szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kültéri fabútorok védelme

Szépzöld, 2011. jún. 06.


Forrás: www.epitinfo.hu A jó idő beköszöntével hajlamosak vagyunk a teraszon, erkélyen, kertben hagyni a fából készült székeket, napozóágyakat, asztalokat. Bármikor jöhet azonban eső, jég, hűvösebb idő, valamint elszaporodhatnak a kártevők is. Ezek a külső hatások hosszú távon ugyan, de megviselik még a legellenállóbb faanyagokat is. Ennek okán – a kültérre szánt faanyagokat – különösképpen a gyakran használt fabútorokat – hathatós, védőszerekkel történő kezelésnek kell alávetnünk. Ennek módozatait kívánjuk bemutatni alábbi cikkünkben.

Kültéri fabútorok védelme

A fát számos külső erő és belső károsító tényező gyengíti: az erős napfény és UV sugárzás fakítja, szárítja a fát, melynek következtében az elveszti természetes lignin-tartalmát, repedezni kezd, könnyen törik. A sok nedvesség teret enged a korhadásnak, és a rendkívül káros gombák megjelenésének. Sejthető, hogy a nyers fa, mely semmiféle kémiai-biológiai kezelést nem kapott, nem sokáig áll ellen a felsorolt hatásoknak.


Amennyiben hosszú távon gondolkozunk, és évekre szeretnénk megőrizni kerti fabútoraink élettartamát, hathatós anyagvédelméhez kell folyamodnunk. Ez magában fogalja az úgynevezett biocid (azaz a kártevők ellen is védelmet nyújtó) alapozást, víztaszító és UV-védelmet biztosító bevonatokat, majd pedig a lazúrokat és festékeket. Ezeket a szereket tehát tanácsos egyszerre alkalmazni a faanyagok tartósságának megőrzése érdekében.


Amikor kerti bútort vásárolunk, vagy faanyagot választunk, a boltban kérdezzünk rá, hogy a fa kezeletlen, vagy valamilyen alapozást kapott-e már. Ennek az információnak a birtokában válasszunk favédőszert. A már említett alapozók közül ismerünk olajos és vízbázisú szereket is. Mindkettőnek előnye, hogy miután beszívódtak a fa mélyébe, azt követően még jó tapadást is biztosítanak a további, bevonó anyagok számára is.


Az alapozás megszáradását követően vigyük fel a faanyagra az időjárásvédő bevonatokat. Ezek kiváló tulajdonságokkal bírnak, amellett, hogy lepergetik felületükről a vizet, szűrik a káros UV-fényt, ugyanakkor a fa természetes levegőzését nem gátolják. A színtelen lakkok, fa-zománcok ugyan jó védelmet biztosítanak a nedvesség ellen, de egységes bevonat képződésével akadályozzák a faanyag természetes párdiffúzióját, s ezzel befülledésre teszik hajlamossá a tárgyakat. Amennyiben lehetséges, igyekezzünk inkább világosabb tónusú bevonatot választani, hogy a napfényt ne szívja magába túlságosan.


A már lefestett és kezelt faanyagok külső bevonatát időről időre érdemes felülvizsgálnunk és szükség esetén újra-kezelnünk. A kültéri fabútorok, fatárgyak felületének leghatékonyabb védelmét ugyanis csak jól kiválasztott, minőségi védő-bevonatok együttes használatával, valamint rendszeres körültekintő felújítással őrizhetjük meg tartósan. A felújítás akkor válik elkerülhetetlenné és időszerűvé, amikor a bevonat már erősen megfakult, és nedvesség széterjed a fán. A már elöregedett védőréteget kefével legcélszerűbb ledörzsölni az újabb réteg felvitele előtt. Ha így teszünk, a faanyag belsejében még megmarad a korábban kialakult védőzóna is. Ügyeljünk arra, hogy minden bevonat-réteg, amit felhordunk, egyenletes vastagságú legyen, és jól tapadjon az alatta levőhöz. Ha ez nincs meg, akkor a napsugárzás hatására a rétegek helyenként leválhatnak, s a felújítást elölről kell kezdenünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia