szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lisztharmat

Mártha Izabella, 2014. febr. 13.


A lisztharmat az egész vegetációs időben fertőzheti a fákat cserjéket, de legerősebben július-szeptember közötti időszakban lép fel. Az első tünetekkel már a beteg rügyekből kifejlődő hajtásokon rügypattanáskor találkozhatunk. Felületükön finom, szürkésfehér lisztes bevonat jelenik meg, amely később egyre erőteljesebben látható. Erős fertőzés esetén a levelek kanalasodnak, a hajtás meggörbül és a viragok torzulnak. A lisztharmat járványszerű fertőzésének elsősorban a meleg, csapadékos időjárás kedvez.

Lisztharmat

Mivel a lisztharmat a vesszőkben és a levelekben is áttelelhet és elsősorban az új hajtások fertőzőnek meg, ezért az ellene való védekezésben legfontosabb az őszi metszés során a beteg növényi részek eltávolítása. Az első növényvédőszeres védekezést már lombfakadás előtt el kell kezdeni kén tartalmú Cosavet® (30-50 g/10l víz) szerrel. Erős fetőzés esetén pedig szeptember végéig folyamatosan permetezzük a növényeket felszívódó Talentum® (15-20 ml/10l víz) készítménnyel.

Lisztharmat Lisztharmat Lisztharmat Lisztharmat


Hozzászólások (1)

Nagy Istvánné
2016. aug. 15. (2 147 napja)
Díszfákon tapasztalom különösen az ágakon,teljesen beborítja fehérszinű nem tudom micsoda.Lisztharmat elleni permetszerrel próbálkoztam már többször de semmi eredmény.Már most nem tudom mi tévő legyek mert teljesen ellepte az ágakat a levél hullik és már a fán feketedik!