szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lehet finomabb is! Saláta és zöldség

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 27.


Sokszor halljuk, hogy a saláta milyen egészséges. De hogyan tegyük változatossá és ízletessé, mert csak így választjuk mindennapi ételünkké!

Lehet finomabb is! Saláta és zöldség

Friss saláták elkészítésén a méz rendkívül értékes alapanyag. A salátaöntetet nem kell melegíteni, ezért a mézben lévő tápanyagok is hiánytalanul megmaradnak. Zöldségekhez adagolva a mézet, javul az elkészített étel tápértéke. Saláták és zöldségek főételként vagy kiegészítőként sokra képesek.

A saláta nem szorult mindig ennyire perifériára, mint mostanában. Európában a 18. században nemesek étele volt. A konyhafőnökök csak a francia forradalom után kezdtek közönséges polgárok számára is salátákat készíteni, és ezek ma is szerves részét képezik a francia konyhának. A zöld salátát már a római birodalomban is ismerték. A rómaiak sóval fűszerezték a salátákat, manapság előszeretettel használunk kész salátaönteteket.

A friss salátákhoz való öntetek azok, amelyekkel remekül lehet kísérletezni. Egy-egy új alapanyag csodákat művelhet a megszokott ízzel. Például próbálják ki, hogy a megszokott salátaecet helyett málnaecetet használnak, amelynek az íze enyhe és emlékeztet a gyümölcsére. Az almaecet, illetve bármelyik gyümölcsecet kiválóan alkalmas saláták elkészítésére.

Manapság többféle minőségű megnevezéssel árulnak olíva olajat, melyek a következők:

  1. Az extrafinom természetes olívaolaj aromája nagyon intenzív. Hidegen sajtolják, ez a legmegfelelőbb saláták készítéséhez.
  2. A természetes olívaolajat szintén hidegen sajtolják, de az aromája enyhébb.
  3. A tiszta olívaoljat finomítják. Ez azt jelenti, a felforrósított és oldószerekkel kezelt olívapépből nyerik.
  4. A finom olívaolaj szintén finomítással készül, és sütéshez alkalmas.
  5. Az extra-extrafinom olívaolaj rendkívül értékes, mert ez tartalmazza a sajátos első perceiben nyert olajat, de salátákhoz túl nehéz.

Az olívaolaj megérdemli, hogy a korszerű konyhában nagy figyelmet fordítsanak rá. Bizonyított, hogy jót tesz a szívnek, a koleszterinszintet rendben tartja, hígítja a vért, csökkenti a vérnyomást, késlelteti az öregedést. Sok évvel ezelőtt, hogy olívát használtak volna olajsajtolásra, másfajta magokból nyerték az emberek az olajat. Például lenmagból és retekből, Ázsiában pedig szójababból és kókuszdióból. Ma már földimogyoróból, török mogyoróból, mandulából, dióból, szőlőmagból, napraforgóból, szezámmagból, búzacsírából, bogáncsmagból, kukoricából és gyapotmagból is készül olaj. Kellemes, enyhe aromájú salátához a napraforgó, kukorica, búzacsíra, bogáncs és a szójaolaj illik a legjobban.

A salátakészítéshez használt ecetnek és olajnak jó minőségűnek kell lennie. Mi emberek, gyakran a szemünkkel vásárolunk és ezért az apróbb biogyümölcsök nem olyan kelendőek. Ha viszont összehasonlítjuk a kétféle termék ízét, a biotermékek jóval ízletesebbek a másik termék mellett. Száraz eperből, vízízű paradicsomból, a főzés során kellemetlen szagú karfiolból, fonnyadt fejes salátából nem lehet ízletes salátát készíteni.

A biozöldségeknek meg van még az az előnye, hogy tovább eláll. Mivel kisebb a víztartalma, mint vegyszerezett rokonainak, elég egyszer egy héten kimenni a piacra bevásárolni.
Némelyik vitamin az oxigénre érzékenyen reagál, ezért ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nem szabad a tényleges felhasználás lőtt felaprítani.

Valamennyi növény elraktározza sejtjeiben a napfény energiáját. A főzős során nagyon sok vész el ebből az energiából, ezért a zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényeket célszerű feldolgozás nélkül elfogyasztani. Kivétel a burgonya, amelynek keményítőtartalma kellemetlen az ízlelő-idegekre, és a babfélék, amelyek nyers állapotban káros anyagokat tartalmaznak. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a főzés során minél kevesebb vitamin menjen veszendőbe.

A főzővizet sosem szabad kiönteni. Ha evés előtt megisszuk, működésbe hozza az emésztőnedveket, és a főzővízbe került anyagok nem a csatornában távoznak, hanem megmaradnak a szervezet számára.

A méz, amely önmagában is értékes tápanyag, salátákkal és zöldségekkel együtt kiteljesíti aromáját, és nem vizes, folyékony salátaöntetet kapunk, hanem selymes állagút. A mézben található cukrok kiemelik a saláta és a zöldség ízét. Sokan nem használnak mézet salátaöntethez, mert azt hiszik, nem oldódik fel. Ez alaptalan, hiszen valamennyi cukor vízben oldódó. A salátaöntetet mindig közvetlen fogyasztás előtt kell a salátára önteni.

Valamennyi zöldségben és fűszernövényben találhatók gyógyhatású anyagok. Arra kell ügyelni, hogy ezek a gyógyhatású anyagok megmaradjanak, és kifejtsék hatásukat.

Kapcsolódó cikk:

A katángból lett cikória villantása
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!