szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Macskavár

Scheftsik Tamás, 2014. szept. 16.


Egy cica szeret mindent összekarmolni, és a legpuhább, zegzugos helyekre elbújni. Ezért is szeretik nagyon a cicavárakat, amiknek azonban elég borsos áruk van. Szerencsére azonban nem kell hozzájuk sok dolog, és elkészíthetjük őket mi magunk is.

Macskavár

Amire szükségünk lesz:

Az első variációhoz:

Osb lap (40 X 40 centis, és még egy kevés)
Fa partvisnyél
Vödör
Anyag és csavarok

A második variációhoz:

Osb lap (két darab 40 X 40 centis, és még egy kevés)
2 darab partvisnyél
Anyag és csavarok

Elkészítés

Az alapnak mindenképpen olyan anyagból kell készülnie, ami elég stabil ahhoz, hogy a későbbi tornyot megtartsa. Erre a legegyszerűbb, és legalkalmasabb egy osb lap. Ezt vágjuk ki négyzet alakúra, és vágjunk hozzá négy kisebb négyzetet is. ezek lesznek a lábai, amire azért van szükség, hogy a torony rögzítésére használt csavarok ne álljanak kii az aljából, mert akkor a vár instabil lenne. Az alap mérete attól függ, hogy milyen magas várat szeretnénk, illetve attól, hogy a kedvencünk mennyire testes. Mindenesetre egy legalább 40 X 40 centis négyzetben gondolkozzunk.

A torony tartószerkezetét megcsinálhatjuk partvisnyélből. Igaz, ez elég vékony, de ezen a későbbiek folyamán kötél segítségével javítani tudunk. A nyélből vágjunk le egy 40 centis darabot, de a maradékot se dobjuk el. Ebből is vágjunk két, nagyjából 10 centis darabot, melyeknek a vágási felülete legyen ferde. Ez azért fontos, hogy a macskavár tetejét képező vödör ne billenjen le.

A vödröt mindenek előtt alaposan tisztítsuk és szárítsuk ki. Ezután – mivel ezeket az eszközöket ritkán készítik vonzó színekben – érdemes átfesteni a vödröt egy nekünk tetsző árnyalatra, de az is jó megoldás, ha anyaggal borítjuk be. Ilyenkor válasszunk olyat, ami puha, hiszen a cicák nagyon szeretik az ilyen szöveteket, és ne csak a vödörre kerüljön, hanem borítsuk be a talpat is. így nem csak egységes lesz a kép, de a macskákat is jobban fogja vonzani a művünk. Az anyagot a vödörre ragasztóval tudjuk felvinni. Csavarozzuk a vödröt z alapból kiálló nyélhez, és támasszuk meg a két ferde végű nyéldarabbal, amiket szintén rögzítsünk a központi tartóoszlophoz.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor más csak finomítanunk kell a művünkön. Az első, hogy a vödörbe tegyünk egy puha párnát, amin a cica elnyújtózhat. Ezt nem érdemes rögzíteni, mivel akkor a mosása nem lehetséges, és így sokkal nehezebb lesz tisztítani is. a másik finomítás az oszlopot érinti. Ebből kaparófát alkothatunk, ami megvédi a bútorainkat a macska karmainak élesítésétől. Ehhez nem is kell más, mint egy hosszabb, vastag kötéldarab. Ezt alulról elkezdve, folyamatosan ragasztva tekerjük rá az oszlopra, amíg csak lehet. A legelejét és a végét alaposan ragasztózzuk be, és erősen rögzítsük az oszlopon.

Másik variáció

Egy másik variáció úgy néz ki, hogy az alapra ezúttal négy, azonos magasságú oszlopot teszünk. Ezek tetejére jöhet egy ugyanolyan olyan méretekkel rendelkező osb lap, amit szintén bevonhatunk anyaggal. Közvetlenül a felső lap alá, a 4 oszlophoz rögzítve egy hasas, ellenálló anyagot szögelhetünk, amibe a cica majd belemászhat. Ebbe kerülhet ugyanúgy párna, a lényeg, hogy viszonylag közel legyen a felső laphoz, hogy a macska el tudjon bújni benne. A felső és alsó lapokat ezúttal is boríthatjuk anyaggal, míg az oszlopokra tekerhetünk kötelet, kaparófa gyanánt.

Kapcsolódó cikk: Így készítsük a méheket a télre!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia