szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így legyen otthonodban a víz az úr!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 20.


Sok lakásnak megvan az alaphangulata. Van, ahol a keleti hatás érződik erőteljesen, és van, ahol Afrika köszön vissza a kiegészítőkön és a díszítésen keresztül. De mi a helyzet akkor, ha mi olyan szobákat szeretnénk magunk körül tudni, ahol a víz az úr?

Így legyen otthonodban a víz az úr!

Falak és padlók

Alapvetően az egyik legkönnyebb módja annak, hogy vizes hatást, vizes közeget tudjunk teremteni abban rejlik, hogy jól válogassuk meg azt, hogy mi kerül a sík felületekre. Ez a falak esetében, és a padlónál is igaz, természetesen más – más formában. A tapéták színvonala manapság már lehetővé teszi azt, hogy élethűen ábrázoltassunk bármit. Legyen az egy erdő, egy madárraj, vagy akár félig a tenger szintje alá mártott géppel készült fotó. Hiszen ezt sem lehetetlen megcsinálni, ámbár tény, hogy nem éppen olcsó.

Ennél egy fokkal egyszerűbb, és persze gazdaságosabb is, ha a vizet csak mint színt jelenítjük meg a falakon. Erre nagyon alkalmas lehet az ombre festési technika, vagyis a színátmenetes fal. Ezzel elérhetjük, hogy a mélyülő víz jusson eszünkbe, amikor rápillantunk a festésre, és nem is annyira egyhangú, mintha csak egyetlen árnyalatot használtunk volna. Hasonló a helyzet a csempék között is, a színátmenettel itt is játszhatunk, de akinek a pénztárcája elbírja, az itt is élhet a komplett képek adta lehetőséggel.

 

A padló esete egy kicsit más. Jellemzően nem jó, ha kővel burkolunk, mert az a víz puhaságától igencsak messze áll. A padlószőnyegekben már lehet fantázia, elvégre színben és mintában is igazodhatnak az elképzeléseinkhez. De abban az esetben is van megoldás, ha parkettát szeretnénk a talpunk alatt. Használjunk a felületen magas fényű lakkot, és csiszolásnál addig dörgöljük a padlót, amíg az tükörfényes lesz. Ettől olyan hatása lesz a felületnek, mintha egy egészen vékony réteg víz lenne rajta, hiszen tükröződik, mégis látszanak a padlólapok.

Kiegészítők

Természetesen sokat dobhatunk az összhatáson, ha a megfelelő kiegészítőket választjuk. Ezek már lehetnek konkrétan vizesek is, így már nem csak metaforikusan, vagy szimbolikusan jelenhet meg az az anyag a nappaliban. Tökéletes megoldás lehet a víztorony, melyben a buborékok is vándorolnak, így akár a víz alatt is érezhetjük magunkat. Nyugalmat és harmóniát sugall egy jól megalkotott csobogó. Nem kell feltétlenül azokhoz a darabokhoz ragaszkodni, amelyeket készen lehet kapni a boltban, mi magunk is alkothatunk házi vízeséseket, akár úgy, hogy a polcrendszer szélein billenjen egyre alább a vízsugár.

 

A legegyszerűbb, és leghatásosabb eszköz a kezünkben a vízzel való kontaktus hangsúlyozására az akvárium. Itt nem csak halakat tarthatunk, az is elég, ha csak növényekkel töltjük fel a kavicsos aljzatot. Minél nagyobb akváriummal dolgozunk, a hatás annál szembeötlőbb és jobb lesz. Adott esetben akár egy egész falat is alkothatunk, hiszen törhetetlen üvegből már ez sem megoldhatatlan. Az asztalok lapjait is helyettesíthetjük ekképpen, de arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a benne élő lényeknek legyen elég helye, és ne teljen rettegésben minden egyes napjuk, mert túl sok a mozgás, és a hirtelen történés a közelükben.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia