szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásfelújítás 3. - Átépítés

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 09.


Előzménye: Lakásfelújítás 2. - Csempézés

Amikor a lakásunkat újítjuk fel, a legköltségesebb és legtöbb rumlival járó feladat az átépítés. Megéri azonban, mert olyan mértékű változásokat érhetünk el, melynek következtében nem csak képletesen, hanem ténylegesen is egy új otthonban találhatjuk magunkat.

Lakásfelújítás 3. - Átépítés

Az átépítés legtöbb esetben a falakat érinti, ritkábban a pallót, vagy plafont, amikor új emelet kerül a már meglévőre. A falak áthelyezése vagy átalakítása szakértelmet kíván, így ezt csak abban az esetben végezzük saját kezűleg, ha van a közelben egy mesterember, aki megmondja, hogy mit és mikor csináljunk.

 

A tér befolyásolása egyszerűbb, és nem utolsósorban olcsóbb, ha „csak” térelválasztó elemek segítségével iktatunk be egy-egy falat. Igaz, ezek nem hangszigetelnek, de a látványban sokszor többet is érnek, mint „igazi” rokonaik. A plafontól padlóig terjedő, minkét oldalon szekrény funkciót betöltő bútorokat asztalossal is megcsináltathatjuk, és nem utolsó sorban egy nagy rakodófelületet is nyerünk. Ha egy hátulján nem zárt polcrendszerrel tesszük ugyan ezt, akkor úgy tudjuk megoldani a térhatárolást, hogy az átláthatóságból adódó „szellősség” megmarad.

 

Amikor konkrét falakat teszünk odébb, első körben meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem főfallal van-e dolgunk. Ezek ugyanis a statikai egyensúlyért felelősek, ha lebontjuk őket, a ház összedőlését kockáztatjuk. Ha nem ütközik akadályba a dolog, akkor a bontás művelete nem igényel szakértelmet, inkább csak óvatosságot.

 

Az új fal létrehozásánál több variációból is válogathatunk, attól függően, hogy milyen funkciót szánunk neki. Ha semmi egyéb feladata nincs, mint hogy vékony választékot képezzen, például a konyha és a nappali között, akkor a legolcsóbb megoldás, ha deszkafalat készítünk. Ez esztétikus ugyan, de azt nem árt tudni, hogy sem a szagok, sem pedig a hangok terjedését nem akadályozza meg, csupán a határolás a funkciója.


Ha valamivel vastagabb megoldásra gondoltunk, akkor választhatjuk a gipszkarton lehetőségét is. Ez az elemekből összeállítható fal azért nagyon praktikus, mivel a felhúzása nagyon gyorsan megy, viszonylag kevés kosszal jár, és ha esetleg később le akarjuk bontani, az sem lesz egy nehéz feladat. Bár jóval vastagabb az előző lehetőségnél, azért csodákat ne várjunk tőle. A hangszigetelés nem éppen az erőssége, ám a szagokat már biztosan a helyükön tartja. Figyeljünk, hogy mind a gipszkarton, mind a deszkafalaknak a teherbírása messze elmarad a téglafalakétól. Polcok, kiegészítők, bútorok akasztására csak nagyon korlátozottan alkalmas.


Vitathatatlanul a legköltségesebb és a legnagyobb felfordulással járó megoldás a téglafal. Azonban az is igaz, hogy minden olyan funkciót maradéktalanul teljesít, amit csak elvárunk, egy határoló megoldástól. Erős, tehát terhelhető, és a hang és szegszigetelése is kitűnő. Ám ha téglafalat huzatunk fel, akkor jól gondoljuk végig, hogy hova is szeretnénk tetetni, hiszen az áthelyezése ugyancsak nagy kosszal jár, ráadásul nem olcsó.

 

Ha főfalba botlunk, de mindenképpen szeretnénk megszabadulni legalább egy részétől, akkor lehetőségképpen felmerül a boltív. Mindenképpen szakember kell hozzá, hiszen nem mindegy, hogy mekkora lesz a kivágott rész, ha egyáltalán megoldható a feladat. Ezzel plusz térhez juthatunk anélkül, hogy a fejünkre omlana az épület.

 

A legtöbb átépítéshez és alakításhoz engedély és terv szükséges, éppen ezért nem érdemes egymagunk nekiállni. A szakember mindkettőben segítségünkre lehet, és a mi ízlésünk alapján készíti el a rajzokat. Ennek segítségével azt is átláthatjuk, ha egy-egy ötletünk nem életképes, vagy éppen, ha gyorsan megbánnánk azt.
 

Kapcsolódó cikk:

A minimál világa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!