szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Különlegesség a kertben: tomatillo

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 10.


Közép és Észak-Amerikában, Mexikóban, Kelet-Afrika hegyvidékein termesztik. Megtalálható még Ausztráliában, Kelet-Ázsiában és Indiában, Szubtrópusi-trópusi éghajlatú, napos helyeken. 

Különlegesség a kertben: tomatillo

Tápanyagban gazdag talajon tenyészik, hűvösebb területeken a fagyérzékeny növény, egynyáriként nevelhető. Rokona a földi cseresznyének, valamint a nálunk virágkötészetben is alkalmazott zsidócseresznyének, ami egyébként mérgező.

Felálló, többször elágazó, tövén fásodó szárú növény, elérheti a 1,5 méteres magasságot. Termése pingponglabda nagyságú bogyó. Papírszerű, bordás csésze öleli körbe a bogyót, ami teljesen kitölti a csészeköpenyt. A termés lédús, szivacsos, érett állapotban üveges zöldes vagy halványsárga, a köszmétéhez hasonló ízű. Ahol a paradicsom megterem, ott a tomatillo is. Ugyanúgy kell palántálni, mint a paradicsomot, de a tavalyról ott maradt termés magjai, maguktól is kikelnek, csak valamivel később érik be. Nem ön-termékeny, legalább két tövet kell ültetni ahhoz, hogy termést hozzon. Karózni kell, mint a paradicsomot.

Jó vízáteresztő, középkötött, humuszos talajba ültessük, az agyagos talajban silány, vagy egyáltalán nem fejlődik. Termése ízletes, C-vitaminban gazdag. Az érett terméseket, amennyiben a burkát teljesen kitöltötte, párolva, főve, akár nyersen fogyasztják. A burok nem fogyasztható! Csészeköpenyükben több hónapig tárolhatók. Azért érdemes ráfigyelni, hogy amelyik kezd romlani, azt távolítsuk el. Érettségét már a megrepedt burkon keresztül láthatjuk. A sötétzöld még éretlen, majd lassan világoszöld színű lesz, akkor már érdemes feldolgozni, majd ha világossárgára vált, ekkor már túlérett, enyhén édeskéz ízű. A mexikói salsa egyik alap összetevője. Leggyakrabban borssal, koriander-zölddel, szurokfűvel ízesítik, húsétel és sült halhoz használják.

Tipp! Tomatillo mártás

Hozzávalók: 1 kg. zöld tomatillo héj nélkül, 50 dk cukor, 4-5 szem csillagánizs, egy kávéskanálnyi őrölt fahéj, kevés tartósítószer.

A külső héjától megtisztított tomatillót, megmossuk, négyfelé vágjuk, és a paradicsomdarálón átdaráljuk. Feltesszük főni, közben beletesszük a cukrot, a fahájat, a csillagánizst, és forralásig főzzük. Beletesszük a tartósítószert és jól zárható üvegbe tesszük, majd száraz dunsztba rakjuk. Ízesíthetjük még borssal, vagy chilivel, aki szereti a csípőset.

Kapcsolódó cikk: Így kellemesek a pihenőnapok!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!