szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen hasznunk a kertből!

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 22.


Nem képezi a hazai kertépítési gyakorlat szerves részét a haszonkertek kialakítása, ennek ellenére nem tarthatjuk elhanyagolhatónak, hogy ne beszélgessünk róla. 

Legyen hasznunk a kertből!

A kerti munka különleges odafigyelést és növényszeretetet kívánó része a gasztronómiai célokra hasznosítható kertrészek kialakítása. Még azokban a kertekben is, ahová rendszeresen járnak karbantartást végezni, a fűszer és gyógynövényes-kert ápolása nekünk, a tulajdonosoknak a feladata.

Honnan tudna a víztisztító kertész, hogy a hétvégi grillezésnél milyen saját fűszereket kíván a háziasszony felhasználni, milyen növény teszi ízesebbé a vasárnapi ebédünket?

Sok olyan kertben, ahol a kertépítéskor még elzárkózunk a haszonkert gondozásától, évekkel később az évelőfoltok között vagy a sziklakertben kialakíthatunk egy kis részt különböző haszonnövényekkel.

Először csak a kakukkfű és a zsálya kerül a kertbe, majd később fokozatosan a többire is sort kerítünk, pl. tárkony, izsóp, rozmaring, levendula, csombor, majoránna, stb. A házi kultúrában inkább csak a fűszer és gyógynövénykerti növények terjednek el „önállóan”, a veteményeshez ugyanis nagyobb területre van szükség, amit már a tervezésnél vegyünk figyelembe.

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk ilyen növényeket a kertünkbe ültetni, megfontoltan kell eljárni, mert egyes fajok nagyon gyorsan terjednek, mások különös gondozást igényelnek. Ismerni kell a növényt ültetés előtt, és azt is tudni kell, hogy melyikből mennyit fogunk felhasználni a konyhában. Vannak fajok, melyeknek a gyökere olyan gyorsan terjed, hogy ajánlatos inkább délies hatású kaspóba ültetni, így jobban kordában tudjuk tartani.

A fűszernövények igényei általában hasonlóak, ezért érdemes egy helyre ültetni őket, így a gondozásuk is egyszerűbb, és elkerülhetjük, hogy véletlenül összekuszálódjanak nem ehető évelő fajtákkal. Gondozásuk nem igényel különösebb szakértelmet, mert a természetben legtöbbször mostoha körülmények között nevelkednek.

A legtöbb fűszernövény a mediterrán vidékekről származnak, szeretik a meleg, napos fekvésű helyet. Kiültetéskor ajánlatos a konyhához vagy a kerti sütőhöz közel tenni az ágyást, hogy csak pár lépést kelljen megtenni, ha valamire szükségünk van.

Ezeknek a növényeknek a nagy részét nem csak gasztronómiai szerepre korlátozhatjuk, hiszen színűk, és illóolajuk különleges aromája a szaglásunkat, a szemet is gyönyörködtetik. A fűszernövények jellegzetes aromáját illóolajtartalmuk adja, amely levelükben, gyökerükben, hagymájukban vagy termésükben halmozódik fel. 

Kapcsolódó cikk: Ezért pusztul a bolti fűszernövény
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia