szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásfestés önállóan?!

Sulyok Timea, 2010. szept. 28.


Egy kis bátorság és kézügyesség mellett nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapismerettel. Ha elégedettek vagyunk a felülettel és csak át akarjuk festeni az elkoszolódott felületeket vagy meguntuk az eddigi színeket, valószínűleg könnyen el tudjuk végezni a feladatot.

Lakásfestés önállóan?!

Ha viszont hibákat kell kijavítani, vakolni, glettelni, régi tapéta vagy festékrétegeket eltávolítani, akkor célszerűbb szakembert hívni.
Sokan szeretik a színes festékeket. Alapszabály, hogy a színkártyáról kiválasztott színnél legalább eggyel halványabb árnyalatot válasszunk, már ha nem éppen szórakozóhely rikító színvilága a cél. Ha nem vagyunk biztosak színdinamikai szakértelmünkben, akkor egy pasztell alapszín különböző világosságú vagy telítettségű társait alkalmazva harmonikus hatást érhetünk el. Festékkel foglalkozó szaküzletek olcsóbban kevernek ki számítógéppel bármilyen színt jobb minőségű alapanyaggal, mint a nagy reklámköltséget igénylő, diszkont minőségben kapható előrekevert színes festékek.

 

Mennyi festéket kell vásárolni? A festékek kiadósságát a gyárak ideális körülmények esetére adják meg, a csomagoláson feltűntetett adat az elérhető maximum, amennyiben tükörsima, csiszolt, alapozott felületünk van és csak a legjobb minőségű festőhengert használjuk. A gyakorlatban általában kétharmadával számolhatunk, de célszerű szakboltban vásárolni, ahol az eladók pontos szaktanácsot tudnak erről is adni. Jó minőségű festékeknél többnyire a két réteg már elég a megfelelő tartós eredményhez.

 

A nagyobb felületek festéséhez festőhenger szükséges. Először a sarkokat és széleket kell lefesteni ecsettel, aztán a hengerrel a beeső fény irányában kell haladnunk.

 

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a fémfelületek mázolása előtt azokat zsírtalanítani és rozsda gátlóval kezelni kell. Ezután következhet az alapozás, majd a kétrétegű mázolás. Célszerű a különböző rétegeket lehetőség szerint legalább árnyalatnyival eltérő színnel mázolni, így rögtön látjuk, ha fedési hibát vétettünk. Régi felületeknél mindezen műveleteket gondos drótkefézés és tisztítás kell megelőzze.

 

Fa felületeket mindig először láng-, gomba- és rovarkár elleni favédőszerrel kell kezelni legalább kültérben és tartószerkezetként. Nagyon szép divat a fa mintáját láttatni hagyó lazúr, de sokan elfeledkeznek róla, hogy a látszólag mindent eltakaró mázoláshoz hasonlóan, az sem favédőszer.

 

Fapadlókat, parkettákat az elmúlt évtizedekben csak lakkoztuk-mázoltuk. Szerencsére kultúránkba is visszatérnek a fapadló olajok, amelyek környezetbarát anyagúak, elősegítik a fa természetes lélegzését, szépek és könnyen takaríthatóvá válik általuk a felületet, mert telítjük a fát, így az nem szívja magába a felmosó vizet. Főleg keményfákra javasolom, mert a puhafák sérülékenyek. Ha fontos önmagunk és környezetünk védelme, akkor használjunk utóbbiakra vizes lakkot.

 

Akár régi, akár új otthonban élünk, előfordul, hogy kellemetlen penész zavarja életünket. Természetesen nem megoldás az átfestés, hiszen a penész okát kell először megszüntetni. Ha az megtörtént, penészölő spray és penészgátló falfesték alkalmazásával a foltok eltüntethetők. Gyakorlati tapasztalat a drága spray-k helyett egyharmad arányban higított hypót szórófejes flakonban használni. Sajnos ez elég mérgező megoldás és figyelni kell arra, hogy vegyszerünk ne csöppenhessen más felületekre. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Tapétázás lépésről lépésre

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!