szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásfelújítás 2. - Csempe

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 04.


Előzmény: Lakásfelújítás, festés önállóan

A lakásfelújítás második, úgymond köztes nehézségű része a csempézés, hidegburkolás. A festéshez képest lényegesen nagyobb türelmet és hozzáértést igényel ez a munkafolyamat. Csak akkor álljunk neki házilag, ha tudjuk, hogy lesz időnk és energiánk pontosan véghezvinni mindazt, ami a szépen ragasztott csempéhez vagy járólaphoz kell. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor inkább kérjük szakember segítségét.

Lakásfelújítás 2. - Csempe

Beszerzés

 

Különösen fontos, hogy egyszerre vásároljuk meg azt a burkolóanyagot, amit kiválasztottunk. Ez azért lényeges, mert két csempe között akkor is látható eltérés lehet, ha ugyanaz a kivitel, de a gyártási idő eltér egymástól. Ha egyszerre vásároljuk meg az anyagot, akkor ezt a bosszúságot elkerülhetjük. A mennyiséget tekintve figyelembe kell venni, hogy előfordulhatnak balesetek. Számoljuk bele, hogy egy-egy darab eltörhet, és hogy nem mindig jön ki egész darabra az egy sorban elhelyezett csempék sora, tehát vágnunk kell. Arra is gondoljunk, hogy el tudjunk tenni néhány darabot a javításokhoz, hiszen mint írtuk, sokszor lehetetlen utólag ugyanolyan csempét beszerezni.

 

Előkészítés

 

Azt a felületet, amin dolgozni szeretnénk, mindenképpen elő kell készíteni a munkára. Mind a fal, mind a padló esetében nagyon fontos, hogy sík legyen a felület. Javítsuk ki az esetleges enyenetlenségeket glettel, vakolással, vagy a padló esetében betonozással. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy alapos portalanítás után alapozzuk a felületeket. Ez azért fontos, hogy a ragasztó tökéletesen tapadjon, és ne okozzon később bosszúságokat. Ha ezzel is megvagyunk, akkor következhet a vizesblokkok és az olyan részek szigetelése, ahol a nedvesség szivároghat. A kenhető szigetelőanyagot felvihetjük a glettvassal is, de tökéletesen megfelel a célra a teddy henger vagy egy ecset is.

 

Tervezés

 

Nagyon fontos mozzanat, mivel elkerülhetőek általa a későbbi, kifejezetten idegesítő eltérések. Érdemes egy tervrajzon megtervezni a burkolóanyag letételét, hogy mindent pontosan láthassunk. Fontos az adatok pontossága, tehát nyugodtan ellenőrizzük 2-sze is a fal méreteit és a csempék nagyságát. Fontos, hogy ha vágnunk kell, mert nem fér ki a burkolóanyag, akkor ne legyen túlságosan keskeny, mert az nagyon szembeszökő lehet. Ebben az esetben inkább a fal vagy padló mindkét oldalán használjunk kisebb mértékben vágott csempét. A veszteségünk ugyan nagyobb lehet, de esztétikailag sokat nyerünk. Pontos elhelyezést igényelnek a díszítőelemek és a bordűrök is. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha nem csak a tervrajzon, hanem a burkolandó felületen is kialakítunk viszonyítási pontokat. Ez fontos, hiszen ha már elkezdtük a csempék felragasztását, és valahol vétünk egy apró hibát, az a teljes burkolat elcsúszását okozhatja.

 

Kivitelezés

 

A ragasztó bekeverése ma már nagyon könnyű. A por állagú anyaghoz csak a megfelelő mennyiségű vizet kell hozzáadni, és már dolgozhatunk is. Ha önállóan végezzük a burkolást, akkor pontosan tartsuk be a keverési arányokat, mert az eredmény csak akkor lesz olyan, mint amilyet várunk. Az is fontos, hogy egy gyártótól válasszuk az esetlegesen szükséges egyéb ragasztóanyagokat. Ennek oka, hogy csak ekkor garantált azok összeférhetősége, és az, hogy tökéletesen rögzítsenek. A csempék közötti távolságot fugakereszt segítségével tudjuk tartani, amit majd csak később kell eltávolítanunk. Miután a burkolóanyag felkerült, meg kell várni, míg teljesen megköt a ragasztó, csak ezután haladhatunk tovább. 1-2 nap múlva ez megtörténik, akkor eltávolítjuk a kereszteket, letisztítjuk a csempéket, és megkezdhetjük a fugzást. Egy erre alkalmas eszköz segítségével kialakítjuk a fuga mélységét. Fontos, hogy betartsuk az anyagon feltüntetett arányokat, mert csak akkor lesz megfelelő színű és állagú a fuga. Az esetleg félrement réskitöltőt távolítsuk el, és hagyjuk száradni 1 napig. Ezután már csak a büszke pillantások vannak hátra, amíg megszemléljük művünket. Folytatása: Lakásfelújítás 3. - Atépítés

 

Kapcsolódó cikk:

Csobogók a lakásban

Gyár lakások- a szabad terek luxusa

 

 


 
Hozzászólások (1)

Apolczer Norbertné
2020. ápr. 09. (814 napja)
Érdeklődni szeretnék, hogy hol vásárolta a zöld csempét. Köszönöm szépen!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia