szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Leander felfedezetlen titkai

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 24.


A leander változatos színű, csoportos virágaival az egyik legszebben díszítő fás szárú cserje. Mediterrán vidékeken honos, de nálunk is lehet kertünk, teraszok büszkesége.
Nincs még egy olyan bőségesen virágzó dézsás növény, mint a leander, mely májustól októberig folyamatosan nyílik.

Leander felfedezetlen titkai

Társai – pl. a trombitavirág, bougainvillea, kefevirág – ciklikusan virítanak, akár néhány hét szünetet is tartva két virágzási periódus között. Ennek ellenére néha mégis az a vád éri a leandert, hogy unalmas. Olyankor váltani próbálunk. Talán izgalmasabb növény választunk, amelynek tartása egyben kihívást is jelent, például az épp imént említett egzotikus szépségű bougainvilleát. Aztán mikor megunjuk a kényes-fényes hercegnő „hisztijét”, visszamenekülünk a jól bevált és hálás leanderhez. Máskülönben a leander egyáltalán nem unalmas, sőt! Számtalan titkát még nem is ismerjük. Az alaptípusokon kívül több száz különböző változata létezik.


A leandert (Nerium) rózsaszínűnek vagy fehérnek szoktuk meg, de már ismerkedünk bordó, sárga, sőt lilás árnyalataival, illetve cirmos és pöttyös szirmú típusaival is. A korábban elképzelhetetlennek tűnő változatosság a növény két nagy géncentrumának keveredéséből jött létre. A mediterrán és az ázsiai fajok keresztezése az ember közreműködésével indult meg. Az Atlasz hegységből származó példányokat marokkói vendégmunkások hozták át Európába, ezek feltűnően másképp viszonyulnak a környezeti hatásokhoz. Furcsa, de az általunk automatikusan mediterránnak, azaz délszakinak tartott leander eredeti élőhelyén gyakran kap a nyakába havat. A francia kertészeknek szemet szúrt e korábban nem ismert, magashegységi régiókból származó változatok hihetetlen fagytűrő-képessége. Néhány évtizede bevonták ezeket a nemesítésbe.


A leander az egyik legkönnyebben szaporítható dézsás. Frissen lemetszett, 20-25 cm hosszú zsenge hajtásait vízbe állítva gyökereztessük, lehetőleg nyár elején. A vizet hetente cseréljük, hogy ne rohadjon be. 6-8 héten belül meggyökeresednek a vesszők, akkor a dugványokat tápdús földbe ültetjük. Virágzás a második évben várható. Még a legedzettebb hidegtűrő leander sem bír ki mindent. Fagyzugos helyre vétek ültetni, inkább olyan területekre ajánlott, ahol a mikroklíma miatt az éves hő-összeg kicsit magasabb az átlagosnál. De nem szükséges tudományoskodni: ahol a füge nem fagy ki, ott a fagytűrő leander is átvészeli a teleket.


A leander-gyűjtő tanácsai:


A főmetszést ne tavasszal, inkább augusztusban végezzük. Így a virágzás és a lombozat is szezonban lesz dús.
A töveket minden tavasszal ültessük friss földbe, az idősebbeket elegendő háromévente átültetni.
Májustól augusztus végéig kétheti rendszerességgel tápoldatozzuk.
A növényt tartsuk minél nagyobb, de mozdítható edényben, legyen szempont, hogy vizet önthessünk alá tálkába.
Fontos tudni, hogy a növény minden része mérgező!

 

Figyeljünk a kártevőkre!
Sárga (selyemkóró) tetű és pajzstetű: e kártevők elsősorban a legyengült töveket támadják. Sokat segít, ha szappanos-vizes szivaccsal lemossuk a növényt, de ez a bajt nem szünteti meg. Actara nevű szer oldatával locsoljuk be a fertőző töveket, ugyanezzel a lombozatot is lepermetezhetjük.


Takácsatka: rendkívül gyorsan szaporodó, hajtásokat támadó kártevő. A nőstények 4 naponta új tojásokat raknak. Talstar és Nissuron nevű szerekkel védekezhetünk, ezekkel kombináltan permetezzük a töveket.


Leanderrák: a betegséget a pseudomonas nevű baktérium okozza, és egyik növényről a másikra esővel, széllel és kártevőkön keresztül is terjed. A betegség tünetei: apró kitüremkedések, sárga majd fekete pöttyösödés, amely később karfiolra emlékeztető sötét elváltozáshoz vezet. Erős visszavágás, metszőolló-fertőtlenítés és átültetés után Nordox nevű szer használata ajánlott. A levágott beteg részeket szigorúan tüzeljük el.

 

Kapcsolódó cikk:

A leander vagy babérrózsa

Hatvan liter virágözön

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia