szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen mindenkinek saját készítésű szőnyege!

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 13.


Szőnyeget lehet venni, és lehet felújítani, átértelmezni, de igazán eredeti darabunk akkor lesz, ha mi magunk készítünk egyet. Az biztos, hogy amikor valaki belép hozzánk, akkor leesik majd az álla, hiszen nem csak egyedi, de nagyon mutatós szőnyegeket lát majd, és nem talál majd olyan boltot, ahol ezeket be lehetne szerezni.

Legyen mindenkinek saját készítésű szőnyege!

Lábtörlők

A bejárati ajtóhoz, vagy a lakás más ajtóihoz tökéletesen mutatnak a lábtörlők. Arra kell figyelni, hogy ezeknél nagyon fontos a megfelelő rögzítés, így lehetőleg erős ragasztót használjunk, ellenkező esetben néhány hét alatt biztosan szétesnek a művek. Az első, igazán látványos „szőnyeg” kavicsokból készül. Ehhez szükségünk lesz nagyjából azonos méretű, lekerekített kavicsokra, amiket akár össze is gyűjthetünk, de venni is lehet őket, így valamivelegyszerűbb. Ezenfelül kelleni fog egy keret is, ami lehet képkeret, és annak aljára rögzítünk egy OSB lapot, majd kibéleljük műanyaggal, amit szintén erősen rögzítünk. Ebbe a peremes tartóba szépen, egyenként beleragasztjuk a köveket. Ez egy kis próbálkozást, logikai játékot isigényel, hiszen a helyeket úgy kell kitölteni, hogy éppen passzoló kavicsok kerüljenek beléjük. Technikailag lábat törölni nem lehet ezen a szőnyegen, ám arra nagyon is alkalmas, hogy a hólé, vagy egyéb nedves kosz a cipőből ne a padlóra, hanem ebbe a tartóba csurogjon, ahonnan utána könnyen ki lehet önteni

Tetszetős lábtörlőt készíthetünk borosüveg-dugókból is. Ha nincs elég belőlük, akkor vágjuk félbe őket, így a szőnyeg magassága is kisebb lesz, könnyebben elfér majd. Nincs is különösebb dogunk, mint szépen összeragasztgatni a dugókat, vagy ha ennél erősebb tartást szeretnénk, akkor összevarrni őket (ez nem egyszerű feladat, hiszen a tűt a parafán áttolni nehéz lesz, de nem lehetetlen. A tartása ugyan jobb, de látványra nem feltétlenül ez a megoldás a nyerő).

A kötelet nagyon sokszor használtuk már fel, hiszen tökéletes rattan utánzatok készíthetőek a segítségével. Ede akkor sem kell mellőzni, ha természetes kinézetű szőnyeget szeretnénk alkotni. A legegyszerűbb, ha csigavonalban elkezdjük feltekerni, miközben folyamatosan összeragasztjuk az egymás mellé kerülő részeket (itt is varrhatunk, a tartás erősebbítése érdekében). Ha vastagabb kötelet használunk, akkor könnyebb lesz a dolgunk, ám a kisebbekkel azt is megtehetjük, hogy több darabból állítunk össze egy nagy szőnyeget. Kisebb- nagyobb kerek kötélszőnyegeket összeragasztjuk, és kész is. Akkor sincsen nagy baj, ha nem szeretjük a natúr színeket, hiszen léteznek színezett kötelek is, de megfesteni sem nagy kihívás őket, csupán arra kell figyelni, hogy elég sok festéket felvesznek. Tegyük a kötelet egy vödörbe, és abba öntsük az enyhén higított anyagot (azért lehet hígítani, mert akkor nem lesz annyira erős a szín, természetesebb lesz a hatása)

Szobába

A szobáinkba is készíthetünk szőnyeget, bár ezek egy kicsit időigényesebb feladatok. Az első variációhoz szükségünk lesz egy hullahopp karikára, rengeteg rossz pólóra, és türelemre. A pólókat vágjuk vékony csíkokra, amiket illesszünk össze, és varrjuk egymáshoz, hogy egy hosszú szálat alkossanak. Néhány szálat merevítőként kössünk a karikára, mintha hajgumit húznánk rá (sugarasan dolgozzunk, 6 szállal már szép csillag alakot lehet csinálni, de ennél többel is próbálkozhatunk. Ha ezzel is megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint elkezdeni szőni.

Tekerjük fel a pólókból készült „fonalat”, és az elejét kössük a hullahopp – ráma közepén lévő szálakhoz, majd induljunk el az egyik irányba úgy, hogy hol felű, hol alul visszük át a merevítő szálakon a fonalat. Ezt addig folytassuk, amíg nekünk tetszik, de azért azt tartsuk szem előtt, hogy a végén el is kell kötni a merevítőket a tartás miatt. Ilyenkor egyszerűen levágjuk a rámáról, és a két véget összekötjük, ezzel megakadályozva a szőnyeg szétcsúszását.

Pompon

Ez egy nagyon anyagigényes, de vicces, kedves és puha szőnyeg. Szükségünk lesz egy nagyobb darab, merev kanavára (ez egy lukacsos anyag, mintha háló lenne, gobelinhez használják a legtöbbször, kézműves boltokban biztosan beszerezhető), sok – sok fonalmaradékra, és türelemre. A fonalmaradékokból készítsünk pomponokat, úgy, hogy egy téglalap alakú kartonra elkezdünk feltekerni fonalat. Jó sűrűn dolgozzunk, hogy szép legyen az eredmény, amikor elegendő fonalat tekertünk fel, akkor óvatosan lehúzzuk a lapról, és a közepét átkötjük egy hosszabbra hagyott fonallal, így olyan lesz akár egy masni. A két végét, ahol a fonalhurkok vannak ollóval szétvágjuk, és kész a pompon. Ezt azután a kanavára kötjük, és jöhet a következő (egyszerűbben felköthetjük a tartóra, ha a lukon egy horgolótűvel átnyúlunk, és azzal húzzuk át a fonalat). Ezt addig folytatjuk, amíg a szőnyeg elkészül.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia