szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen Yin és Yang a kertben?

Topor Erika, 2014. febr. 17.


Utazzunk most Ázsiába, ahonnan a feng shui származik és tudjuk meg mit is jelent konkrétan a Yin és a Yang. Ismert, hogy a feng shui az ember és a környezete harmóniájának megteremtésére törekszik.

Legyen Yin és Yang a kertben?

A minden élőben létező két ellentétes erő a yin és a yang, melynek többféle értelmezése van. Hol pozitív-negatív párnak gondolják, hol a férfi-női energiának, hol a jó és rossznak. A lényeg, hogy ellentétesek és mégis egyensúlyban vannak.

 A Yin és Yang egy örökké változó kombináció: az ősz után jön a tél, a tél után a tavasz és így tovább. A nappalt követi az éjszaka, a Holdat váltja a Nap, a kilégzést a belégzés. Egész életünket körülfogja ez a folyamatos változás, és hol a Yin, hol a Yang energiái vannak túlsúlyban. Nagyon ritka a rohanó világban élők számára, amikor a két pólus teljesen egyenlő, pedig ez az egyenlőség elérhető. 

Az időjárás változásával az energiák is változnak, ennek egyik legismertebb jele a tavaszi fáradtság, a téli depresszió, ezeket szinte mindenki ismeri.

Ezen folyamatos változást használja a kertépítészetben a feng shui is, vagyis a Yin és Yang kényes arányára figyel oda a tervező. Ennek az értelemben egy belvárosi kertnél a folyamatos mozgás, aktivitás jellemző, így lassítani kell, míg egy alapból nyugodt környezetben szükség lehet a gyorsításra, így azokat az elemeket használja, mely ily módon tudja befolyásolni a tér mozgását.

A különböző elemek meghatározása, hogy Yin vagy Yang elem mindig az adott térhez viszonyítva állapítható meg. Egy hatalmas hársfa Yang elem, ha egy apró levendulabokor mellett áll, de a háttérben húzódó hegyhez képest már Yin elemnek számít. Ez azt is jelenti, hogy minden elem lehet Yin is, és Yang is, mindent az egymáshoz viszonyítás dönt el. (Itt a keleti gondolkodáshoz vezetném vissza az Olvasót, miszerint a Jó és Rossz fogalma is viszonyítás kérdése.)

Egy kert napos oldala Yang, míg az árnyékos oldal Yin. A déli oldal Yang, az északi Yin. Az arányokat az alábbi szempontok szerint kell eldönteni:

Milyen arányban áll egymással:

a fény és az árnyék?
a száraz és a nedves területek?
a sötét kertzugok a napos felületektől?
a dombok és síkságok aránya?
a csendes és zajos területek aránya?

Ahol ezek az elemek egyensúlyban vannak, ott megteremtődik a harmónia is.

Kapcsolódó cikk:

Szeretnéd otthonra? Zöldenergia 1X1
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!