szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lámpamustra

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 18.


A lámpák egy háztartásban nem kapnak mindig akkora szerepet, mint amekkorát megérdemelnének. Hiszen gondoljunk csak bele, ezeknek a szerkezeteknek a segítségével élvezhetjük a szobák látványát este is, nappal pedig tökéletes díszítőelemek lehetnek belőlük. Lássunk egy-két lehetőséget, hogyan is lehet egy kicsit feldobni a megszokott lámpákat, hogy egyediek és érdekesek legyenek.

 

Lámpamustra

A természettel karöltve

 

A világítótestek esetében egy kicsit bajos megoldani, hogy a természet közelségét hirdessék. Egyszerűbb, ha gyertyával dolgozunk, de villanykörténél a dolog nehézkesebb, szerencsére azonban nem lehetetlen. A tervezők fantáziája határtalan, így egy olyan állólámpa is kivitelezhetővé válik, mely tulajdonképpen egy nagy kaspó. A műanyag virágtartóból 3 szálon „elfolyt” az anyag gyártás közben. Ezek fém merevítést kaptak (persze szigorúan belülről), majd anyagában a kaspóval megegyező búrát. Ezzel készen is van a garantáltan természetközeli lámpatest.

 

Ennél egy fokkal egyszerűbb dolgunk van a természetközeli élmény megteremtésében, ha a csillárra, vagy az asztali fényforrásra fonott, rattan búrát választunk. Ezeknél azonban figyeljünk arra is, hogy ha kicsi a belmagasság, akkor az ötlet nem lesz a legjobb, mivel ezek a fedők meglehetősen nagyok. Azoknak, akik ragaszkodnak a növényekhez, de nincsen pénzük a különleges designer lámpákra, semmi más dolguk nincs, mint beszerezni egy strapabíró, erős növekedésű futónövényt, például egy pletykafélét. A cserepét erősítsük fel a falra, vagy helyezzük az asztali lámpa közelébe, és várjunk. Néhány hónap alatt, ha megfelelően gondozzuk a virágot, nekiindul, hogy támaszték gyanánt birtokba vegye a fényforrások fém alkatrészeit és függesztékeit. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne kerülhessen túl közel a körtéhez, mert akkor megég vagy fonnyadni kezd a nagy hő hatására.

 

A Távol-kelet hangulata

 

Szerencsére már hazánkban is könnyedén elérhetőek a Távol-Kelet tradicionális lámpacsodái. Ezek a szépségek rendszerint rizspapírral vannak borítva, ami amellett, hogy hangulatos megjelenést kölcsönöz nekik, a fényüket is egészen érdekessé teszi. Nem csak fehérben találkozhatunk velük, a színek tárháza nagyon széles. Arra azonban figyeljünk, hogy ezek a lámpák főleg hangulatvilágításhoz ideálisak, erős fényt csak ritkán adnak. A rizspapír akkor is remekül mutat, ha a mennyezetre szeretnénk elhelyezni. A csillárnak egy ilyen borítással nem csak keleties, lampion-szerű kinézete, hanem tört, színezett fénye is lesz. A rizspapír vonalán elindulva olyan lámpákkal is találkozhatunk, melyeknél a fényforrás hasonlóképpen el van rejtve, ám takaró felületnek áttetsző, színes, gazdagon ráncolt textilt választottak. Ezeknek a típusoknak megvan az az előnyük is, hogy sokkal strapabíróbbak, a papírral fedett társaikhoz képest.

 

Két kézzel

 

A legegyedibb darabokat természetesen akkor kapjuk, ha elővesszük a két kezünket, és a kreativitásunkat. Egy csillár esetében nagyon szép és hangulatos megoldás lehet, ha megsokszorozzuk az égők számát. Ehhez szükségünk lesz ugyanannyi búrára, mint ahány körtére. A fényeket lógassuk le a plafonról úgy, hogy mindegyik külön vezetéken függeszkedjen. Rakjuk rájuk a fedőket, de ne fogjuk össze a lelógó szárakat. Attól nem kell félni, hogy a huzattól összeütődnek és eltörnek a körték, hiszen ezt megakadályozzák a búrák. Ha állólámpát szeretnénk, akkor hasznosítsunk újra egy-két dolgot. Ki ne emlékezne még azokra az időkre, amikor egy-egy csodálatos emléket megőriztünk diakocka formájában?!

 

Ezekben a keretekben színes képek voltak, melyeket átvilágítva a falra lehetett vetíteni az emlékeket. Mára azonban csak egy dobozban porosodnak, várva, hogy mi lesz a sorsuk. Vegyük őket elő, és fűzzük fel 3-asával, 4-esével madzagokra, majd erősítsük egy kör alakú fém rámához. Ezután a keretet rögzítsük a körte felett, akárha egy anyagbúrát tennénk a helyére. Ha elkészültünk, akkor a lámpánk nem csak egyedi lesz, te alaposabban megnézve régi csodás emlékeink segítségével szórja színes fényét a szobában.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia