szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Leomló virágcsodák

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 26.


Amikor virágokat ültetünk a teraszra, vagy a balkonra, ne feledkezzünk meg arról, hogy ha megfelelően megtervezzük, akkor az egész rendelkezésre álló teret megtölthetjük. Ez nem azért jó, mert mostanában a térkihasználás olyannyira előtérbe került, hanem azért, mert csodálatosan harmonikus látványban lehet részünk. Az olyan területeket, ahova nagyon körülményesen lehetne cserepeket telepíteni, kihasználhatjuk úgy is, ha csak a virágokat juttatjuk le, vagyis ha csüngő növényeket választunk.

Leomló virágcsodák

Ha eldöntöttük, hogy leomló virágdíszekben szeretnénk gyönyörködni, de nem akarunk megmaradni a jól bevált futómuskátlinál, vagy a petúniánál, akkor azon gondolkozzunk el, hogy milyen típusú nővényt szeretnénk. A választék nagyon széles, de nem mindegyik mutat jól egy balkonládában. Persze emiatt nem kell lemondani egyetlen választásunkról sem, ma már szinte minden típusú cserepet fel lehet lógatni, vagy szerelni akárhova.

 

Ládába

 

Ha a ládás változatban gondolkodunk, azt tartsuk szem előtt, hogy tömött virágdíszeket csak akkor fogunk kapni, ha megfelelő mennyiségű növénytő vagy mag kerül az adott tartóba.

 

Csüngő verbéna

A hobbykertészek körében igen kedvelt növény csüngő változatáról van szó, sikere a virágkedvelők között abban rejlik, hogy tartása nagyon egyszerű, szereti a napsütötte helyeket és az egyszerű, nem túl tápanyagdús talajt. Ha mégis ilyenbe ültetjük, a növény a leveleit fejleszti a virágok helyett. Pedig igazán kár lenne, ha nem gyönyörködhetnénk a labdaszerűen elhelyezkedő, primulára hasonlító, illatos apró díszekben.

 

Csüngő lobélia

Egy szintén könnyen tartható, pompás dísznövény. A legelterjedtebb változata kék színű, de ma már beszerezhető fehér és rózsaszín árnyalatban is. Virágai-ugyan alig 1 cm átmérőjűek- olyan dúsan nyílnak, hogy eltakarják a zöld részeket. Szereti a fényt, jól tűri a közvetlen napot és a hőséget, de megelégszik a félárnyékos helyekkel is. A vízigény nagy, ha lehet, mindig tartsuk nedvesen a földjét. Ha a fővirágzás után a lobéliát visszavágjuk, akkor egészen a fagyokig gyönyörködhetünk az erkélyről leomló, sűrű, kék virágtengerben.

 

Lógó cserépbe

 

Bohócvirág

Párakedvelő, magas víz és fényigényű növény, mely azonban a pangó vizet nem tűri. Öntözéshez a legideálisabb a langyos víz, tápoldatozást igényel, de csak azután, hogy megszokta új földjét. Nem tartozik a legkönnyebben tartható növények közé, de tarka virágai mindenkinek mosolyt csalnak az arcára. Ráadásul meghálálja az odafigyelést, mert ha jól tartod, dúsan és gyorsa növekszik.

 

Csüngő begónia

Igazán gyönyörű látványt nyújt élénk színű virágaival, és haragoszöld leveleivel. A félárnyékos helyeket kedvelő begóniát óvni kell a széltől és az esőtől. Arra is figyeljünk, hogy nem télálló, ezért késő ősszel be kell vinni a lakásba. A kezdeti időszakban nem igényel sok vizet, később azonban öntözzük rendszeresen, de kerüljük a pangó vizet, mert a növény pusztulásához vezethet.

 

Porcsinrózsa

Sokak nagy kedvence, mivel a magok, melyeket a boltban vásárolunk, különböző színű virágokat rejtenek. Elterjedt nevén kukacvirágként ismert növényről tudni kell, hogy pozsgás, tehát a levelei is tárolnak vizet. Éppen ezért vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, és kerüljük a pangó vizet. Szereti a fényt, a közvetlen napot is jól viseli. Nyáron és kora ősszel hozza 2-3 cm-es, vidám színű virágait.

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár: március

Virágzó árnyékolók

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!