szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kutya és cicasarok

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 12.


Állatot tartani nagy öröm, de nem egészen mindegy, hogy hol is kap helyet a kedvencünk. A megoldási lehetőségek között szerepel az egyszerű kutyaház is, de ha a házban képzeltük el a fekhelyet, akkor sem kell kétségbeesni. Egy kicsit több kreativitást igényel ugyan, de a szobában is tökéletes helye lehet életünk megszépítőinek.

Kutya és cicasarok

Bent vagy kint?

Először is azt kell eldöntenünk, hogy bent vagy kint szeretnénk tartani a kedvencünket. Mindkét lehetőség megoldható, akár cicáról, akár kutyáról van szó. A kinti elhelyezésnél használhatjuk a régi, jól bevált kis házakat. Amikor ilyeneket nézünk, tartsuk szem előtt, hogy téli-nyári lak lesz, ezért meg kell, hogy feleljen néhány követelménynek: mindenképpen szigetelt darabot válasszunk, és ha lehetőségünk van, akkor olyat, amiben a bejáratot takarni is lehet. Ennek az az értelme, hogy a jeges teleken a kutyus nem fog vacogni. A cicák kinti tartásánál is próbálkozhatunk kis házikóval, de, mivel igen csak önálló állatok, valószínűleg csak megszagolgatják és otthagyják a nagy gonddal elkészített téli lakot.

 

Amennyiben a benti tartás mellett döntünk, akkor választhatunk, hogy szeretnénk, ha mindenki látná, hogy hol is van kedvenceink fekhelye, illetve, hogy szeretnénk elrejteni azokat a kíváncsi tekintetek elől. A bent tartott állatok esetében van egy-két alapszabály, amit nem árt betartani. Mindenképpen érdemes számukra egy saját kis sarkot biztosítani, ahova vissza tudnak vonulni. Ám ezt nem szerencsés olyan helyiségben kialakítani, ahol pihenni szeretnénk. Bár a kutyák és a macskák tündéri lények, nem jó ötlet beengedni őket a hálószobába, pláne az ágyba. Egyrészt szőrrel telítenek minden területet a hálóban, másrészt az alvásuk is „zaklatottabb” míg mi, emberek végigalszunk egy éjszakát, addig az állataink sokszor felébrednek a különböző zajokra, és ilyenkor meg kell nézniük, hogy mi történt. A mozgolódásuk azonban a mi éjszakai pihenésünket is nagyban nehezíti.

 

Szem előtt

A könnyebbik megoldás, amikor a macskák és a kutyák fekhelyét úgy helyezzük el, hogy a szoba szerves részét képezze. Ez azt jelenti, hogy aki belép hozzánk, kétsége sem lesz afelől, hogy kedvenceink hol lustálkodnak. Ebben az esetben a kutyusok nagyon fognak értékelni egy nagy párnát, melyen kényelmesen elférnek, és melynek anyaga kellően strapabíró. A cicák esetében a választék szélesebb, hiszen ők folyton mászkálnak, nem törődve azzal, hogy esetleg egy fal állja az útjukat. A kisebb fekhelyektől egészen a terebélyes cicafákig bármivel örömet szerezhetünk nekik. Ahhoz, hogy valóban legyen értelme egy ilyen közel sem olcsó pihenő és játszó alkalmatosságnak, nem árt, ha kifigyeljük, kedvencünk inkább a földön érzi jól magát, vagy ha teheti, akkor a polcok, szekrények, kanapék, és egyéb tárgyak tetején sétálgat. A magasságot kedvelő cicusoknak ugyanis érdemes emelvényre tenni a fekhelyét, a földet preferálóknak azonban csak egy egész kicsit kell megemelni a nyoszolyáját.

 

Rejtve

Az is előfordulhat, hogy bár benn tartjuk a kedvenceinket, nem szeretnék, ha a fekhelyek szem előtt lennének. Ilyenkor több lehetőségünk is van. Az egyik legkézenfekvőbb, ha megpróbálunk egy olyan szobában helyet biztosítani nekik, amit a vendégek nem látogatnak, ám a kutya nyugalmát nem zavarják hangos gépek. A kazánház nem jó megoldás, de a mosókonyha, vagy háztartási helyiség már tökéletes lehet. Ha nem akarjuk ennyire szeparálni a kedvencünket, akkor kreatív megoldás lehet, ha a szobában készítünk egy „házat”. Ezt úgy tudjuk megtenni. Ha például egy nagyobb komódból kiveszünk 2-3 polcot, és kialakítjuk úgy, hogy a kutyus kellemesen elférjen benne. De megoldás lehet az is, ha az asztalos segítségét kérjük, és már eleve úgy készíttetjük el a szekrényt, asztalt, komódot, hogy külön kialakított helye legyen dédelgetett kedvencünknek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!