szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen kézzel készült napágya mindenkinek!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 28.


Amikor eljön végre a nyár, és a jó idő, akkor az emberek kifekhetnek a napra. Régóta várnak már erre, hiszen télen nem jutnak hozzá ennyi éltető fényhez, és persze a színüknek is nagyon jót tesz, ha sütkéreznek egy kicsit. Ehhez nem kell sok minden, maximum egy törölköző, és persze némi szabad felület, és már mehet is a barnulás. Természetesen ennél azért lehet kényelmesebben is csinálni, hiszen a napágyakat éppen erre találták ki. Sajnos azonban az tény, hogy egy olyan darab beszerzése, amiben hason és háton is napozhatunk nem olcsó mulatság, sőt, egyes esetekben többe kerülhet, mint egy komplett kerti bútor. De mint olyan sok minden mást, ezt is el lehet készíteni házilag.

 

Legyen kézzel készült napágya mindenkinek!

Raklapból

 

Bár annyira nem egyszerű, mint egy asztal, nem lehetetlen ez a feladat sem. Kelleni fog hozzá két jó minőségű raklap, amiket kellően letisztázunk, és akár le is festünk. Az egyiknek csak a felére lesz szükségünk, így ne vesződjünk mindkét végével, csak az egyiket kenjük le. Ezen kívül kelleni fog még négy ajtózsanér, négy horgos csavar, illetve két hosszabb, strapabíró lánc. A két raklapot illesszük össze a zsanérokkal úgy, hogy a kisebbik – ez lesz a fejvég – felhajtható legyen. Ebbe csavarozzunk be, a felső hányadba, két horgas csavart. A másik kettőnek a lánc segítségével mérjük ki a helyét. Fektessük olyan állásba a napágyunkat, ami kényelmes, és a két láncot feszítve húzzuk ki a raklap szélei mentén. Ott fogassuk meg, ahol a tartás még biztosan megvan. Erre használjuk a maradék két horgas csavart. Persze ez így még egy kicsit kemény lenne, tehát párna kerül rá, mellé egy jó pohár jeges limonádé, és egy jó könyv, egy napszemüveggel egyetemben.

 

Függőágy

 

A függőágy nem feltétlenül kell, hogy nagyon magasra kerüljön. Ha a talaj közelében, a házfalnál, vagy két kisebb tartón tudjuk felfogatni, akkor napágy gyanánt is tökéletesek lesznek. Ehhez mindenképpen azt a fajtát válasszuk, ami mindkét végén merevítve van, vagyis nem tud a két oldalsó rész összehajolni. Ha jó feszesre húzzuk az ágyat, akkor kényelmes és árnyékmentes napozásban lehet részünk, ráadásul a párnákat is elfelejthetjük. Ebben az esetben elég egy törölköző, hiszen nem nagyon lesz, ami nyomjon minket, elvégre a levegőben pihenünk.

 

Homokozó

 

Ez így elsőre érdekesen hangzik, de ha végiggondoljuk, akkor nem is rossz ötlet. Kell hozzá két téglalap alakú keret, amiket megtöltünk homokkal erre már csak a törölközőket kell kiteríteni, és máris olyan érzésünk lehet, mintha a fövenyen feküdnénk. Külön jó oldala, hogy a homokot úgy alakíthatjuk, ahogyan az nekünk a legkényelmesebb, és ha nem vesszük nagyon szélesre a keretet, akkor a szemcsék sem nagyon kerülhetnek ránk, hiszen lefedi őket a törölköző. Sajnos az is tény, hogy ez a megoldás egyáltalán nem ajánlott azoknak, akik macskát tartanak, mivel a cicus lelkesen nézné a napozóágyunkat toalettnek. Ez ellen lehet védekezni, ha letakarjuk a keretet egy ponyvával, vagy más vízhatlan anyaggal.

 

Babzsák

 

A babzsák, amellett, hogy nagyon kényelmes, ráadásul könnyedén elkészíthető otthon is. Ahhoz, hogy napágy gyanánt is funkcionálhasson, az kell, hogy megfelelő alakot adjunk neki, illetve hogy ne tömjük nagyon vastagra. Ez azért fontos, mert ha sok a töltelék, akkor hason fekve bajos a légvétel. Ha csak csínján van tömve a „fotel”, akkor két mozdulattal szabaddá tehető a lélegzéshez kellő hely. Mindezek mellett kifejezetten kényelmes, és könnyedén kezelhető.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia