, pénzként, szerszámként, stb. módon hasznosították. Igen korán megjelent a csiga és kagylóhéj díszítőelemként és vallási szertartások szimbólumaként. A régészek 15 000 éves sírokban is találtak csigaházakat, előkerültek az antik, a maya és az azték civilizációk temetkezési helyein egyaránt. Több korszakban szerepeltek mitologikus szimbólumként, jelképek voltak születési, temetési ceremóniáknál.

Érdekes véletlen egybeesés, hogy a görög mitológiában Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője a tengerből, egy kagyló segítségével született, de ugyanez a motívum szerepel a maja legendákban hősük, Quetzalcoatl születésével kapcsolatban is. A csiga és a kagylóhéjak jelentése a sírleletekben valószínűleg részben a legendákkal magyarázható. Néhány csiga házát, pénzként is használták évszázadokon át, más fajok a bíborfesték nyersanyagát adták.


A középkorban egy kagylófaj a korai kereszténység jelképévé vált, amelyet a zarándokok hordtak ruhájukra erősítve. Megtalálható a motívum nemese címerekben is.
A reneszánsz kor, festői, építészei, szobrászai gyakran használták a kagylót, csigát modellként. Ekkor született meg a fésűskagyló talán legismertebb ábrázolása Botticelli „Vénusz születése” c. képén.

A kagyló és csigahéjakat régóta gyűjtik. Pompeji romjai közül előkerültek néhány gyűjtemény maradványai. A legtöbb példány a Földközi-tenger mellékéről származott, de találtak India-óceánban honos fajt is. Az újabb kori gyűjtőszenvedély a 16-17. században lángolt fel, amikor számos utazó, felfedező vágott neki a távoli tengereknek. A hajók megrakodva tértek vissza, egzotikus kagylókkal, csigákkal.   (Forrás: Dr. Tyahun Szabolcs - 88 színes oldal a tengerek ékszereiről)

Ma a gyűjtés újra reneszánszát éli, a legszebb példányokat a kereskedőktől lehet beszerezni. Manapság tőlünk is többen eljutnak az Európát körülvevő tengerek partjaihoz. A tengerparton tartózkodó ember szembe találja magát a homokban, a piacokon, vagy éppen az ebédlő asztalán a ma élő számtalan tengeri csiga, kagyló valamelyikével. Mutatós, szép mintázatú ékszereket hozhatunk magukkal haza emlékként.

Ezek a tengerről hozott kincsek sokszor porfogó lommá válnak a lakásban, de ettől függetlenül megőrizzük őket, rendszeresen porolgatjuk, illetve a nagyobb példányokból kaktusztálat is készíthetünk. Elég mély a kagyló nyílása, ahová akár több kisebb méretű kaktuszt is ültethetünk.


A kisebb kagylókat, csigákat, kiszárított rákot, illetve tengeri növényzetet, akár az adott tengerpartról hozott homokot, egy nagy üveggömbbe elhelyezhetjük, amelyben éveken keresztül gyönyörködhetünk. Nekem is van ilyen gyűjteményem, amit évtizedek óta őrzök, mindig szívesen tekintek rá és idézem fel az akkori élményeket.
A még kisebb kagylókat felhasználhatjuk díszdoboz, ékszerdoboz díszítéséhez. Egyeszűen a dobozra ragasztgassuk fel a kagylókat, csigákat.

Kapcsolódó cikk:

Dobjuk fel a fürdőszobát

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!