szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakás, télikert és üvegház növényeiről 2.

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 09.


Előzmény: Lakás, üvegház és a télikert növényei

Most induló sorozatunkból megtudhatják, melyek azok a növények, amelyek kedvelik a télikertet és az üvehgázi légkört. Ismerjük meg mi a az előkavics és a Fenesztrária gondozásának buktatója.

Hogyan tudunk otthonunk egy sarkában trópusi hangulatot kelteni a növények segítségével?
 

Lakás, télikert és üvegház növényeiről 2.

Kéktoboz - Perilepta dyeriana

 

Feltűnően szép levéldísznövény, hazája Burma. Hajtásai felállók, hosszú, selymes szőrzettel fedettek. Átellenes álló levelei 15-20 cm hosszúak, fűrészes szélűek, alapjuknál kissé összenyomottak. A levelek színei fényesen fénylő kék, olajzöld, bíbor-lila, fonáka bíborvörös.
Virágzata kicsi, jelentéktelen. Jellegzetes, szép levélszíne egyenletes, párás melegben, tűző naptól védve alakul ki. A közvetlen erős fénytől levelei fakóvá válnak. Inkább csak a floráriumok, télikertek növénye, szobában gyakran díszét veszti. Hajtásdugványokkal könnyen, gyorsan szaporítható. Mivel az idősebb növények felkopaszodnak, rendszeres szaporítással kell gondoskodni utánpótlásukról. Egy-kétszeri visszacsípéssel bokrosodásra serkenthető.

 

Tobozvirág - Sanchezia

 

Ecuador a hazája, 1,5-2 méter magas félcserje, felfelé törő, kissé vöröslő hajtásokkal, ép szélű, kihegyezett, viszonylag nagy levelekkel. Levelei keresztben átellenesen állnak, a levél-erek élénksárgák. Virágzata végálló fürt, csőszerű, keskeny, aranysárga lepellel, hosszan kinyúló termővel és porzókkal. Az idősebb növények egész évben rendszeresen nyílnak. Virágzata elég tartós. Feltűnő levélzetű és virágzatú, a párás melegházak gyorsan fejlődő dísze. Az edény nélkül, kiültetve nevelt egyedek különösen mutatósak. Cserepes növényként lakásban is tartható, viszont igényes. Páraszegény helyen könnyen felkopaszodik, csökken a díszértéke. Hajtásdugványokkal jól szaporítható. Veszedelmes kártevője az üvegházi molytetű.

 

Fenesztrária - Fenestraria

 

Délnyugat-Afrika homokos partszegélyéről származik. A növényvilág érdekes képviselői. Tipikus mimikri-növények, eredeti környezetükben alig különböztethetők meg a kavicsoktól. Húsos, hengeres levelüket fényáteresztő, pergamenszerű bőrszövet borítja, amelyen át, mint egy „ablakon”, behatol a napfény a hengeres testben elhelyezkedő zöld színtestecskékhez. Eredeti termőhelyén a növény szinte beássa magát a homokba, csak a csúcsi része áll ki. Virága viszonylag nagy, fajtól függően narancssárga vagy fehér. Magvetéssel könnyen szaporítható, a magoncok gyorsan fejlődnek. Gondot inkább az átteleltetésük okoz. Hűvös, világos helyen, majdnem teljesen szárazon tartva telelnek át legjobban.

 

Élőkavics - Lithops

 

A növényvilág érdekességei, az ide tartozó kb. 80 faj Dél- és Délnyugat-Afrika kőgörgeteges területein őshonos. Alig lehet őket megkülönböztetni a környezetüktől. A növények testét közös tőből kiinduló, kezdetben szorosan tapadó, később, a virágzás idején felül kissé szétnyíló két vaskos, húsos, oldalt gömbölyded, felül lapos levél alkotja. A lapos felületet a fajra jellemző barnásvöröses rajzolat díszíti. Bőrszövetük pergamenszerű. A fajtól függően fehér vagy sárga, selymesen fénylő, kellemes illatú virágaik viszonylag nagyok. Magvetéssel könnyen szaporíthatók, felnevelésük azonban szaktudást igényel. Télen 13-15 C-fokon és szárazon kell tartani őket. A pihenési időt tavaszi növekedési időszak követi. Ez az őszi virágzással fejeződik be.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia