szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen? Sportszoba - szobasport

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 20.


Sportolni lehet a szabadban, ám sok esetben erre nincs lehetőség, vagy pedig nem a legideálisabbak a körülmények. Az is előfordul, hogy valaki nem szereti, ha mások is vannak körülötte ilyenkor, így az edzőterem ki is esik a lehetőségek közül.

Legyen? Sportszoba - szobasport

Ilyenkor – ha van elég helyünk – kialakíthatunk egy sportszobát, amiben magunk lehetünk, ahol küzdhetünk a kitűzött célokért. Nézzük néhány részletet, amire szükségünk lehet a házi edzőtermünkben.

Kialakítás

A szoba kialakításában is oda kell figyelni egy – két dologra. Az első mindjárt az, hogy megfelelően lehessen szellőztetni. Ha ugyanis komolyan gondoljuk a sportszoba használatát, akkor bizony nem árt, ha egy kis kereszthuzatot tudunk majd csinálni benne egy húzósabb edzés után. Fontos az is, hogy a helyet úgy válasszuk meg, hogy ha lehetőség van rá, akkor legyen egy kis mozgásterünk. Egy, vagy két gép mellett ugyanis sokszor már csak két lépésnyi hely marad, és ha olyasmit akarunk csinálni, amihez nem kellenek a gépek, akkor már ki is szorultunk a szobából.

Edzeni a szlogen szerint az egészségesebb életért kell. Ez így is van, de a legtöbben azért azt sem tartják elhanyagolható részletnek, hogy jobban fognak tőle kinézni. Ennek megfelelően egy olyan szobába, ahol sportolni szeretnénk érdemes nagyobb tükröket is betenni.

A kialakításnál még fontos szempont a praktikum. Nem érdemes nagyon zsúfolni a szobát, mert csak útban lesznek a csetreszek. Néhány polc, egy magnó, esetleg egy tv, és más nem is nagyon kell, csak a mozgáshoz használt kiegészítők.

Gépek?

Jó kérdés, hogy kellenek-e gépek a szobába? Amikor valaki egy sportszobát alakít ki a lakásában, vagy a házában, akkor rendszerint nem okoz akkora gondot, hogy egy – két gépet is beszerezzen. Ezek segítségével sokszor hatékonyabb lehet az edzés, hiszen kevésbé kell figyelni a kivitelezésre, mint nélkülük. De az se keseredjen el, akinek nem férnek bele a sokezres gépek. Teljesen hétköznapi eszközökkel is lehet eredményesen edzeni, hiszen a haspad egy fa lappal, és egy lábbal kiváltható, a súlyok pedig lehetnek egy rekesz víz, vagy akár a nyári, esetleg a téli gumi, ha az felnire van szerelve.

Inspiráció

A sportszoba kialakítása semmit nem ér, ha nem gondoskodunk a megfelelő inspirációról. Ha ez kimarad, akkor csupán néhány hétig élvezzük majd rendszeresen a lehetőséget, majd hetente csak egyszer, azután egyre több nap marad ki, míg végül a sportszoba átmegy raktárba. Hogy ez ne így történjen, mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy emlékeztessük magunkat, miért is csináljuk az edzést. A jó hír, hogy ezt intenzíven csak egy darabig kell megtenni, hiszen ha már beépült a mozgás a mindennapokba, akkor, ha kimarad, hiányolni fogjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy utána nem kell az inspiráció. Ez lehet egy kép, egy idézet, de bármi más is, ami a célunkra emlékeztet. Fontos az is, hogy ezt időnként frissítsük, illetve hogy a szobában, vagy akár annak ajtaján, de olyan helyre kerüljön, ahol mindig szem előtt van.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia