szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyünk saját kertünk tervezői!

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 31.


Minden díszágy keretét a cserjék adják, melyek sokféle állatot vonzanak. Kora tavasszal a cserjék színesítik a kertet tarkaságukkal. 

Legyünk saját kertünk tervezői!

Szinte hóban-fagyban elsőként jelennek meg a csodamogyoró virágai. Ezt követi az aranyvessző, a díszribiszke, az orgona és még sok más. Néhány cserje, mint pl. a nyári orgona a pillangók számára ellenállhatatlan. Nyáron ez a cserje nektártartalmú virágai miatt a tarka lepkék találkahelye.

A madarak számára a cserjék fészkelő-helyet, védelmet és táplálékforrás jelentenek, pl. a hóbogyó, amely sűrű növése és fehér termése miatt kedvelt a madarak körében. Telepítsünk ha lehet minél több hazai honos cserjét, mert ezeket előnybe részesítik az állatok.

A cserjék kiválasztásánál tíz évre előre kell gondolnunk, arra az időre, amikor a növények már elérik teljes magasságukat és kiterjedésüket. Legyünk tekintettel a cserjék és a környező növények virágzási idejére, hogy megfelelő elhelyezésükkel harmonikus színhatást teremtsünk. A végleges hely kiválasztásakor nagyon fontos a talaj és a fényigényének ismerete is.

A fiatal cserjék között keletkező szabad teret átmenetileg egy- vagy kétnyáriakkal töltsük ki.

A sövénytelepítéshez hasonlóan a virágágyak beültetéséhez is vásárolhatunk földlabda nélküli, csak gyökeres cserjét, valamint földlabdás vagy konténeres növényeket. Az utóbbinak előnye, hogy fagyos idő kivételével mindig telepíthetők, míg a gyökeres csemetéket csak a pihenési időszakban ültethetünk a szabadba. Minden cserjét ellenőrizzünk növényvédelmi szempontból, és csak az egészséges, fejlett gyökérzetű egyedeket vásároljuk meg.

Igaz, hogy a konténeres növényeket a fagyveszély időszakát kivéve egész éven át telepíthetünk, mégis sok érv szól amellett, hogy ha egyszerű, szabad földben termelt cserjéket vásárolunk, ezeket ősszel vagy tél elején ültessük el. A konténeres növények talaja gyorsan kiszárad, ezeket is lehetőleg ősszel telepítsük, mert akkor kevesebb vizet veszítenek, a talaj nedves marad.

A cserjék és a fák különösen a téltűrőek és más örökzöldek az ültetés folyamán széljárta helyen könnyen sok vizet veszítenek.

A frissel elültetett csemetéket védenünk kell, amíg elég nagy gyökeret fejlesztenek. A kényes cserjéket talajuk mulcsolásával megkímélhetjük a nagyobb károsodástól. A frissen ültetett cserjék talaját ajánlatos télre egy réteg fenyőréteggel betakarni.

Jól érett trágyával vagy komposztból egy mulcsréteggel trágyázzuk. Ha ilyen anyag nem áll rendelkezésünkre, minden tavasszal hintsünk szét szaru, vér vagy csontlisztet az egész ágy felületére. Minden harmadik évben használjunk algakészítményeket.

Különösen a begyökerezés idején, az első évben fontos a megfelelő vízellátás. Folytatás: Tavaszi cserjés kalandok

Kapcsolódó cikk: Bírd ki és öntözd így a szobanövényed
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia